Integrarea Economica



1. Conceptul de integrare economică internaţională: noţiuni şi esenţă.
Integrarea economică internaţională - procesul complex de realizare a interdependenţelor economice dintre economiile naţionale, proces care se concretizează în formarea şi funcţionarea unor organizaţii regionale, subregionale, zonale etc., cu caracter economic al statelor interesate, urmărindu-se dezvoltarea economică durabilă şi adâncirea colaborării economice şi de alt gen dintre statele respective. Integrarea economică internaţională poate fi considerată o modalitate calitativ superioară de colaborare economică a ţărilor, un răspuns la problemele complexe şi variate cu care se confruntă statele lumii în condiţiile adâncirii interacţiunii economice internaţionale şi care impun soluţii adecvate de colaborare economică.
Procesul de integrare economică internaţională are la bază instituţionalizarea activităţii de colaborare economică a statelor participante. Structura şi mecanismele de funcţionare ale acestor organizaţii integraţioniste trebuie să fie în conformitate cu interesele ţărilor participante privind atât desfăşurarea raporturilor reciproce, cât şi relaţiile cu celelalte state ale lumii. Implementarea integrării economice internaţionale trebuie să ducă la înlăturarea barierelor şi diverselor forme de discriminare comercială care există între economiile naţionale.

2. Premisele procesului de integrare economică internaţională.
- Un nivel de dezvoltare asemănător al ţărilor candidate.
- Apropierea geografică a ţărilor ce vor să se integreze şi existenţa frontierelor comune.
- Un nivel înalt de dezvoltare a a relaţiilor economice bilaterale ţi regionale.
- Existenţa unor tradiţii istorice, probleme şi interese comune ale ţărilor ce vor să se integreze în domeniul economic, social şi politic.
- Voinţa politică a statelor şi naţiunilor liber exprimată.
Din punct de vedere istoric constituirea formaţiunilor integrationiste a inceput cu câteva ţări vecine, situate pe acelaşi continent, în apropiere una de alta, având comunicaţii de transport de bază comune.

3. Obiectivele integrării economice internaţionale.
- Crearea de premize pentru îmbunătăţirea alocării resurselor şi disponibilităţilor acestora datorita reducerii restricţiilor pe care le impune capacitatea pieţelor interne, ea poate stimula astfel creşterea economică.
- Stimularea difuzării mai rapida a tehnologiilor moderne cu impact direct asupra eficientei si competitivităţii.
- Perfecţionarea infrastructurii in ţările membre, optimizând cheltuielile de logistică, de transport si ale operaţiunilor de import-export.
- Intensificarea concurenţei în cadrul noii pieţe comune.
- Stimularea în strânsă legătură cu intensificarea concurenţei a procesului investiţional, atât al investiţiilor interne cât şi celor externe.
- Contribuirea la dezvoltarea anumitor activităţi care nu sunt posibile în mod eficient de către unele tari în mod individual datorită limitării resurselor disponibile.
- Facilitarea statelor situate intr-o anumită zonă de a-şi promova şi apăra în comun interesele ameninţate de concurenţi internaţionali puternici.

4. Teoriile integrării economice internaţionale.
Teoria uniunii vamale reprezintă fundamentul teoriei integrării economice. Uniunea vamală reprezintă un spaţiu economic ai căror membri se angajează reciproc să nu impună nici o restricţie cantitativă, aplicând un tarif vamal comun faţă de ţările terţe, precum şi o legislaţie vamală comună. Teoria Uniunii vamale a înregistrat în timp o evoluţie de la concepţia clasică a uniunii vamale, la concepţia sa modernă.
Teoria clasica a uniunii vamale susţine constituirea uniunilor vamale „pure” ca grupări formate numai prin „corectarea” taxelor vamale ca instrument de protecţie şi politică comercială. Încă in secolul XVII s-a format pentru prima dată în Franţa uniunea vamală, formată din 12 state. Mai târziu in Anglia, Germania (secolul XIX), în SUA prin aderarea celor 50 state americane (secolul XIX), Unirea principatelor Române (secolul XIX).
Se pot delimita următoarele uniuni vamale:
- Uniunea vamală perfectă este o unitate teritoriala între ale cărei părţi sau ţări, vama este suprimată, iar schimburile comerciale cu terţe ţări se fac pe baza unui tarif şi a unei legislaţii vamale comune.
- Uniunea vamală imperfectă, unde ţările componente i-şi păstrează independenţa lor tarifară sau vamală, dar i-şi acordă totuşi în schimburi comerciale importante avantaje diverse. Aici există însă barierele vamale exterioare la graniţele faţă de terţe ţări.
- Uniunea vamală cu tarifele preferenţiale este instituirea unui regim reciproc de preferinţe pentru anumite produse in cadrul uniunii vamale.
In practica mondială formele cele prezentate şi folosite mai frecvent sunt uniunea vamală perfectă şi cea cu tarifele preferenţiale.
Teoria modernă a uniunii vamale se referă la aspectele instituţionale ale funcţionarii uniunii vamale (coordonarea structurilor tarifare şi a politicilor comerciale dintre ţările membre), precum şi la aspectele economice rezultate din unificarea vamală (exemplu, creşterea economică diferenţială şi a gradului de bunăstare a populaţiei a statelor membre).
Avantajele uniunii vamale moderne:
- Specializarea în producţie conform teoriei costurilor comparative.
- Realizarea de economii sinergice şi obţinerea unei eficiente economice.
- Modificările favorabile în raporturile de schimb.
- Accelerarea dinamică a dezvoltării economice.
Conform teoriei pasul următor, care trebuie urmat după realizarea Uniunii vamale, este Uniunea economică şi monetară. În cadrul acestei etape cele mai importante din principiile integrării economice sunt:
- Politica comună în domeniul industrial, agricol, transporturilor, financiar-monetar şi altele.
- Libera circulaţie a persoanelor şi capitalurilor.
- Crearea unor fonduri speciale pentru finanţarea diferitelor programe comunitare.
- Asigurarea funcţionării regulilor economiei de piaţă şi concurenţei loiale.
- Armonizarea legislaţiilor naţionale.
Teoretic, Uniunea economică şi monetara este un pas intermediar în realizarea integrării economice.

5. Etapele procesului de integrare economică internaţională (după Bela Balassa).
În anii ’50 ai secolului XX abordările teoretice referitoare la teoria integrării economice s-au soldat cu cel mai cunoscut model de integrare economică. Dezvoltat în special de economistul american de origine maghiară Balassa Bela (1928-1991), profesor de economie politică la universităţile Yale şi John Hopkins (Statele Unite) şi consilier la Banca Mondială, acest model arăta că integrarea economică poate fi realizată în şase etape - zonă de schimb cu tarife preferenţiale, zonă de liber schimb, uniune vamală, piaţă comună, uniune economică şi monetară, integrare economică completă. Cu alte cuvinte, pentru a ajunge la o integrare economică deplină, statele sau entităţile politice care doresc acest lucru trebuie, în primul rând, să încheie acorduri comerciale preferenţiale unele cu altele, apoi să elimine tarifele, cotele şi orice sistem preferenţial dintre ele (zonă de liber schimb), să instituie un tarif extern comun aplicabil statelor terţe (uniune vamală), să adopte politici comune pentru reglementarea producţiei şi să permită libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor pe teritoriul tuturor statelor membre (piaţă comună), să adopte o monedă unică (uniune economică şi monetară) şi, în fine, să îşi unifice sistemele fiscale. Modelul a fost însă criticat în special în anii '70 şi '80, arătându-se că aceste etape sunt mai degrabă formale decât cronologice sau comportamentale şi că nu ţin cont de interdependenţa necomercială dintre state. Acest fapt a fost confirmat de evoluţia proiectului comunitar, în prezent singurul care a reuşit să realizeze, parţial, o uniune economică şi monetară.

6. Cauzele, etapele şi formele integrării economice regionale.
Cauzele principale ale integrării economice regionale sunt:
- apariţia şi manifestarea în forme tot mai acute - începând de la jumătatea secolului al XX-lea – a contradicţiei dintre posibilităţile de sporire a producţiei şi capacitatea restrânsă a pieţelor naţionale;
- gradul înalt de concentrare a producţiei şi de centralizare a capitalurilor, pe de o parte, limitele şi restricţiile mişcării libere a capitalurilor şi forţei de muncă, pe de altă parte;
- necesitatea capitalurilor din ţările situate într-o anumită zonă de a-şi promova şi apăra "în comun" interesele ameninţate de concurenţi internaţionali foarte puternici;
- constituirea de mari firme (de stat sau mixte) care, prin activitatea lor, depăşesc graniţele naţionale;
- interesele comune ale ţărilor dezvoltate de a menţine şi extinde relaţiile cu fostele ţări coloniale devenite independente.
Etape de integrare economica:
- crearea Zonei de comerţ preferenţial (cu taxe vamale reduse între anumite state)
- crearea zonei de schimb.
- crearea Uniunii vamale (cu aceleaşi taxe vamale externe pentru ţările terţe şi o politică comercială comună).
- fondarea Piaţei unice (cu norme comune privind produsele şi cu libera circulaţie a mărfurilor, a capitalurilor, a persoanelor şi a serviciilor).
- fondarea Uniunii economice şi monetare (o piaţă unică cu o monedă şi o politică monetară comune).
- integrarea economică completă (toate elementele enumerate mai sus la care se adaugă politici fiscale şi alte tipuri de politici economice armonizate).
Există 5 forme distincte de integrare economică internaţională:
- Zona de liber schimb,
- Uniunea vamală
- Piaţa comună
- Uniune economică
- Uniune economică completă, inclusiv uniunea politică.
Zona de liber schimb, caracterizată prin abolirea obstacolelor tarifare şi netarifare, între statele membre, care îşi păstrează, însă, libertatea de acţiune în relaţiile cu terţii (cei din afara zonei). Zona de comerţ liber constituie perimetrul format din 2 sau mai multe ţări care dintr-un moment sau treptat şi-au suprimat barierele vamale şi comerciale dintre ele, dar menţin fiecare faţă de terţe ţări propriile lor tarife vamale şi regimuri comerciale naţionale. În rezultat se creează zonele comerciale caracterizând numărul de condiţii în ele pentru tarife libere şi a numărului limitat a comerţului internaţional cu mărfuri şi servicii.
Uniunea vamală, faţă de zona liberă de schimb, aduce în plus, adoptarea unui tarif vamal comun al ţărilor membre ale uniunii în relaţiile cu statele non-membre. Uniunea vamală este o grupare a statelor membre care formează împreuna un spaţiu (teritoriu) vamal unic.
Ţările membre ale uniunii vamale desfiinţează barierele tarifare şi netarifare în relaţiile comerciale reciproce şi instituie un sistem de impozite comune, iar in relaţiile cu statele terţe elaborează şi implementează o politică comercială comuna si un sistem de tarife vamale comune.
Uniunea vamală poate fi de 2 feluri:
- Perfectă (completă), care vizează tot nomenclatorul de mărfuri şi toate poziţiile tarifare, care fac obiectul tranzacţiilor comerciale cu terţe ţări.
- Imperfectă (incompletă), care vizează parţial nomenclatorul de mărfuri şi unele poziţii tarifare, care fac obiectul tranzacţiilor comerciale cu terţe ţări.
Dimensiunea economică a uniunii vamale reprezintă realizarea unei integrări mult mai avansate a 2 sau mai multor economii naţionale iniţial separate, aceasta presupune în primul rând suprimarea imediată sau treptată a barierelor tarifare şi comerciale în circulaţia mărfurilor între statele ce formează uniunea vamală.
Piaţa comună reprezintă o unitate vamală completă, prin introducerea liberei circulaţii a factorilor de producţie.
Dezvoltarea aprofundată şi continuu a procesului integraţionist în cadrul grupului ţărilor membre atinge forma de piaţă comună. Ea se evidentiază prin semnarea acordului şi include în sine 4 libertăţi, abolind practic frontierele naţionale a statelor membre pentru libera circulaţie a marfurilor, serviciilor capitalurilor şi forţei de muncă (persoanelor).
În acest caz in procesul integraţionist se includ factorii de producţie şi până la un moment coordonarea politicii economice externe. În afara de aceasta crearea pieţei comune, care insista la armonizarea multor standardelor industriale (reglementărilor tehnice) şi norme de drept.
Uniune economică constituie, până în prezent, stadiul cel mai avansat de integrare interstatală. Faţă de caracteristicile Pieţei Comune, ea presupune armonizarea politicilor economice (fiscale, monetare etc.) şi sociale. Moneda unică este, de asemenea, o ţintă specifică pentru această formă de integrare.
Experienţa mondială demonstrează că dezvoltarea Pieţei Comune (Unice) creează condiţii şi premize pentru trecerea la următoarea formă superioară de integrare economică internaţională.
Uniunea economică complementară cu cea monetară presupune elaborarea şi implementarea unei politici unice economice, monetare şi bugetare, introducerea unei monede unice, constituirea instituţiilor naţionale de reglementare în interiorul structurii integraţioniste. În uniune se realizează coordonarea strânsă a politicii economice ale statelor membre în baza recomandărilor unice si monitorizării din partea instituţiilor naţionale. În cadrul uniunii se stabilesc cursurile monetare fixe între monedele ţărilor membre în relaţii comerciale bilaterale, cu introducerea treptată a monedei unice. De formarea şi promovarea politicii monetare unice este responsabilă Banca Centrală a uniunii, la fel de introducerea şi emiterea monedei unice.
Uniune economică completă. În cadrul unei uniuni economice dezvoltarea în continuu şi perfecţionarea formelor de integrare economica interstatală la o etapă istorică poate duce la transformarea uniunii economice în uniune economică completă.
Cu toate acestea în concomitent apare oportunitatea şi posibilitatea de elaborare şi realizare de către ţările membre a unor politici economice, fiscale şi bugetare comune, bazate pe aceleaşi principii de elaborare şi implementare.
Aceasta înseamnă:
- Promovarea unei politici de securitate comună,
- Introducerea cetăţeniei unice şi altor atribute de statalitate unică.
Formarea elementelor de uniune politică contribuie la dezvoltarea colaborării şi cooperării în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, esenţial extinde colaborarea statelor membre ale uniunii in aşa domenii ca educaţia, cultura, ştiinţa şi cercetarea şi asigurarea respectării drepturilor şi intereselor tuturor cetăţenilor uniunii.

7. Caracteristica proceselor de integrare economică internaţională şi exemple ale uniuni economice regionale.
- internationalizarea puterilor producatoare
- specializarea si cooperarea internationala
- principiului internationalizarii prin intermediul pietei mondiale de marfuri
- cresterea cantitatilor si imbunatatirea calitativa a caracterului comertului international traditional, materializat prin bunuri.
Exemple:
- integrarea economica in America de Nord: Acordul Nord American de Comert Liber - NAFTA
- integrarea economica in America Latina si Caraibe – ANDINA
- integrarea economica in America de Sud - MERCOSUR
- integrarea economica in Asia: Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est – ASEAN
- integrarea economica in Africa – AEC, ECOWAS, ECCAS, SDAC, EAC, COMESA, IGAD
- uniunea europeana – UE
Pact andin – zona de comert liber – Bolivia, Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela
ASEAN – zona de comert preferential – Brunei, Indonezia, Malayezia, Filipine, Singapore, Thailanda
Benelux – Uniune vamala – Belgia, Olanda, Luxemburg
Piata comuna central-americana – piata comuna – costa rica, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama
UE – uniune economica si monetara – belgia, olanda, Luxemburg, franta, Germania, suedia, marea britanie, Irlanda, Italia, Danemarca, Grecia,Spania, Portugalia, Austria,Finlanda, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Letonia, Estonia, Lituania, Malta, Cipru, România, Bulgaria, Croaţia
NAFTA – zona de comert libera – Canada, mexic, sua

8. Globalizarea şi integrarea - realităţi ale economiei mondiale.
Ca fenomen dominant în economia mondială din ultimele decenii, Globalizarea poate fi definite drept “un declin continuu al importanţei economice a graniţelor naţionale şi o intensificare fără precedent a relaţiilor şi interacţiunilor economice, până în punctul în care diferenţa dintre tranzacţiile interne şi cele externe devine nesemnificativă sau dispare”.
- Principalele forme de manifestare a globalizării sunt:
- internaţionalizarea producţiei şi a tehnologiei;
- globalizarea pieţelor mărfurilor;
- internaţionalizarea pieţelor serviciilor;
- integrarea pieţelor financiare mondiale.
La baza integrării crescânde a economiei mondiale stau două fenomene:
- unul este de natură tehnologică şi constă în progresul exploziv în ceea ce priveşte viteza şi eficacitatea comunicaţiilor şi transporturilor internaţionale, concomitent cu reducerea costurilor reale ale acestora;
- celălalt este de natură economică şi este reprezentat de reducerea sau înlăturarea barierelor naţionale din calea fluxurilor internaţional de bunuri, servicii, tehnologie şi capital.

9. Cadrul instituţional al integrării economice internaţionale.
Pornind de la Conferinţa din iulie 1944 de la Bretton Woods (New Hampshire - SUA) s-a dezvoltat un cadru instituţional puternic pentru colaborare economică şi politică internaţională. Acest cadru includea: Fondul Monetar Internaţional, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (GATT).
- Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost creat în 1945 în scopul realizării convertibilităţii tuturor valutelor ţărilor membre, promovării stabilităţii pe pieţele monetare internaţionale şi furnizării de asistenţă pentru ţările mai puţin dezvoltate. FMI a instaurat un sistem care a dominat relaţiile monetare internaţionale până în 1972, când a fost suspendată convertibilitatea dolarului. Republica Moldova este membră a FMI încă din 1993.

10. Instituţii economice internaţionale.
FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL (FMI)
Obiectivele FMI sunt:
- Promovarea cooperării monetare internaţionale;
- Facilitarea dezvoltării şi creşterii echilibrate a comerţului internaţional;
- stabilirea unui sistem multilateral de plăţi între ţările membre.
Pentru desfăşurarea activităţii Fondului, statele membre subscriu cote-părţi la capitalul acestuia, cote stabilite în funcţie de ponderea fiecărei ţări membre în comerţul internaţional. Cotele se revizuiesc la fiecare cinci ani, în funcţie de evoluţia economiilor ţărilor membre şi a nevoilor de capital ale Fondului.
Statele membre folosesc Fondul pentru obţinerea de credite în valută, în vederea acoperirii deficitului temporar al balanţei de plăţi externe. Creditele sunt acordate cu o dobândă mai mica decât cea a pieţei, pe o perioadă de 3-5 ani, în funcţie de cota de participare la Fond a fiecărei ţări.
Republica Moldova a devenit membru al FMI la 12 august 1992.
Cota Republicii Moldova la FMI constituie 123,2 milioane de Dreptul Speciale de Tragere (DST) (circa 191 milioane dolari S.U.A.), sumă echivalentă cu 0,05 procente din suma totală a cotelor. Puterea de vot a Republicii Moldova în cadrul FMI este de 1973 voturi, ceea ce constituie 0,08 procente din numărul total de voturi.
Asistenţa financiară:
Începând cu anul 1993, Moldova a beneficiat de următoarele acorduri cu FMI pentru susţinerea programelor de ajustare economică ale autorităţilor: Mecanismul de finanţare compensatorie şi excepţională (CCFF), Mecanismul finanţării reformelor structurale (STF), acordurile Stand-by (SBA), Mecanismele de finanţare lărgită (EFF) şi Mecanismele de reducere a sărăciei şi creştere economică (PRGF) - din 2009 numite Mecanisme de creditare lărgită (ECF). In 2009 Moldova a beneficiat, de asemenea, de o alocare unica de DST in suma de 117.71 milioane DST.
Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 402,5 milioane DST (620 milioane dolari SUA) la finele anului lunii octombrie 2012.

GRUPUL BĂNCII MONDIALE
Grupul Băncii Mondiale este o instituție formată din alte cinci instituții financiare internaționale, și anume:
- Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BIRD (International Bank for Reconstruction and Development)
- Corporația Financiară Internațională - IFC (International Finance Corporation)
- Asociația Internațională de Dezvoltare - IDA (International Development Association)
- Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor - MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency)
- Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investițiilor - ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes).
Fiecare instituție are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populația din statele în curs de dezvoltare. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la BIRD și IDA, iar proiectele principale de finanțare se derulează prin IBRD.

BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE (BIRD)
În anul 1945 s-a creat Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) , parte componentă a Băncii Mondiale, organism ce urma să se ocupe de problemele dezvoltării economice. Are sediul la Washington (SUA). În prezent, are 188 de membri, între care şi Republica Moldova (din data de 12 august 1992).
Obiectivele BIRD sunt:
- Promovarea dezvoltării economice a statelor membre, prin acordarea de împrumuturi cu dobânzi mai reduse pentru realizarea unor
- proiecte de dezvoltare economico-socială;
- Încurajarea investiţiilor străine în economia ţărilor membre prin acordarea de garanţii.
Fondurile băncii provin din trei surse:
- cote-părţi subscrise de ţările membre la capitalul acesteia, în aceeaşi proporţie cu cele pentru FMI;
- acţiuni vândute pe pieţele de capital ale lumii;
- venituri din profiturile băncii.
Alte instituţii economice internaţionale sunt: Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Banca Reglementelor Internaţionale (BIS-the Bank for International Settlements) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
- Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a apărut în anul 1961 prin transformarea într-un organism cu vocative globală a Organizaţiei Europene pentru Cooperare Economică (OECE), create în anul 1947 în principal pentru administrarea "planului Marshall" de reconstrucţie şi refacere postbelică a ţărilor europene.
- OCDE are în prezent 34 de state membre, majoritatea ţărilor europene, SUA, Canada, Australia şi Japonia. Obiectivele OCDE sunt: încurajarea creşterii economice, a utilizării depline a forţei de muncă şi a stabilităţii financiare a statelor membre; sprijinirea dezvoltării economice a ţărilor mai puţin dezvoltate nemembre; furnizarea de informaţii şi statistici asupra economiei mondiale, în special prin publicaţia Economic Outlook.
Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Acestea cuprind comerțul și ajustarea structurală, securitatea online și provocările legate de reducerea sărăciei în lumea dezvoltată.
- De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari și mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică și date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă și diversă, cum ar fi conturile naționale, indicatorii economici, forța de muncă, comerțul, migrația, educația, energia, sănătatea, industria, taxele și impozitele, și mediul.
- De-a lungul ultimei decade, OCDE a rezolvat o serie de probleme sociale, economice și legate de mediu, adâncindu-și legatura cu afacerile, uniunile comerciale și alți reprezentanți ai societății civile. Negocierile de la OCDE în privința taxelor și a prețurilor de transfer au deschis drumul tratatelor bilaterale în jurul lumii.
- Cele 34 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerțul mondial și 20 la sută din populația lumii
Banca Reglementelor Internaţionale are sediul la Basel în Elveţia. A fost create în 1930 cu scopul de a sprijini băncile centrale din ţările membre să-şi coordoneze plăţile internaţionale.
- Consiliul ei de administraţie este alcătuit din reprezentanţii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia, Italia, Elveţia, Olanda şi Suedia. La şedinţele Consiliului participă regulat şi reprezentanţi ai SUA şi ai Japoniei.
- Principalele funcţii îndeplinite de Bancă sunt: promovarea cooperării între băncile centrale, sprijinirea organizării financiare a ţărilor cu dificultăţi de plată, supravegherea pieţelor de euro valute, furnizarea de consultant de specialitate pentru OCDE şi administrarea programelor de credite ale Uniunii Europene.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este prima instituţie financiară internaţională creată după căderea comunismului în Europa, având drept scop declarat "promovarea tranziţiei la economia de piaţă şi sprijinirea de iniţiative private în ţările Centrală şi Est - Europene".
- Are sediul la Londra şi a fost inaugurată în mai 1990, în baza unui acord semnat de 40 de ţări, de Comisia Europeană şi de Banca Europeană de Investiţii.
- Obiectivele sale vizează sprijinirea reformelor structurale în ţările din Europa Centrală şi de Est prin: consultanţă de specialitate, sprijin pentru formarea profesională şi suplimentarea capitalului naţional destinat investiţiilor majore din sectoarele privat şi public.

11. Locul şi rolul Uniunii Europene, altor uniuni economice regionale în economia mondială şi comerţul exterior mondial.
Existenţa unui număr mare de ţări diferite ca mărime, populaţie şi potenţial economic, precum şi faptul că semnificaţia economică determină rolul unei ţări pe pieţele mondiale, constituie un stimulent serios pentru naţiuni să se constituie în grupări economice.
În acelaşi timp, interesele economice şi politice individuale ale fiecărei ţări constituie o barieră în calea coordonării şi colaborării libere în cadrul acestor grupări.
Fiecare ţară doreşte să-şi definească obiectivele sale economice naţionale şi să-şi păstreze dreptul de a-şi promova propria politică, cu toate că dobândeşte şi capacitatea de a lua decizii ce depăşesc graniţele naţionale.
Cauzele principale ale integrării economice regionale sunt:
- apariţia şi manifestarea în forme tot mai acute - începând de la jumătatea secolului al XX-lea – a contradicţiei dintre posibilităţile de sporire a producţiei şi capacitatea restrânsă a pieţelor naţionale;
- gradul înalt de concentrare a producţiei şi de centralizare a capitalurilor, pe de o parte, limitele şi restricţiile mişcării libere a capitalurilor şi forţei de muncă, pe de altă parte;
- necesitatea capitalurilor din ţările situate într-o anumită zonă de a-şi promova şi apăra "în comun" interesele ameninţate de concurenţi internaţionali foarte puternici;
- constituirea de mari firme (de stat sau mixte) care, prin activitatea lor, depăşesc graniţele naţionale;
- interesele comune ale ţărilor dezvoltate de a menţine şi extinde relaţiile cu fostele ţări coloniale devenite independente.
Regionalizarea este procesul de realizare a unor aranjamente comerciale regionale cu grade diferite de integrare:
- În perioada postbelică pot fi identificate două valuri de integrare regională: începând cu anii '50 au avut loc numeroase încercări de creare a unor zone de comerţ liber sau a unor pieţe comune în Europa, Africa, America Latină, Zona Caraibelor şi Asia. Cu excepţia Europei, încercările de integrare regional ale primului val au eşuat.
- Regionalismul celui de-al doilea val este un fenomen al anilor '90. Este mai extins decât primul val şi "este posibil să fi fost provocat de interdependenţa economică internaţională crescândă şi de progresele în comunicaţii". Acest al doilea val constă în diverse încercări de acrea acorduri de comerţ regionale, asociaţii vamale, uniuni vamale şi pieţe comune.
- Dintre cele 109 acorduri regionale înregistrate de Acordul General de Tarife şi Comerţ (GATT) în perioada 1948-1994, o treime au fost încheiate între anii 1990-1994. Însă aceste proiecte de integrare regional sunt încă într-un stadiu de dezvoltare fragil şi nici unul nu se apropie de nivelul de integrare atins de Uniunea Europeană.

12. Tendinţele integraţioniste în economia Americii de Nord. Acordul NAFTA.
NAFTA - North American Free Trade Agreement (NAFTA), a fost semnat la 17 decembrie 1992 între SUA, Canada şi Mexic şi este cea mai mare zonă de liber schimb din lume cu o piaţă de 457 mln. consumatori (2010).
- Tratatul instituind NAFTA prevede ca reducerea tarifelor vamale către zero să se realizeze într-o perioadă de 10 ani, iar cotele să fie eliminate într-o perioadă de 15 ani. Pentru Mexic, agricultura a reprezentat un domeniu sensibil şi, de aceea, a fost negociat un acord separat cu SUA şi un altul cu Canada.
- NAFTA reglementează barierele tarifare, netarifare şi investiţiile. Se specifică faptul că mărfurile de import provenite din celelalte două naţiuni vor avea acelaşi regim ca şi bunurile naţionale. Fiecare membru NAFTA va excepta unele activităţi de la aplicarea acestui acord.
- Fiecare parte din acordul NAFTA beneficiază de anumite avantaje. SUA şi Canada câştigă astfel accesul la piaţa mexicană, o piaţă cu peste 80 de milioane de oameni. Pot fi specificate şi beneficiile neeconomice pentru SUA, fiind vorba de îmbunătăţirea relaţiilor externe ale Mexicului şi de o posibilă stabilitate internă, urmărindu-se o mai bună cooperare în domeniul drogurilor, emigrării şi poluării. Impactul creării NAFTA va fi mult mai important pentru Mexic decât pentru SUA. Deoarece Mexicul este mult mai mic decât SUA, iar crearea de locuri de muncă şi domeniul sănătăţii este acelaşi şi în SUA şi în Mexic, efectul creării NAFTA va fi mult mai mare pentru Mexic.
Acordul prevede eliminarea totală a taxelor vamale la intrarea în fiecare ţară membră a mărfurilor originare din Mexic, Canada şi SUA. pe parcursul unei perioade de tranziţie, iar pentru determinarea celor care intră sub acest regim sunt stabilite reguli de origine foarte stricte. Aceste reguli de origine sunt astfel formulate, încât avantajele oferite de NAFTA să nu se acorde decât bunurilor produse în America de Nord. Conform regulilor de origine, un produs se consideră originar din zonă atunci când este produs în totalitate în America de Nord sau, în cazul în care conţine materiale importate, acestea trebuie să fie astfel transformate, încât să li se schimbe categoria tarifară. Uneori, pe lângă această condiţie, respectivul produs trebuie să conţină un anumit procentaj de materii prime naţionale. O clauză de minim permite bunurilor ce conţin cantităţi foarte reduse de materiale „neoriginare” (nu mai mult de 7% din preţul total) să se bucure de tratament preferenţial.
- Tratatul mai prevede şi armonizarea normelor, evaluarea riscului, adaptarea la condiţiile regionale, transparenţa procedurilor (notificarea prealabilă a adoptării acestor măsuri), proceduri de control, inspecţie şi aprobare, asistenţă tehnică; se crează şi un comitet de măsuri sanitare şi fito-sanitare pentru promovarea securităţii şi armonizarea măsurilor. În ceea ce priveşte normele tehnice, cele trei ţări semnatare au convenit să nu utilizeze aceste măsuri ca bariere comerciale, tratatul confirmând prevederile Codului de bariere Tehnice ale OMC şi al convenţiilor internaţionale. Fiecare ţară îşi rezervă dreptul de a stabili acel nivel de protecţie pe care îl consideră necesar.
Canadienii, aşa cum a fost stipulat şi în vechiul Acord de Comerţ Liber între Canada şi SUA, vor excepta de la aplicarea NAFTA domeniul publicaţiilor. În Canada există sentimentul că fără un control special asupra proprietăţii şi acordând mass-mediei canadiene beneficii prin taxe, acesta va fi acaparat de media din SUA.
- Cererea SUA a fost ca mişcarea liberă a persoanelor, cu excepţia profesioniştilor şi managerilor, să nu fie permisă. Acest lucru este rezultatul temerii SUA că va fi copleşită de milioane de săraci din Mexic. Guvernul mexican îşi rezervă dreptul de a controla sistemul de căi ferate, electricitatea, petrochimia de bază şi industria petrolieră.
- Preambulul acordului expune principiile care constituie fundamentul acestuia. Ţările participante îşi exprimă intenţia de a promova creşterea economică prin expansiunea comerţului şi a oportunităţilor investiţionale, creşterea competitivităţii internaţionale cu respectarea protecţiei mediului, dezvoltarea economică susţinută şi protejarea, amplificarea şi punerea în practică a drepturilor forţei de muncă, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în cele trei state.
Obiectivele acordului sunt:
- eliminarea barierelor comerciale,
- promovarea condiţiilor pentru concurenţa loială,
- creşterea oportunităţilor investiţionale,
- protejarea corespunzătoare a drepturilor de proprietate intelectuală,
- stabilirea procedurilor adecvate pentru aplicarea tratamentului şi soluţionarea conflictelor,
- stimularea cooperării trilaterale, regionale şi multilaterale.
Realizari:
Impactul NAFTA asupra evoluţiei fluxurilor comerciale dintre statele semnatare s-a dovedit a fi pozitiv, încă din primii ani de la intrarea in vigoare a Acordului. Principalii beneficiari sunt Canada, dar mai ales Mexicul, cu o pondere semnificativă a exporturilor inter-unionale NAFTA, respectiv de 74,9% şi 81,7% în anul 2011.
- O pondere mai redusă înregistrează SUA, al căror export este orientat cu prioritate spre celelalte regiuni ale lumii, respectiv de 32,3% în anul 2011. In ceea ce priveşte importul intra-unional se reliefează o situaţie asemănătoare, situaţie explicabila prin faptul că şi la capitolul importuri SUA îşi asigura importurile cu predilecţie din alte zone geografice; in schimb Canada si Mexic îşi realizează cea mai mare parte a volumului de import la nivel regional (peste 75 %).
- Efectele economic-sociale ale Acordului asupra participanţilor se concretizează de asemenea, prin consolidarea stabilităţii economice, intensificarea fluxurilor investiţionale, creşterea capacităţilor concurenţiale la nivelul firmelor şi transferul mai rapid de tehnologii şi fluxuri informaţionale.
Avantajele prezente şi potenţiale de care beneficiază Canada sunt: accesul mai liber pe piaţa nord-americană pentru produsele manufacturate şi serviciile comerciale prin penetraţia pieţei mexicane (una dintre cele mai dinamice pieţe ale lumii) cu o gamă diversificată de echipamente industriale, servicii comerciale şi de telecomunicaţii. Prezenta pe piaţa mexicană oferă firmelor canadiene posibilitatea de a se adapta mai bine la mecanismele pieţei latino-americane.
- Investiţiile străine se bucură de un climat favorabil in Canada, generat de existenţa unei infrastructuri moderne de transport şi de telecomunicaţii, de abundenţa resurselor energetice şi de existenţa unei forţe de muncă cu grad ridicat de calificare.
- Prin semnarea Acordului, Mexicul a obţinut o poziţie privilegiată în raporturile sale comerciale cu SUA şi un acces larg al cele mai importante pieţe de export din regiune. Fluxurile de investiţii orientate către Mexic au crescut considerabil, cu efecte pozitive asupra echilibrului balanţei de plăţi. Graţie investiţiilor străine directe care s-au intensificat şi transferul de tehnologie modernă, Mexicul a reuşit să susţină mai eficient procesul de modernizare economica.
- În intervalul de timp 2000-2011, exporturile Statelor Unite ale Americii către ceilalţi doi parteneri au crescut de la 265,2 mld. USD la 478,2 mld. USD. Exporturile Mexicului către SUA în intervalul de timp analizat (2000-2011) au crescut cu 201%, de la 136,4 mld. USD la 275,0 mld. USD . Exporturile Canadei către SUA au crescut cu 145 % de 227,2 mld. USD la 331,8 mld. USD.

13. Tendinţele integraţioniste în economia Americii de Sud şi Caraibe. Acordul ANDINA.
In anii `50 s-au purtat discuţii aprofundate în vederea creării unei pieţe comune a Americii Latine. Consensul nu a fost atins, iar LAFTA (Latin America Free Trade Agreement – Acordul de Liber Schimb Latino-American, ALALC – Asociacion Latino-Americana de Libre Comercio) a fost unul dintre compromisuri. Acordul a avut la origine iniţiativa statelor: Argentina, Brazilia, Chile şi Uruguay.
- La sfârşitul anilor `50 au fost încorporate statele: Bolivia, Columbia , Mexic, Paraguay, Peru şi Venezuela. Deşi unele ţări speraseră în adâncirea integrării pe calea creării pieţei comune, acordul a stabilit ca obiectiv imediat crearea unei zone de liber schimb într-o perioadă de 12 ani.
- LAFTA a reunit state cu nivele de dezvoltare variate şi diverse interese politice, care, de asemenea, aveau o serie de probleme în asigurarea unei infrastructuri adecvate, ca suport al dezvoltării activităţilor comerciale. Statele mai dezvoltate, Argentina şi Brazilia, erau interesate în menţinerea şi protejarea pieţei deja create pentru produsele pe care le produceau, în timp ce statele mai mici încercau să găsească noi oportunităţi pentru dezvoltarea industrială. Interesul statelor mari au dominat în cadrul negocierilor regionale
Accentul s-a pus în cadrul LAFTA în principal pe comerţul cu bunuri. Statele mai puţin dezvoltate din zona andină s-au simţit dezavantajate în raport cu statele mai dezvoltate din regiune. Promisiunea conform căreia integrarea va fi deopotrivă benefică pentru toţi s-a demonstrat nerealistă. Cele mai mari beneficii ale intensificării schimburilor cu produse manufacturate s-au resimţit la nivelul celor mai puternici.
- Încă de la început (1966) preşedinţii statelor Columbia, Chile, Venezuela, Ecuador şi Peru au exprimat nemulţumirea statelor mici în cadrul LAFTA şi au punctat nevoia de accelerare a procesului de integrare, inclusiv necesitatea creării unui grup andin, în formula unei pieţe comune.
- Ca răspuns, statele andine au semnat Acordul de la Cartagena (1969), având ca membri: Bolivia, Chile, Ecuador, Columbia şi Peru. Venezuela s-a alăturat în 1973, iar Chile a părăsit organizaţia în 1976. Grupul Andin a fost expresia cea mai grăitoare a suportului instrumental de derulare a politicilor ISI (industrializare prin substituirea importurilor) la nivelul Americii Latine, tipic “vechiului regionalism”.
Astfel, în cadrul A.L.A.L.C - Acordului de Liber Schimb LatinoAmerican, au apărut tendinţe de redefinire a intereselor şi de găsire de noi răspunsuri şi soluţii pentru intensificarea integrării regionale, iar rezultatul s-a concretizat în apariţia unor noi scheme integraţioniste. Pactul Andin a avut la bază tocmai lipsa de progres integraţionist la nivelul ALALC.
- Aceste deliberări aveau să se concretizeze în proiectul de integrare ambiţios: Acordul de la Cartagena, cunoscut mai bine ca Andean Group (AG-Grupul Andin), devenit Comunitatea ANDINA (CAN) - 1969.
- Între timp, statele vorbitoare de limbă engleză au creat Caribbean Free Trade Association (CARIFTA - Asociaţia de Liber Schimb din Zona Caraibilor), care în anii '70 a evoluat în Caribbean Community (CARICOM - Piaţa Comună din Zona Caraibilor).
ANDINA:
Ţările membre: Bolivia (1969), Colombia (1969), Ecuador (1969), Peru (1969)
- Ţările asociate: Argentina (2005), Brazil (2005), Paraguay (2005), Uruguay (2005), Chile (2006)
- Ţările cu statut de observator: Spania , Mexico, Panama, Republica Arabă Democratică Saharawi,
- Suprafaţa totală - 4,479 mln. Km2
- Populaţia - 101,2 mln. locuitori (2010), Valoarea PIB (USD PPT) – 902,86 mld. USD PPT,
- PIB/locuitor – 8928,6 USD PPT

14. Tendinţele integraţioniste în economia Americii de Sud. Acordul MERCOSUR.
Niciuna din grupările timpurii nu şi-au atins decât într-o proporţie minoră scopurile, ele "şi-au pierdut din suflu" în anii '70 şi au intrat în criză în anii '80.
- America Latină a practicat până în anii '80 politica de industrializare prin substituţia importurilor (ISI), prin care se urmărea crearea condiţiilor de creştere economică şi de menţinere a ritmurilor de creştere în concordanţă cu ritmurile de creştere a populaţiei. Această politică de substituţie a importurilor a condus, în practică, la izolare şi o dezvoltare autarhica, cu efecte negative, care au culminat cu declanşarea crizei datoriei externe care a debutat în anii 80 în Mexic şi ale state din zonă. Acest model a fost inversat ulterior printr-un program de deschidere către exterior, de privatizare a structurilor de stat, etc.
- În 1990 s-a declanşat un nou val integraţionist (noul regionalism: ex. crearea MERCOSUR în anul 1991 - Mercado Comun del Sur - Piaţa Comună a Sudului), bazat pe afinitatea statelor care împărţeau aceeaşi regiune şi aveau puternice legături istorice, culturale şi lingvistice, toate dornice să sporească interacţiunea umană, comercială şi politică. Acest avânt s-a lovit însă de o serie de aspecte sensibile ale relaţiilor internaţionale - păstrarea suveranităţii, acţiuni individuale, schimbări economice şi politice conjuncturale creatoare de tensiuni. Membri ai MERCOSUR-ului sunt: Argentina, Brazilia, Uruguai, Paraguai şi Chili.
MERCOSUR a fost fondată în 26 martie 1991 de Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay, în urma semnării Tratatului de la Asunción.
- Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru au statut de membri asociaţi.
- La 9 decembrie 2005, Venezuela a fost primită în MERCOSUR ca membru cu drepturi depline.
- La 30 decembrie 2005, Bolivia a fost invitată să devină membru cu drepturi depline.
- Suprafaţa totală - 12,78 mln. Km2
- Populaţia - 267,4 mln. locuitori (2008)
- Valoarea PIB – 2895 mld. USD PPT,
- PIB/locuitor – 14858 USD PPT
Obiectivele generale ale Mercosur sunt:
- creșterea randamentului și a productivității pentru cele patru economii, cu
- deschiderea piețelor și accelerarea dezvoltării economice
- perspective mai bune pentru folosirea mai judicioasă a resurselor disponibile
- conservarea mediului
- îmbunătățirea comunicațiilor
- armonizarea și coordonarea politicilor macroeconomice și complementarea diferitelor industrii
Structura instituțională:
- Consiliul Pieței Comune (CCM)
- Grupul Pieței Comune (CMG)
- Comisia de Comerț a Mercosur (MTC)
- Comisia Parlamentară Comună (JPC)
- Forumul Social-Economic Consultativ (ESCF)
- Secretariatul Administrativ al Mercosur (MAS)

15. Tendinţele integraţioniste în economia Asiei de Sud Est. Acordul ASEAN.
Asociaţia Ţărilor din Asia de Sud-Est – ASEAN (Association of South-East Asian Nations) – este una dintre cele mai vechi şi mai importante formule de integrare economică din Asia şi chiar din lume. Asociaţia a fost înfiinţată pe 8 august 1967, ca un for de cooperare economică şi politică între statele Asiei de Sud-Est. Printre membrii fondatori s-au numărat: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore si Thailanda.
- În iulie 1995, în urma summit-ului ASEAN din Hanoi, Vietnamul devine cel de-al 6 membru al acestei grupări. Astfel ţara, care în 1973 se opusese ferm lărgirii ASEAN, grupare pe care o considera din considerente politice de moment un bastion anti - comunist, devine membru deplin.
-  În prezent din ASEAN mai fac parte, alaturi de cele cinci state fondatoare si Brunei, Cambogia, Myanmar, Laos si Vietnam. Populaţia celor 10 ţări, care intră în prezent în ASEAN este de peste 601 milioane de persoane, ceea ce transformă, potenţial, zona, într-una din cele mai mari pieţe ale lumii. Alte atuuri ale ţărilor din regiune se referă la faptul că posedă resurse naturale bogate, se întind pe o suprafaţă considerabilă şi se află în apropierea rutelor strategice care leagă Oceanul Pacific de Orientul Mijlociu, Africa si Europa.
Acordul tarilor din asia de sud est:
Constituită la 8 august 1967 de Indonezia,
- Malaysia, Filipine,
- Singapore și Thailanda. Pe parcurs au aderat Brunei, Burma (Myanmar), Campucia Laos, şi Vietnam.
- Suprafaţa totală - 4,479 mln. Km2
- Populaţia - 601 mln. (2010)
- PIB total (2010) - 3,084 mld. USD PPT
- PIB per capita (2010) - 5131 USD PPT
În ultimii ani ai secolului XX a început să se dezvolte ideea unor “zone economice subregionale”, care ar fi putut, după opinia autorităţilor din statele ASEAN, să contribuie la adâncirea integrării economice în zonă, fără a necesita modificarea radicală a politicilor comerciale naţionale.
- Au apărut astfel, o serie de mini-grupări, ”triunghiuri ale creşterii”, care însă au avut un impact minor. Constatând lipsa de consistenţă a tuturor încercărilor de până atunci, ţările membre ASEAN si-au legat speranţele de crearea unei zone lărgite de liber schimb. Ţările membre au stabilit un calendar de reducere a protecţiei tarifare în interiorul zonei, până la nivelul de 0-5% la produsele manufacturate în următorii 15 ani, începând cu 1 ianuarie 1993.
- Crizele financiare din anii 1997-1998 şi 2008-2010 au încetinit dezvoltarea dinamică a ţărilor din Asia de sud-est. Statutul de cea mai dinamică regiune a lumii a fost pus sub semnul incertitudinii. S-a spus că miracolul asiatic a fost suprasolicitat, că rapida creştere economică a “constrâns” viitorul acestor economii. Multe ţări s-au încărcat de datorii, au recurs la măsuri de restructurare pentru a deveni viabile din punct de vedere financiar

16. Tendinţele integraţioniste în economia Africii.
Procesul de integrare în Africa înregistrează cele mai scăzute performanţe. Comunităţile economice regionale africane au mulţi membri, care fac parte din mai multe organizatii în acelaşi timp (din cele 53 de ţări, 27 de ţări fac parte din doua grupari, 18 din 3 grupari, R.D. Congo chiar din patru, iar cele mai multe din doua organizatii).
- Integrarea economică este subapreciată de guverne, insuficient finanţată şi, în ciuda unor succese izolate, nu si-a atins obiectivele. În ultimii ani creşterea producţiei la nivelul ţărilor membre, ca şi intensificarea schimburilor comerciale au rămas doar la stadiul de deziderate, ponderea Africii, ca un întreg continent în comertul internaţional fiind sub nivelul unor ţări ca Marea Britanie sau Olanda.
Continentul african este „gazda” a nu mai putin de 14 grupari economice intraregionale, din care jumatate au o importanta relativa mai mare:
- AMU – Uniunea Araba Magrebiana, cu 5 membri,
- COMESA – Piata Comuna a Africii de Vest si de Sud, cu 20 de membri,
- ECCAS – Comunitatea Economica a Statelor Central – africane, cu 15 membri,
- ECOWAS – Comunitatea Economica a Statelor din Vestul Africii, cu 15 membri,
- SADC – Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud, cu 14 membri,
- IGAD – Autoritatea Interguvernamentala de Dezvoltare, cu 7 membri,
- CEN-SAD – Comunitatea Statelor Africane din Sahel, cu 18 membri,

17. Integrarea regională – Comunitatea Statelor Independente.
Constituită prin Acordul de la Minsk, semnat de Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarus la 8 decembrie 1991 ,
- Pe parcurs au aderat Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Georgia, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, şi Kîrgistan.
- Suprafaţa totală – 22,1 mln. Km2
- Populaţia – 276,9 mln. (2012)
- PIB total (2011) - 3.400 mld. USD PPT
- PIB per capita (2011) - 11915 USD PPT
Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o uniune formată din 11 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și Georgia.
- Cei 11 membri ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil. În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008.
- Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova au fondat GUAM în 1997, ca o organizație care încearcă să împiedice influența rusească în fostele republici sovietice. În 1999, Uzbekistanul a aderat la organizație, însă pe 5 mai 2005, a anunțat președinția în exercițiu (la acel moment moldoveană) că se retrage din organizație.
Spre deosebire de Tratatul de la Roma, Acordul de la Minsk cu privire la crearea Comunităţii Statelor Independente a fost conceput de statele fondatoare (Belarus, Rusia şi Ucraina) pentru a dezmembra Uniunea Sovietică (URSS) - cea mai autoritară, integrată şi extinsă, la acea vreme, uniune politico-economică din Europa de Est şi Eurasia.
- În consecinţă, prin conţinutul său, Acordul de la Minsk a oferit fostelor republici sovietice cadrul politico-juridic necesar pentru efectuarea unei dezintegrări consensuale şi paşnice a URSS, evitând, în acest mod, o ruptură bruscă şi, mai ales, violentă a legăturilor politice, economice, sociale şi culturale care existau la acea etapă între republicile sovietice din cadrul URSS.
Astfel, nu întâmplător, în acordul în cauză sunt formulate valorile şi principiile directorii care urmau să ghideze colaborarea între statele ex-sovietice în noile condiţii create de colapsul URSS. De exemplu, părţile semnatare ale Acordului de la Minsk s-au angajat să respecte obiectivele şi principiile Statutului ONU şi ale Actului Final de la Helsinki din 1975;
- Statele fondatoare au declarat că vor garanta cetăţenilor lor, indiferent de naţionalitate şi alte deosebiri, libertăţi şi drepturi egale; au căzut de acord să iniţieze şi să dezvolte colaborarea reciproc avantajoasă, în baza egalităţii în drepturi a popoarelor şi statelor lor, în domeniile politic, economic, comercial, cultural, umanitar, ştiinţei, precum şi în alte domenii de interes comun; s-au angajat să recunoască şi să respecte integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor existente în cadrul CSI;
Statele fondatoare de asemenea, au convenit să susţină controlul unic asupra armamentului nuclear al fostei URSS.
- Prin art. 7 al Acordului de la Minsk, statele-părţile semnatare, au recunoscut că de sfera activităţii lor comune, ţin: coordonarea activităţii de politică externă; colaborarea în domeniile formării şi dezvoltării spaţiului economic comun, politicii vamale, dezvoltării sistemului de transporturi şi comunicaţii, mediului înconjurător, politicii de migraţie, precum şi al luptei contra criminalităţii organizate.
Deşi prin Acordul de la Minsk statele semnatare au reuşit să cadă de acord asupra unor domenii comune de colaborare, ele au eşuat, însă, să imprime colaborării din cadrul CSI o dimensiune reală de integrare economică, aşa cum a fost formulată în cazul UE de către Tratatul de la Roma din 1957.
- De exemplu, cu toate că în art. 7 al Acordului de la Minsk se face referire la colaborarea în domeniul formării şi dezvoltării spaţiului economic comun, acordul în cauză nu conţine nici un angajament concret în vederea creării unei pieţe comune de mărfuri, uniuni vamale sau pentru a elabora şi implementa politici comune.
- Prin urmare, dacă CSI ar fi funcţionat doar în baza direcţiilor trasate de Acordul de la Minsk, atunci, fără îndoială, CSI ar fi rămas în istorie doar o organizaţie a cărei menire era să asigure dezintegrarea paşnică a URSS.
- Schimbarea intervine, însă, în anii 1993-1994, când CSI este dotată de membrii săi şi cu dimensiunea de integrare economică după modelul UE.
De exemplu, în urma semnării de către statele membre ale CSI a Acordului privind crearea Uniunii Economice (septembrie 1993), precum şi a Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber (aprilie 1994), CSI a declarat aceleaşi obiective de integrare economică, care stau la baza actualei UE, şi anume: dezvoltarea unei pieţe comune de mărfuri, servicii, capital şi forţe de muncă; crearea unei uniuni vamale; crearea treptată a unei uniuni valutare; elaborarea şi implementarea unor politici comune în domeniile vamal, comercial, monetar, social, mediul înconjurător, transporturi şi comunicaţii etc.
- Pe parcursul activităţii CIS în perioada 1992-2012 se poate constata că comunitatea nu a devenit o uniune integraţionistă atât economic, dar şi politic. Obiectivele trasate au rămas declarative, fără mecanisme reale de implementare.
- Analizând dinamica schimburilor comerciale externe ale statelor CSI, se constată o diminuare a exporturilor şi importurilor inter-unionale şi eşecul total al integrării economice a CSI.

18. Integrarea economică in Europa - Uniunea Europenă
Constituită ca CEE: Tratatul de la Roma semnat in 25 martie 1957, întrat în vigoare la 1 ianuarie 1958 Constituită ca UE - Tratatul de la Maastricht semnat la 7 februarie 1992 , întrat în vigoare în 1 noiembrie 1993
- Suprafaţa totală – 4,453 mln. km2
- Populaţia – 501 mln. (2010)
- PIB total (2010) -12.332,3 mld. USD PPT
- PIB per capita (2010) – 26.900 USD PPT

19. Istoricul ideii de unificare europeană.
Ideea unificării europene apare pentru prima dată cu aproape două milenii în urmă, în Roma Antică. Roma a impus Europei o unitate politică numai că si Imperiul Roman s-a realizat prin forţă, legiunile romane mărşăluiau de la Marea Neagră până în Anglia şi din Carpaţi până în Pirinei.
- Vreme de 5 secole, Imperiul Roman, un imperiu model şi mondial, a stăpânit state, zone, teritorii, iar în sânul său, oamenii şi mărfurile circulau nestingherite. Peste tot moneda, limba, religia, dreptul roman primau.
- Mai târziu, regele francilor, Carol cel Mare, considerat primul mare unificator european, a întemeiat un imperiu care întâmplător cuprindea teritoriul celor şase membri fondatori ai Pieţei Comune: Franţa, Germania, Italia, Austria şi o parte din Polonia.
- În secolul al XIV – lea, avocatul Pierre Dubois i-a propus regelui Franţei, Filip cel Frumos, crearea unei Republici Creştine în Europa, prin apropierea statelor europene şi a domnitorilor creştini, care să aibă ca şef pe Papă pentru “recucerirea pământului sfânt”. Această Republică urma să fie condusă de un Consiliu format din experţi şi înţelepţi.
În anul 1462, regele Boemiei, Georg Podiebrad a pus bazele adunării intitulată “Congregatio Concordiae”, o Adunare de regi şi prinţi creştini care să asigure pacea pe continent având o Curte de Justiţie, buget şi armată comună.
- În anul 1623, Emeric Crucé, poet şi matematician a proiectat o federaţie mondială. În lucrarea „Le noveau Gynée” sau „Discursurile despre ocaziile şi mijloacele de a stabili o pace generală şi libertatea comerţului în lume”, propunea ca schimburile internaţionale să se facă pe baza unei monede unice şi era, se pare, prima idee de acest gen din lume.
- În anul 1645, Maximilieu de Béthune, ministru al regelui Henric al IV – lea, propune un plan politic de organizare a Europei pe baze federaliste având în componenţă 14 state europene. Principele federaţiei nu putea fi ales de două ori consecutiv şi nici din aceeaşi familie. Adunarea electivă trebuia să cuprindă 66 membri reînnoiţi din trei în trei ani. Trebuia înfiinţate 6 consilii regionale numite tribunale de arbitraj. Acest plan politic conţinea “primele idei metodologice de realizare a unificării europene”.
În anul 1713, abatele Saint Pierre sublinia în lucrarea sa “Project de traite pour randre la paix perpétuelle en Europe” că suveranii Europei erau chemaţi să constituie “o societate europeană pentru terminarea fără război şi prin mijloace de arbitraj a diferendelor viitoare, pentru reducerea numărului şi importanţei acestor diferende, pentru prevenirea oricăror războaie civile, pentru a se bucura în linişte de avantajele imense ale unui comerţ neîntrerupt şi universal, pentru întărirea perpetuării casei lor la tron şi pentru mărirea bogăţiei, independenţei şi securităţii lor”.
- În această lucrare, abatele mai propunea ca “societatea europeană să aibă la Utrecht un Senat care să medieze şi să arbitreze între ele cele 22 state membre. Acest Senat trebuia să adopte hotărârile cu majoritate simplă de voturi şi cele definitive cu majoritate de trei pătrimi, trebuia să dispună de o armată proprie şi de un buget separat, să transforme reşedinţa sa într-un “oraş al păcii” şi să aibă reprezentanţi speciali în oraşele de frontieră pentru rezolvarea tuturor incidentelor. Prin acest acord unanim, Senatul ar fi putut proceda chiar la o modificare a frontierelor.
Prin conţinutul său, proiectul abatelui Saint Pierre a stat în atenţia scriitorilor şi oamenilor politici din aceea vreme. Astfel, în anul 1795 filosoful german I. Kant a propus în lucrarea sa “Zum ewingen Frieden” o federaţie de state cu formă de guvernare republicană, J. J. Rousseau, o confederaţie de state, Montesqueiu propunea o Liga Lyceană, J. Bertham, o Dietă europeană.
- În anul 1814, Saint Simon împreună cu un colaborator al său au elaborat un nou proiect de unificare europeană intitulat “Reorganizarea societăţii europene sau despre necesitatea şi mijlocele de a aduna popoarele Europei într-un singur corp politic, consemnând fiecăruia independenţa sa naţională”. Acest proiect promova ideea realizării unui parlament al tuturor statelor europene şi crearea unui nou tip de guvernare europeană pe baze federative.
Începutul secolului XIX îl aduce pe scena politică a Europei pe generalul şi, mai apoi, împăratul Napoleon Bonaparte, cel care a “încercat să realizeze o Europă unitară sub un singur sceptru, preconizând printre primii necesitatea unei instituţii europene comune”. Napoleon declara: “Avem nevoie de un Cod European, de o Curte de casaţie europeană, de o monedă unică de aceleaşi măsuri şi greutăţi, de aceleaşi legi. Trebuie să facem din toate popoarele Europei un singur popor”.
- Există opinia că aceste aspiraţii l-au sacrificat pe N. Bonaparte. Quartara în lucrarea “Statele Unite ale Europei şi ale lumii” afirmă că ideea europeană era punctul fatal de convergenţă a întregii sale politici. “Oricum, Waterloo a distrus naşterea unui stat unic în Europa. Waterloo nu a reprezentat înfrângerea lui Napoleon, ci a Europei, a civilizaţiei”.
Mai târziu, revoluţionarii paşoptişti au lansat pentru prima dată sintagma “Statele Unite ale Europei”, iar Victor Hugo a propus unirea statelor europene pe baza votului universal.
- În 1930 în lucrarea “Problema Federaţiei Statelor Europene”, savantul român D. Gusti arată că ideea de unificare europeană s-a transformat şi a luat diferite aspecte. “Europa a fost creată de mai multe ori şi în diferite feluri. A fost creată mai întâi de vechea Grecie şi de Alexandru cel Mare. Roma a fost a doua Europă prin Iulius Caezar şi pax romana. A treia Europă a fost creată de Carol cel Mare. A patra Europă s-a constituit datorită dominaţiei papale cu Inocenţiu al III –lea. Crearea celei de-a cincea Europe a fost visul lui Napoleon. Ideea unificării Europei i-a preocupat pe ideologii tuturor timpurilor…”

20. Geneza ideilor de integrare europeană.
Continent al unor popoare aspirând dintotdeauna la identitate naţională şi la afirmarea lor economică, politică şi culturală, Europa a cunoscut o evoluţie conflictuală, caracterizată de rivalităţi comerciale, coloniale şi războaie, ca manifestări ale naţionalismelor exacerbate ce le-au dominat existenţa. Divizarea politică, economică si religioasă a continentului european constituie o permanenţă. Totuşi, deşi divizată, Europa prezintă o constantă – comunitatea civilizaţiei.
- Ideea că popoarele europene au valori şi rădăcini culturale comune, care au supravieţuit în istorie tuturor antagonismelor naţionaliste, a generat, chiar din secolul trecut, speranţa într-o Europă unită, de la oceanul Atlantic la Ural şi de la Marea Mediterană la Marea Nordului.
- O conştiinţă europeană, dată de unitatea culturală şi intelectuală axată pe universalismul creştin, constituie, însăşi ideea de Europa. Ea este cea care a animat spiritele luminate ale secolului XIX şi le-a făcut să simtă posibilitatea unităţii în diversitate pe spaţiul european.
- Sub forma unor simple idei şi, nu de puţine ori, a unor proiecte concrete, scriitori, filosofi, reprezentanţi ai bisericii, oameni politici şi-au prezentat speranţele şi viziunile lor despre viitorul continentului european. Pot fi citate diverse lucrări religioase, scrierile din “epoca luminilor”, ideile Revoluţiei franceze, memoriile lui Napoleon (1815), discursul lui Victor Hugo despre Statele Unite ale Europei (1848), concepţiile lui Paul Valéry despre spiritul european .
Se poate observa că:
- ideile de unificare a ţărilor Europei sunt generate determinant de factori politici, respectiv de dorinţa de a menţine pacea şi stabilitatea;
- proiectele propun o unificare politică într-un domeniu restrâns, în cadrul unor alianţe confederative care să respecte suveranitatea popoarelor;
- participarea la alianţă presupune opţiunea pentru apărarea unor interese generale şi acceptarea unei limitări a suveranităţii;
- se propun instituţii independente, cu reprezentanţi ai statelor membre, dar care să acţioneze în favoarea interesului general;
- uniunea va genera un drept comun care se va impune ţărilor membre;
- uniunea va funcţiona pe baza principiului proporţionalităţii;
- sistemul de vot limitează şi independenţa şi suveranitatea ţărilor membre.
Practic, se regăsesc în aceste proiecte istorice idei şi principii care şi-au dovedit justeţea şi realismul prin aplicarea efectivă în procesul de integrare, ce-I drept, după două secole.

21. Ideile de integrare Europeană în secolul XX.
După Primul Război Mondial, în perioada interbelică renaşte ideea uniunii europene şi au loc o serie de evenimente care intră prin natura lor în istoria proceselor de integrare vest- europeană.
- În 1923, la iniţiativa contelui Richard Coudenhove-Kalergi, se constituie la Viena “mişcarea Pan-Europeană”. Rolul ei era să militeze pentru crearea unei confederaţii europene pe fondul reconcilierii franco-germane în scopul apărării de două pericole: unul politic la Est (URSS) şi unul economic la vest (Statele Unite ale Americii).
- Un alt eveniment avea însă să marcheze această perioadă: propunerea prezentată de Aristide Briand (ministrul de externe al Franţei) în 1929, Adunării Societăţilor Naţiunilor privind elaborarea unui proiect de creare a Statelor Unite ale Europei. Scopul urmărit consta în menţinerea păcii şi prosperităţii prin stabilirea unei legături federale între popoarele europene. Climatul specific începutului de deceniu patru face ca proiectul Briand să fie lipsit de finalitate; a rămas totuşi, ca moment de referinţă, un fel de debut în planul procesului de constituire a Comunităţii Europene.
- Se impune totuşi să remarcăm prudenţa manifestată în propunerea de federalizare. Aristide Briand a ţinut să precizeze că obiectivul este economic iar în plan politic nu va fi afectată suveranitatea naţiunilor. Aşadar, o legătură federală care să nu aducă atingere drepturilor suverane ale statelor membre.
- Pe un plan restrâns, se face şi primul pas concret spre integrare economică în Europa Occidentală, între Luxemburg şi Belgia, prin Convenţia de instituire a Uniunii Economice Belgiano-Luxemburgheze (UEBL), încheiată la 25 iulie 1921. Îi urmează Convenţia de la Onchy din 1923, prin care UEBL şi Olanda îşi propuneau eliminarea restricţiilor comerciale reciproce. Deşi neratificate, aceste convenţii vor conduce la semnarea în 1944 între cele trei ţări a unei Convenţii vamale şi în 1958 la încheierea tratatului de constituire a Benelux, ca o uniune economică cu un ridicat nivel de integrare.

22. Ideile de integrare europeană şi planul Marshall.
Sfârşitul celui de-al doilea război mondial a impus statele europene în faţa unei situaţii absolut noi, deosebit de dificile. Distrugerile războiului erau imense: pierderi economice şi vieţi omeneşti în proporţii fără precedent în istoria umanităţii, dislocarea profundă a întregului aparat productiv, divizarea continentului european prin crearea de blocuri politico-militare şi declanşarea războiului rece.
- În aceste condiţii Europa, ca centru economic al lumii până la al doilea război mondial, î-şi vedea pierdută rolul său de centru de putere mondială. Cele două conflagraţii mondiale şi tensiunile provocate de factori economici şi politici impuneau căutarea unor soluţii viabile pentru a face faţă noii conjuncturi internaţionale.
- Preşedintele SUA, Harry Truman era convins că, pentru a împiedica Europa să cadă sub influenţa ideologiei comuniste, aceasta avea nevoie de un ajutor economic şi financiar prompt. La propunerea lui Truman de a sprijini financiar şi militar Grecia şi Turcia în eforturile de “a rezista intenţiilor de a fi supuse prin mijloace armate sau presiuni externe”, Secretarul de stat al SUA George Marshall răspunde cu iniţierea unui plan de ajutor al Europei cunoscut ca “Planul Marshall”.
- Pe 5 iunie 1947 într-un discurs rostit în Aula Universităţii Harvard, secretarul de stat al SUA George Marshall anunță lansarea unui vast program de asistență economică destinat refacerii economiilor europene, cu scopul de a stăvili extinderea comunismului, fenomen pe care el îl considera legat de problemele economice.
- Politicianul francez Jean Monnet apreciază planul ca fiind momentul apariţiei unui nou tip de relaţii internaţionale: “a ajuta pe alţii pentru a se ajuta pe sine”. SUA erau interesate în ajutorarea Europei nu doar pentru evitarea promovării şi extinderii comunismului, ci şi pentru a-şi oferi o soluţie la recesiunea economică prin care treceau.

23. Scurt istoric al creării UE.
În 19 iunie 1947 miniştrii de externe francez şi britanic, semnează un comunicat prin care invită 22 de state europene să trimită reprezentanţi la Paris pentru a schiţa un plan de reconstrucţie europeană.
- Etichetând Planul Marshall drept „imperialism economic american”, Guvernul URSS a refuzat unilateral participarea la acest plan, şi a interzis statelor satelite din Europa Centrală şi de Est să participe la Conferinţa de la Paris. Liderii URSS considerau că acceptarea planului ar fi condus la desprinderea de sistemul socialist a statelor din sfera sa de influenţă şi la pierderea avantajelor politice şi strategice dobândite militar în Europa Centrală şi de Est la sfârşitul celui de-al II Război Mondial.
- Se produce astfel ruptura decisivă a Europei. Beneficiarele planului vor fi doar ţările Europei Occidentale care, pentru a răspunde ofertei făcute de guvernul american, semnează la Paris în 1948 Convenţia de Cooperare Economică Europeană, constituind OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).
- Semnificativă pentru înţelegerea evoluţiei ulterioare a procesilui integraţionist al Europei de Vest este părerea lui Jean Monnet despre această organizaţie, exprimată într-o scrisoare către Preşedintele Consiliului Europei: “Efortul diferitelor ţări, în cadrele naţionale actuale, nu va fi după părerea mea suficient. Ideea că 16 ţări suverane cooperează efectiv este o iluzie. Eu cred că doar crearea unei federaţii la Vest, cuprinzând Anglia, ne va permite în timp rezolvarea problemelor şi, în final, împiedicarea războiului”. Soluţia politică, în viziunea lui Jean Monnet, nu putea fi decât o aprofundare continuu a integrării statelor Europei de Vest.
În 4 mai 1949 a fost fondată Consiliul Europei ca o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a reunit toate statele democratice ale Europei de Vest. Statele fondatoare ale Consiliului Europei sunt: Belgia, Danemarca, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia și Turcia. Germania s-a alăturat în 1950, şi Austria în 1956
- Reconcilierea Franţei şi Germaniei, celor două veşnice rivale era mijlocul prin care se spera în menţinerea păcii pe continent. Importanţa producţiei de cărbune şi oţel, precum şi complementaritatea existentă în acest domeniu între Franţa şi Germania a făcut ca aici să se pună temelia unei integrări economice ulterioare.
- La 9 mai 1950, Robert Schuman, la îndrumarea lui Jean Monnet, propune Germaniei plasarea ansamblului producţiei franco-germane de cărbune şi oţel sub o autoritate internaţională deschisă participării şi altor ţări ale Europei.
- Şase ţări (Belgia, Luxemburg, Olanda, Franţa, Germania şi Italia) au acceptat planul şi au semnat la Paris la 18 aprilie 1951 tratatul de constituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (C.E.C.O.). Prin instituţiile şi mecanismele de funcţionare, C.E.C.O. a reprezentat prima realizare concretă pe drumul unificării Europei pe baze federale.
Începând cu prima Comunitate Europeană (C.E.C.O.), se poate constata tendinţa vest-europenilor de a crea o structură de tip federal care, progresiv, să se substituie vechilor state. Robert Schuman, ministru francez al afacerilor externe, prin oferta făcută guvernului R.F. Germane, nu făcea altceva decât să demareze procesul construirii unei federaţii europene, indispensabilă păstrării păcii
- În 1955 începe o nouă etapă în integrarea europeană prin iniţiativa lui Jean Monnet de constituire a unui Comitet de acţiune pentru realizarea Statelor Unite ale Europei. Monnet pleca de la convingerea că simpla cooperare între state suverane nu este suficientă şi se impune ca statele să delege o parte din puterile lor unor instituţii federale europene. În acelaşi timp, dorita unitate politică depindea de realizarea efectivă a uniunii economice. Factori economici se împletesc cu cei politici deja menţionaţi şi orientează acţiunile viitoare pentru crearea Europei unite.
- Şase ţări (Belgia, Luxemburg, Olanda, Franţa, Germania şi Italia) vor semna la Roma, în martie 1957, două tratate: unul privind instituirea Comunităţii Economice Europene (C.E.E.) şi al doilea privind Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom). Din acel moment, etape succesive vor accentua treptat gradul de integrare economică a ţărilor vest-europene, scopul final declarat fiind unitatea politică economică a Europei. Primii susținători ai Comunității au fost Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak, Alcide De Gasperi și Konrad Adenauer.
- Uniunea Europeană este un proces de integrare deplină, odată început, procesul continuă în mod obiectiv, dacă există voinţă politică îcheindu-se cu integrarea politică.

24. Momentele fundamentale ale construcţiei europene.
18 aprilie 1951. La Paris, reprezentanţii Franţei, Italiei, RFG, Belgiei, Olandei şi Luxemburgului au semnat Tratatul privind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Tratatul a intrat în vigoare la 23 iulie 1952 şi a expirat la 23 iulie 2002, fiind încheiat pe o perioadă de 50 ani. CECO avea drept obiectiv crearea unei pieţe unice sectoriale.
- 25 martie 1957. La Roma au fost semnate Tratatul de constituire a Comunităţii Economice Europene (CEE) şi Tratatul de constituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice (CEEA/ EURATOM). Misiunea CEE a constat în promovarea unei dezvoltări armonioase şi echilibrate a activităţilor economice în comunitate şi crearea temeliei unei uniuni, asigurarea unui înalt nivel de angajare a forţei de muncă şi protecţie socială, creşterea nivelului de trai etc. Mecanisme de realizare: Piaţa comună, Uniunea Vamală. Instituţii: Parlamentul European, Consiliul de Miniştri, Comisia Comunităţii Europene, Curtea de Justiţie.
- 4 ianuarie 1960. A fost semnată Convenţia de la Stockholm, care a pus bazele Asociaţiei europene a liberului schimb (AELS).
- 30 iulie 1962. A intrat în vigoare Politica Agricolă Comună ( PAC).
- 1 iulie 1968. A fost constituită cu succes Uniunea Vamală.
- 22 aprilie 1970. A fost semnat Tratatul de la Luxemburg, care a permis lărgirea competenţelor Parlamentului European.
- 9-10 decembrie 1974. Şi-a desfăşurat lucrările Summit-ul de la Paris. În cadrul lui s-a luat decizia cu privire la reuniunile sistematice ale Consiliului European şi s-a propus alegerea Adunării Europene (Parlamentului) prin sufragiu universal. S-a decis lansarea Fondului European de dezvoltare regională (FEDER).
- 22 iulie 1975. A fost semnat Tratatul privind consolidarea puterilor bugetare ale Adunării Europene şi crearea Curţii Europene de Auditori. Documentul a intrat în vigoare la 1 iunie 1977.
6-7 iulie 1978. S-a desfăşurat Summit-ul de la Breme, la care s-a propus relansarea cooperării monetare prin crearea unui sistem monetar european (SME).
- 13 martie 1979. A fost lansat SME.
- 17-28 februarie 1986. La Luxemburg şi la Haga a fost semnat Actul Unic European (intrat în vigoare la 1 iulie 1987), care a adaptat tratatele de constituire a CEE.
- 29 mai 1990. Au fost semnate acordurile de instituire a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ( BERD).
- 19 iunie 1990. Au fost semnate acordurile Schengen.
- 9-10 decembrie 1991. La Consiliul European de la Maastricht a fost decisă crearea Uniunii Europene în baza Comunităţii Europene.
- 7 februarie 1992. Miniştrii de externe şi miniştrii de finanţe au semnat Tratatul de la Maastricht (intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993). Denumirea corectă a documentului este “Tratatul Uniunii Europene”. Tratatul prevede formarea Uniunii Europene cu piaţă internă, politici comune, uniune economică şi monetară, politică externă şi de securitate comună, cooperare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.
- 2 mai 1992. A fost semnat Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE).
- 26 martie 1995. A intrat în vigoare Convenţia Shengen.
- 13 -14 decembrie 1996. S-a convocat Summit-ul de la Dublin. A fost adoptat un Pact de stabilitate, care prevedea aplicarea de către statele membre ale zonei euro a programului de stabilitate şi aplicarea sancţiunilor financiare. Consiliul European a aprobat noul mecanism al ratei de schimb şi crearea Institutului European Monetar.
16-17 iunie 1997. S-a convocat Consiliul European de la Amsterdam. A fost adoptat documentul intrat în istorie sub denumirea Tratatul de la Amsterdam (semnat la 2 octombrie 1997 şi intrat în vigoare la 1 mai 1999).
- 1 ianuarie 1999. În etapa finală a UEM intră 11 ţări, care adoptă EURO.
- 26 februarie 2001. A fost semnat Tratatul de la Nisa care a intrat în vigoare la 1 februarie 2003.
- 1 ianuarie 2002. În cele 12 ţări participante la zona euro a intrat în circulaţie moneda unică.
- 29 octombrie 2004. La Roma a fost semnată Constituţia Europeană, ratificată de Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia şi Spania. Constituţia, care trebuia să intre în vigoare la 1 noiembrie 2006, a fost respinsă în cadrul referendumurilor din Franţa şi Olanda. Pentru a ieşi din impas, Comisia Europeana a propus să fie modificat Tratatul privind Uniunea Europeană, în vigoare la etapa actuală, textul respectiv căpătînd denumirea de Tratatul de la Lisabona.
- 13 decembrie 2007. A fost semnat noul tratat al Uniunii Europene – Tratatul de la Lisabona care, conform prevederilor sale, trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2009. Noul Tratat are drept scop consolidarea capacităţii de funcţionare a UE prin sporirea eficienţei instituţiilor comunitare. De asemenea, Tratatul prevede ameliorarea caracterului democratic al UE prin extinderea competenţelor Parlamentului European şi introducerea Cărţii Drepturilor Fundamentale în sistemul juridic comunitar. Pînă în prezent nu au fost definitivate procedurile naţionale de aplicare a Tratatului de Republica Cehă, Polonia şi Germania, iar Irlanda este unica ţară care încă nu a ratificat Tratatul de la Lisabona.

25. Personalităţi marcante – promotorii integrării europene.
Jean Monnet (1888-1979); diplomat şi om de afaceri francez, care, împreună cu ministrul de externe Robert Schuman, a inițiat planul pentru crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), şi a fost primul preşedinte al Înaltei Autorităţi CECO.
- Robert Schuman (1886-1963); om politic francez; premier (1947-1948) şi ministru de externe (1948-1952). La 9 mai 1950 a rostit discursul (Declarația Schuman) prin care propunea înfiinţarea CECO, zi declarată ulterior "Ziua Europei".
- Altiero Spinelli (1907-1986); om politic italian; lider al Mişcării Federaliste Europene. A avut un rol important în crearea Comunității Europene de Apărare şi a fost promotor al Proiectului de Tratat pentru crearea Uniunii Europene.
- Alcide De Gasperi (1881-1954); om politic italian; premier (1945-1953). A promovat ideea de unificare europeană prin CECO şi NATO.
- Konrad Adenauer (1876-1967); om politic german; cancelar al RFG (1949-1963). A fost iniţiator al CECO, alături de Schuman şi Monnet, şi semnatar al Tratatului de la Elysee.
- Walter Hallstein (1901-1982); om politic german; secretar de stat în Ministerul de externe german. A fost iniţiatorul doctrinei Hallstein şi primul preşedinte al Comisiei Comunităţii Economice Europene. În timpul preşedinției sale s-a iniţiat Politica Comună Agricolă, ca pilon al politicii comunitare.
Paul-Henri Spaak (1899-1972); om politic belgian; de 11 ori ministru de externe. A prezidat conferința de la Messina (1955) unde s-a înfiinţat comitetul care a redactat raportul Spaak, care a dus la semnarea Tratatelor de la Roma, de înfiinţare a Comunității Economice Europene.
- Jean Rey (1902-1983) om politic belgian; ministru al reconstrucţiei în guvernul belgian. A fost membru al Comisiei Europene (1958-1967) şi i-a succedat lui Hallstein ca Preşedinte al Comisiei (1967-1970).
- Johann Willem Beyen (1897-1976); om politic olandez; iniţiatorul Planului Beyen. În calitate de ministru al afacerilor externe, a avut un rol decisiv în crearea Comunităţii Economice Europene.
- Sicco Leendert Mansholt (1908-1995); om politic olandez; iniţiatorul Planului Mansholt de restructurare a politicii agricole a Comunităţii Economice Europene. A fost vicepreşedinte (1958-1972) şi apoi preşedinte al Comisiei Europene (1972-1973).
- Joseph Bech (1887-1975); om politic luxemburghez; ministru în multe guverne şi premier (1953-1958). A jucat un rol decisiv în timpul conferinţei de la Messina (1955), unde s-a înfiinţat comitetul care a redactat raportul Spaak, care a dus la semnarea Tratatelor de la Roma (1957) de înfiinţare a Comunităţii Economice Europene.
- Pierre Werner (1913-2002); om politic luxemburghez; premier şi ministru în multe guverne. A avut un rol decisiv în crearea uniunii economice şi monetare, fiind considerat "tatăl" monedei unice Euro.

26. Principiile de funcţionare şi pilonii UE.
Principiul subsidiarităţii: UE nu trebuie să-şi asume sarcini ce se potrivesc mai bine administraţiilor naţionale, locale sau regionale
Principiul proximităţii: toate nivelurile de guvernare trebuie să aibă drept scop apropierea de cetăţeni, printr-o organizare corespunzătoare a activităţii lor
Principiul parteneriatului: colaborarea şi implicarea în procesul de decizie a autorităţilor de la nivel european, naţional, regional şi local, în vederea realizării unei guvernări solide
Piloni:
Comunitate Economică Europeană
Politica externă şi de Securitate
Spaţiul de libertate, securitate şi justiţie

27. Prevederile Tratatului de constituire a UE.
Articolul 3
(1) Uniunea urmărește să promoveze pacea, valorile sale și bunăstarea popoarelor sale.
(2) Uniunea oferă cetățenilor săi un spațiu de libertate, securitate și justiție, fără frontiere interne, în interiorul căruia este asigurată libera circulație a persoanelor, în corelare cu măsuri adecvate privind controlul la frontierele externe, dreptul de azil, imigrarea, precum și prevenirea criminalității
și combaterea acestui fenomen.
(3) Uniunea instituie o piață internă. Aceasta acționează pentru dezvoltarea durabilă a Europei, întemeiată pe o creștere economică echilibrată și pe stabilitatea prețurilor, pe o economie socială de piață cu grad ridicat de competitivitate, care tinde spre ocuparea deplină a forței de muncă și spre progres social, precum și pe un nivel înalt de protecție și de îmbunătățire a calității mediului. Aceasta promovează progresul științific și tehnic. Uniunea combate excluziunea socială și discriminările și promovează justiția și protecţia socială, egalitatea între femei și bărbați, solidaritatea între generații și protecția drepturilor copilului. Aceasta promovează coeziunea economică, socială și teritorială, precum și solidaritatea între statele membre.
Uniunea respectă bogăția diversității sale culturale și lingvistice și veghează la protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural european.
(4) Uniunea instituie o uniune economică și monetară a cărei monedă este euro.
(5) În relațiile sale cu restul comunității internaționale, Uniunea își afirmă și promovează valorile și interesele și contribuie la protecția cetățenilor săi. Aceasta contribuie la pacea, securitatea, dezvoltarea durabilă a planetei, solidaritatea și respectul reciproc între popoare, comerțul liber și echitabil,
eliminarea sărăciei și protecția drepturilor omului și, în special, a drepturilor copilului, precum și la respectarea strictă și dezvoltarea dreptului internațional, inclusiv respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite.
(6) Uniunea își urmărește obiectivele prin mijloace corespunzătoare, în funcție de competențele care îi sunt atribuite prin tratate.

28. Dezvoltarea integrării europene în profunzime şi prin extindere.
DEZVOLTAREA INTEGRĂRII EUROPENE ÎN PROFUNZIME
- 4 ianuarie 1960. A fost semnată Convenţia de la Stockholm, care a pus bazele Asociaţiei europene a liberului schimb (AELS).
- 30 iulie 1962. A intrat în vigoare Politica Agricolă Comună ( PAC).
- 1 iulie 1968. A fost constituită cu succes Uniunea Vamală.
- 1 noiembrie 1993. A intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht, care prevede formarea Uniunii Europene cu piaţă internă, politici comune, uniune economică şi monetară, politică externă şi de securitate comună, cooperare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.
- 2 mai 1992. A fost semnat Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE).
- 26 martie 1995. A intrat în vigoare Convenţia Shengen.
- 1 ianuarie 1999. În etapa finală a UEM intră 11 ţări, care adoptă EURO.
- 26 februarie 2001. A fost semnat Tratatul de la Nisa care a intrat în vigoare la 1 februarie 2003.
- 1 ianuarie 2002. În cele 12 ţări participante la zona euro a intrat în circulaţie moneda unică.
PRIN EXTINDERE
1951/1957 6 state membre
1973 +3
1981 +1
1986 +2
1994 +3
2004 +10
2007 +2
Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda
Danemarca, Irlanda, Regatul Unit
Grecia
Portugalia, Spania
Austria, Finlanda, Suedia
Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria
Bulgaria, Romania


29. Cadrul instituţional şi instituţiile Uniunii Europene.
UE beneficiază de un cadru instituţional unic în lume, în care:
-  deputaţii europeni, aleşi prin vot direct, reprezintă interesele cetăţenilor în cadrul Parlamentului European
-  interesele Uniunii în ansamblu sunt promovate de Comisia Europeană, ai cărei membri sunt desemnaţi de guvernele naţionale
-  guvernele promovează interesele statelor membre, în cadrul Consiliului Uniunii Europene.
Comisia Europeană (CE) are un caracter supranaţional şi reprezintă organul executiv al Uniunii Europene. Comisia îndeplineşte şi rolul de secretariat al Uniunii Europene, angajînd pentru aceste activităţi funcţionari. Comisia Europeană a fost instituită prin tratatul de fuziune de la Bruxelles (1967), moment în care înalta autoritate a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, Comisia Comunităţii Economice Europene şi Comisia Europeana pentru Apărare au fost substituite de o comisie unică. Comisia Europeană este calificată drept o forţă motrice a întregului sistem instituţional european, fiind organul executiv al Uniunii Europene şi avînd rolul de a întocmi proiecte de legi şi de a monitoriza aplicarea acestora. Sediul Comisiei este la Bruxelles.
Acest „triunghi instituţional” elaborează politicile şi legile care se aplică pe întregul teritoriu al UE. În principiu, Comisia propune legi noi, iar Parlamentul şi Consiliul le adoptă. Comisia şi statele membre aplică aceste legi, iar Comisia asigură respectarea lor.
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ)asigură interpretarea şi aplicarea conformă a TUE. CEJ oferă garanţii juridice, necesare funcţionării legii în toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene, soluţionează divergenţele: dintre statele membre; dintre statele membre şi Uniunea Europeană; dintre instituţiile Uniunii Europene; dintre Uniunea Europeană şi persoane fizice sau juridice, inclusiv colaboratorii ei. Curtea elaborează concluzii privitor la acordurile internaţionale, emite decizii preliminare pentru dosarele transmise ei de către instanţele naţionale, deşi acestea nu au nici o forţă juridică. Tratatul Uniunii Europene a conferit Curţii Europene de Justiţie autoritatea de a aplica amenzi guvernelor statelor,membre pentru neconformarea cu dreptul Uniunii Europene şi de a solicita guvernelor, care nu aplică dreptul european în mod corect, acoperirea daunelor provocate. În activitatea sa, CEJ îndeplineşte rolul de:
„curte constituţională”, care analizează încălcările şi implementează dreptul comunitar
„curte administrativă” în procesele intentate de persoane fizice sau juridice, care doresc anularea unei legi a Uniunii Europene
„curte consultativă”, căreia instituţiile sau statele membre ale UE pot adresa petiţii ce ţin de revizuirea juridică a acordurilor cu statele care nu sunt membre ale UE şi cu organizaţiile internaţionale. Sediul CEJ este la Luxemburg.
Curtea Europeană de Auditori (CEA), numită uneori şi Curtea de Conturi, este un organ al Uniunii Europene creat cu scopul de a realiza verificările de audit ale bugetului Uniunii Europene şi ale bugetului instituţiilor acesteia. Acest organ verifică legalitatea şi regularitatea veniturilor şi cheltuielilor Uniunii Europene prin intermediul controlului de audit şi inspecţiilor. Scopul creării acestei instituţii a fost de a îmbunătăţi angajamentul instituţional pentru o contabilizare mai sistematică. CEA examinează conturile tuturor încasărilor şi cheltuielilor comunitare şi ale oricărui organism creat de UE. La sfîrşitul fiecărui an financiar, Curtea de Auditori publică un raport anual cu privire la veniturile şi cheltuielile efectuate în mod legal şi regulamentar. Raportul este examinat de Parlamentul European înainte de a fi prezentat Comisiei. Sediul CEA se află la Luxemburg.
Parlamentul European (PE) are mai multe competenţe, mai importante fiind cele consultative, de participare în elaborarea legislaţiei, de control asupra activităţii altor instituţii comunitare, pentru desemnare şi confirmare în funcţii, de gestionare şi monitorizare a executării bugetului.
Exercitînd competenţele consultative, PE îşi poate exprima opinia (de obicei, sub formă de rezoluţii) cu privire la toate problemele ce vizează Uniunea Europeană, înaintînd-o instituţiilor comunitare. Pe de altă parte, şi propunerile Comisiei către Consiliu sunt înaintate Parlamentului European pentru o opinie consultativă. Parlamentul European poate sugera modificări, poate amîna adoptarea unei hotărîri pentru a-şi formula propriile opinii ori poate remite propunerile către comitetele sale specializate. PE este numit în mod neoficial «instituţie cu trei locuri de şedere». Şedinţele plenare se desfăşoară la Strasbourg, membrii Comitetelor parlamentare se întrunesc la Bruxelles, iar personalul administrativ, precum şi Secretariatul General au sediul la Luxembourg.
Consiliul Uniunii Europene (sau Consiliul de Miniştri) este una dintre instituţiile decizionale centrale ale Uniunii Europene şi dispune de competenţe legislative şi executive importante. Consiliul, constituit în baza tratatelor adoptate în anii 50, exercită o funcţie dublă în sistemul politic al UE: de instituţie a Comunităţii şi de forum pentru exprimarea intereselor naţionale. Consiliul Uniunii Europene nu are analogii în întreaga lume. Membri ai acestei instituţii sunt miniştrii guvernelor naţionale ale ţărilor UE. Participarea miniştrilor se determină în baza problemelor discutate. De exemplu, dacă se discută o problemă ce ţine de mediul ambiant, se întrunesc miniştrii ecologiei, şi acest Consiliu este numit Consiliu al mediului.
Problemele ce vizează relaţiile UE cu restul lumii sunt reglementate de către Consiliul pentru relaţii externe şi afaceri generale. Acest Consiliu are, însă, responsabilităţi mult mai extinse pentru chestiuni de politica generală. Consiliul Uniunii Europene este instituţia în cadrul căreia miniştrii satelor membre decid asupra legilor europene. Sediile sale se află la Bruxelles şi la Strasbourg.
ORGANISMELE UE (I)
Comitetul Economic şi Social (CES) este un organ consultativ şi are calitatea de garant al diferitelor grupuri sociale şi economice (antreprenori, sindicate, fermieri, consumatori, etc.), interesele cărora sunt reprezentate în structura de conducere a Uniunii Europene. CES este şi un forum de discuţii esenţiale cu privire la interesele comune în UE. Este, în acelaşi timp, o formă de introducere a dialogului şi o platformă instituţională, care oferă populaţiei implicate în viaţa economică şi socială a Europei posibilitatea de a participa la procesul de adoptare a deciziilor în Uniune. Comitetul Economic şi Social realizează prezentarea opiniilor Consiliului, Comisiei şi Parlamentului European, precum şi consultarea în diferite domenii ale politicii UE.
Comitetul Regiunilor (CoR) este un instrument instituţional independent, care reprezintă interesele autorităţilor regionale şi locale ale Uniunii Europene. CoR are rol consultativ şi asigură conexiunea între autorităţile locale şi regionale şi instituţiile Uniunii Europene. Existenţa Comitetului Regiunilor oferă reprezentanţilor autorităţilor locale şi regionale posibilitatea de a-şi exprima opinia referitor la politica UE. CoR are dreptul de a prezenta din proprie iniţiativă rapoarte, oferind reprezentanţilor structurilor regionale şi locale posibilitatea să-şi expună opinia cu privire la orice aspect al integrării europene. Conform Tratatului de la Amsterdam, numărul domeniilor, în care este obligatorie consultarea CoR, a crescut. CoR are în atenţia sa problemele referitoare la angajarea forţei de muncă, politica socială şi cea de mediu. Sediul CoR este la Bruxelles.
Banca Centrală Europeană (BCE) a înlocuit Institutul Monetar European (IME), care a pregătit calea către cea de-a doua etapă a UEM şi pentru introducerea valutei comune. BCE şi băncile centrale naţionale fac parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC). SEBC este responsabil de politica monetară comună a ţărilor din zona euro, de conducerea operaţiunilor de schimb extern, de administrarea rezervelor oficiale de valută străină şi de promovarea operării corecte a sistemelor de plată. BCE poate emite, în mod independent, bancnotele „euro” cu scopul de a menţine stabilitatea sistemului financiar.
Obiectivul de bază al BCE este menţinerea stabilităţii preţurilor şi susţinerea politicilor economice generale ale comunităţii, fără a prejudicia obiectivul stabilităţii preţurilor. În acest mod, se păstrează un control strict asupra ratei inflaţiei. Scopul BCE este de a asigura, de la an la an, o creştere a preţurilor cu mai puţin de 2%. BCE dispune de propriul buget şi este verificată doar de Curtea Europeană de Auditori în ceea ce priveşte administrarea eficientă a fondurilor. Îşi are sediul în Frankfurt pe Main.
Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) are menirea să ajute UE în realizarea obiectivelor ce şi le-a propus, prin finanţarea proiectelor de divers gen. Sunt selectate proiectele de interes public, care susţin integrarea europeană, asigură coeziunea dintre dezvoltare, politică, economie şi sfera socială, bazată pe o economie inovaţională. Activitatea BEI este non-profit, banca nu oferă sprijin financiar pentru salvarea sau menţinerea cursului valutar. Pentru propria activitate, BEI nu utilizează fonduri din bugetul UE. Aproximativ 90% din activităţile finanţate de BEI se desfăşoară în cadrul Uniunii Europene, dar o parte semnificativă este oferită şi viitoarelor state membre. În acest sens, BEI oferă un suport considerabil dezvoltării ţărilor din bazinul Mării Mediterane şi Mării Caraibelor, Oceanului Pacific, Africii, precum şi Asiei şi Americii Latine. Sediul BEI este la Luxemburg

30. Dimensiunea instituţională a integrării europeană.
Agenţiile şi organismele de reglementare au fost înfiinţate o serie de agenţii ale UE specializate şi descentralizate cu scopul de a sprijini statele membre ale UE şi pe cetăţenii acestora. Aceste agenţii reprezintă un răspuns la dorinţa de deconcentrare geografică şi la nevoia de a face faţă unor noi sarcini de natură juridică, tehnică şi/sau ştiinţifică.
Agenţiile şi organismele de reglementare includ:
Agenţii de politici
Agenţiile de politici sunt organisme de drept public european, distincte faţă de instituţiile UE (Consiliul, Parlamentul, Comisia etc.) şi care au personalitate juridică proprie. Ele sunt constituite printr-un act de drept derivat, în vederea îndeplinirii unei sarcini tehnice, ştiinţifice sau administrative foarte specifice.
Agenţii pentru politica de securitate şi de apărare comună Aceste agenţii au fost înfiinţate în scopul îndeplinirii unor sarcini foarte specifice de natură tehnică, ştiinţifică şi administrativă în cadrul politicii comune a Uniunii Europene în materie de securitate şi apărare.
Agenţii de cooperare poliţienească şi judiciară în materie penală A fost creat un alt grup de agenţii cu scopul de a ajuta statele membre ale UE să coopereze în lupta împotriva crimei organizate la nivel internaţional.

31. Organisme de supraveghere financiară ale UE.
Pentru a face faţă turbulenţelor financiare din ultimii ani, care au afectat ţi sisteul financiar-bancar al UE, în ianuarie 2011, au fost create trei autorităţi de supraveghere având misiunea de a preveni anumite riscuri care ar putea să pună în pericol stabilitatea sistemului financiar global.
I.Autoritatea bancară europeană (ABE)
II.Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (AEVMP)
III.Autoritatea europeană pentru asigurări şi pensii ocupaţionale (AEAPO)
În ianuarie 2011, a fost creat şi Comitetul european pentru riscuri sistemice (CERS), care înlocuieşte fostele comitete de supraveghere .

32. Piaţa comună europeană: asigurarea celor 4 libertăţi de circulaţie.
LIBERTATEA DE MIŞCARE A PRODUSELOR SE BAZEAZĂ PE:
1.Uniunea vamală;
2.Interzicerea oricărei măsuri care ar avea un efect similar taxelor vamale sau restricţiilor cantitative.
Criterii pentru evaluarea unei măsuri dacă are un “efect similar”:
- orice obligaţie de plată ataşată numai unui produs dintr-un alt stat membru;
- un standard naţional care este în fapt o barieră tehnică.
3. Recunoaşterea reciprocă a standardelor naţionale.
LIBERTATEA DE MIŞCARE A SERVICIILOR - cazul utilităţilor publice -
Condiţiile pentru deschiderea utilităţilor publice la competiţie
liberă:
a) Separarea elementului de monopol natural;
b) Stabilirea regulilor pentru administrarea monopolului natural;
c) Garantarea de către autorităţi a funcţionării unei reguli transparente şi corecte de formare a tarifelor la utilităţile publice
LIBERTATEA DE MIŞCARE A CAPITALULUI
Forţele care acţionează pentru integrarea deplină a pieţelor financiare în UE sunt următoarele:
-  moneda unică;
-  instituţiile financiare cu activităţi transfrontaliere;
-  instituţiile financiare cu activităţi trans-sectoariale;
-  concentrarea în industria bancară şi scăderea ponderii băncilor în intermedierea financiară;
-  dezvoltarea pieţei acţiunilor;
-  extinderea comerţului electronic.
Condiţii pentru progresul integrării pieţelor financiare
-  armonizarea reglementărilor esenţiale în sistemul financiar; - licenţă unică
-  recunoaşterea reciprocă a activităţii de supraveghere prudenţială exercitată de către autoritatea din statul membru, unde se află instituţia financiară care operează transfrontalier
-  cooperarea între autorităţile naţionale de supraveghere prudenţială
PIAŢA UNICĂ A FORŢEI DE MUNCĂ– LIBERTATEA DE MIŞCARE A PERSOANELOR
Drepturile cetăţenilor UE la libertatea de mişcare constă în:
-  dreptul de a se mişca şi de a-şi stabili reşedinţa în orice stat membru (a trai, a munci, a studia, a se retrage la pensie într-un alt stat membru);
-  dreptul de a vota şi depune candidatura pentru Parlamentul European şi alegerile locale în statul membru unde îşi are reşedinţa;
-  dreptul la protecţie diplomatică pe teritoriul unei terţe ţări;
-  dreptul la petiţie la Parlamentul European.
Aceste drepturi reies din drepturile fundamentale ale cetăţenilor UE, din declaraţia universală a drepturilor omului, dar oferă în plus :
-  dreptul de a se angaja în orice stat membru, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru respectiv;
-  dreptul de a fi tratat la locul de muncă la fel ca cetăţenii statului membru (salarii, asigurări sociale etc.)
-  dreptul de a rămâne în statul membru unde a lucrat ultima oară dacă a ieşit la pensie sau a lucrat cel puţin trei ani, invaliditate permanentă.
În unele state pot exista unele restricţii la etapa de tranziţie cauzate de motive de politică publică şi restricţiile de angajare în serviciul public.

33. Politica concurenţei în UE
Întreaga construcţie integrativă în UE s-a fondat pe încrederea în forţele regulatorii ale pieţii. Orientarea spre economia de piaţă a statelor europene este cel mai bine reflectată în analiza genezei politicii concurenţiale comunitare. Pe parcursul anilor politica în domeniul concurenţei şi-a sporit importanţa pe măsură ce climatul de afaceri depăşea cadrul îngust naţional pe baza proceselor de integrare europeană.
Politica în domeniul concurenţei a fost o componentă importantă a Tratatului de la Roma. Articolul 3 al Tratatului prevedea crearea unui sistem care să ofere garanţia că procesele concurenţei loiale pe piaţă nu vor fi distorsionate. Reglementările în domeniul concurenţei au determinat obiectivul strategic al tratatului. Aceste reglementări sunt orientate în egală măsură spre activitatea companiilor, dar şi a autorităţilor guvernamentale naţionale. Odată cu lansarea pieţei unice interne, multe din avantajele şi oportunităţi dinamice ale ei pot fi pierdute prin menţinerea artificială a unor bariere legislative naţionale.
Politica în domeniul concurenţei este menită să fie un mecanism de corectare a imperfecţiunilor pieţei, în activitatea unor companii sau în cazul abuzului de poziţii dominante pe un segment de piaţă, care afectează mecanismul liber al pieţei.
Politica în domeniul concurenţei la nivelul UE implică o monitorizare a măsurilor şi o intervenţie asupra pieţei pentru asigurarea unui nivel adecvat de competiţie.
Cu privire la problematica în domeniul concurenţei principalele dimensiuni exploatate de reglementările comunitare se referă la stabilirea cadrului juridic normativ pentru intervenţia organelor comunitare, în al doilea rând criteriile convenite pentru realizarea practică a intervenţiei comune.
Politica în domeniul concurenţei UE vizează aplicarea normelor care garantează faptul că întreprinderile funcţionează în condiţii de concurenţă loială. Are nenumărate efecte pozitive:
-  stimulează spiritul antreprenorial şi eficienţa
-  asigură o ofertă mai variată
-  contribuie la practicarea unor preţuri reduse şi la promovarea calităţii. Preţuri mici Cea mai simplă modalitate pentru a deţine o cotă de piaţă importantă este practicarea de preţuri mici. Sub efectul concurenţei, preţurile scad. Acest lucru este benefic pentru consumatori (deoarece creşte puterea lor de cumpărare), pentru întreprinderi, care sunt încurajate să producă şi pentru economie, în general.
Calitate mai bună
Concurenţa încurajează întreprinderile să producă bunuri şi să furnizeze servicii de mai bună calitate, pentru a atrage mai mulţi clienţi şi pentru a deţine o cotă de piaţă mai mare. Calitatea poate însemna:
produse cu durată de viaţă mai îndelungată sau care funcţionează mai bine
servicii post-vânzare sau de suport tehnic mai bune
servicii mai accesibile şi mai bune.
Ofertă mai variată
Pe fondul concurenţei, întreprinderile vor depune eforturi pentru ca produsele lor să se diferenţieze de celelalte produse existente pe piaţă. Prin urmare, oferta devine mai bogată şi consumatorii pot alege produsul cu cel mai bun raport preţ-calitate.
Inovare
Pentru a prezenta o ofertă variată şi pentru a produce bunuri de mai bună calitate, întreprinderile trebuie să fie novatoare în concepţie, design, tehnici de producţie, servicii etc.
Concurenţi mai serioşi pe piaţa mondială
Concurenţa de pe piaţa UE ajută întreprinderile europene să fie mai competitive şi în afara UE, devenind capabile să facă faţă concurenţei de pe piaţa mondială.
Concurenţa exercită o presiune constantă asupra întreprinderilor pentru a pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă cât mai variată, la cele mai bune preţuri. Concurenţa face parte din regulile de joc ale unei pieţe libere şi este în interesul consumatorilor, beneficiarii finali.
Uneori, întreprinderile încearcă să denatureze concurenţa. Pentru a garanta buna funcţionare a pieţelor, autorităţile competente, printre care Comisia Europeană, trebuie să prevină sau să corecteze comportamentele anticoncurenţiale.
Comisia Europeană supraveghează:
acordurile dintre întreprinderi, care limitează concurenţa (cartelurile sau alte tipuri de acorduri) şi prin care părţile îşi stabilesc propriile reguli şi evită regulile unei pieţe liberalizate
cazurile de abuz de poziţie dominantă, în care întreprinderea dominantă încearcă să-şi excludă concurenţii de pe piaţă
fuziunile şi alte acorduri formale între întreprinderi, care prevăd o asociere permanentă sau temporară (fuziunile sunt autorizate în măsura în care acestea permit o extindere a pieţelor, în beneficiul consumatorilor)
eforturile menite să liberalizeze pieţele în sectoare precum transportul, energia, serviciile poştale şi telecomunicaţiile. Multe din aceste sectoare erau dominate de monopoluri de stat şi, prin urmare, este important să ne asigurăm că procesul de liberalizare nu le aduce acestora avantaje neloiale.
sprijinul financiar (ajutor de stat) în beneficiul întreprinderilor din partea guvernelor ţărilor UE – ajutoarele de stat sunt compatibile cu legislaţia europeană cu condiţia ca acestea să nu denatureze concurenţa dintre întreprinderile europene sau să nu aducă prejudicii economiei
cooperarea cu autorităţile naţionale competente responsabile cu punerea în aplicare a legislaţiei europene în domeniul concurenţei, pentru a garanta aplicarea uniformă a dreptului concurenţei la nivelul UE.
UE promovează o politică de concurență destinată să asigure o concurență corectă în cadrul pieței unice. Comisia Europeană, ca autoritatea de reglementare a competiției pentru piața unică este responsabilă pentru problemele antitrust, aprobare a fuziunilor, dezmembrarea cartelurilor, lucrează pentru liberalizarea economică și pentru prevenirea ajutoarelor de stat.
Comisarul pentru Concurență, în prezent Joaquin Almunia, este unul dintre cei mai importanți și infuenţi comisari din cadrul Comisiei, cunoscut pentru capacitatea de a afecta interesele comerciale ale societăților transnaționale.
De exemplu, în 2001, Comisia a împiedicat pentru prima dată o fuziune între două societăți cu sediul în Statele Unite ale Americii (GE și Honeywell), care fusese deja aprobată de autoritatea națională. Un alt caz cunoscut este cel al Microsoft, care a dus la amendare Microsoft cu 777 milioane euro de către Comisie după 9 ani de acțiuni în justiție.

34. Piaţa unică şi politicile economice ale UE.
PIAŢA UNICĂ – PRIVIRE DE SINTEZĂ
Piata unica: Spaţiu fără frontiere interne pentru libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor
Scop: cadrul economic dinamic care să genereze avantaje reciproce – în a crea mai multă creştere şi joburi
Principilu: economia de piaţă deschisă şi concurenţa liberă.
Mijloace de realizare: uniunea vamală; eliminarea obstacolelor de orice fel din circulaţia liberă a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor; recunoaşterea reciprocă a standardelor naţionale; armonizarea regulilor; coordonarea politicilor economice
POLITICI ECONOMICE EUROPENE CARE MULTIPLICĂ AVANTAJELE PIEŢEI UNICE
- Politica concurenţei
- Politica monetară
- Politica privind competitivitatea – Strategia Lisabona
- Politica agricolă comunitară
- Politica industrială
- Politica privind protecţia consumatorului
- Politica bugetară
- Politica fiscală
- Politica energetică
- Politica privind transporturile - Reţeaua TEN

35. Politica vamală comunitară.
Politica vamală comunitară se bazează pe aplicarea uniformă de către administraţiile statelor membre a legislaţiei vamale, care cuprinde: Codul vamal comunitar şi prevederile de aplicare a Codului Vamal, Nomenclatura combinată, Tariful vamal comun, precum şi legislaţia aferentă ce depăşeşte sfera codului vamal.
În timp ce libera circulaţie a bunurilor este principala manifestare internă a uniunii vamale, Tariful Vamal Comun (TVC) formează aspectul extern, deoarece face posibilă aplicarea uniformă a taxelor vamale la produsele importate din alte ţări decît cele ale Uniunii Europene, indiferent de ţara de destinaţie.
Politica vamala reprezintă unul dintre fundamentele Uniunii şi este esentială pentru existenţa pieţei unice, care nu poate funcţiona corect fara reguli comune aplicate uniform la toate graniţele externe ale Comunităţii. Acest set de reguli formează politica vamală şi reprezintă motivul pentru care cele 28 autorităţi vamale ale statele membre lucrează ca o singură entitate.
Necesitate: uniune vamală; subsidiaritate
Conţinut-instrumente:
- Tarife vamale comune;
- Acorduri multilaterale şi bilaterale;
- Instrumente de apărare comercială.
Sferă de aplicare: bunuri, servicii, investiţii dar şi alte probleme-dezvoltare, siguranţă alimente, locuri de muncă.
În fluxurile comerciale mondiale UE rămâne cel mai important actor datorită ofertei diversificate de mărfuri şi servicii competitive, astfel ponderea UE în exporturile globale a constituit respectiv 33% în 2011 faţă de 41% în anul 1999, iar în importurile globale a constituit respectiv 34% în 2011 faţă de 41% în anul 1999.
Factori precum progresul tehnologic, costurile scăzute de transport şi liberalizarea în interiorul Uniunii Europene şi în alte ţări terţe au condus la creşterea fluxurilor comerciale şi a investiţiilor străine între ţări. Acest aspect are consecinţe importante asupra funcţionării economiei UE. Fenomenul globalizării, deşi reprezintă o sursă de mari beneficii şi oportunităţi, implică faptul că Europa trebuie să facă faţă unei concurenţe acerbe, atât din partea unor economii cu costuri scăzute, cum sunt cele ale Chinei şi Indiei, cât şi din partea unor economii inovatoare, cum este cea a Statelor Unite.
- Creşterea integrării economice la nivel internaţional, ca efect a globalizării, oferă multe oportunităţi. Întreprinderile din UE obţin mai uşor acces la noi pieţe aflate în expansiune, la surse de finanţare şi la resurse tehnologice. Consumatorii de pe teritoriul UE se pot bucura de o mai mare varietate de produse, la preţuri mai mici. Acest lucru deschide perspectiva unor potenţiale câştiguri semnificative în favoarea Uniunii, în termeni de creştere a nivelului de productivitate şi de salarii reale. Comisia Europeană estimează că aproximativ o cincime din creşterea nivelului de trai în Europa, în ultimii 50 de ani, se datorează fenomenului globalizării. Acesta este motivul pentru care UE s-a pronunţat cu hotărâre în favoarea unei mai mari deschideri economice. Politica sa comercială a reprezentat un instrument important al orientării către liberalizarea comerţului mondial.
Măsurile de îmbunătăţire a funcţionării pieţelor UE şi de stimulare a performanţelor în materie de inovare vor contribui la reducerea duratei procesului de ajustare, în timp ce acţiuni politice precise, precum Fondul european pentru adaptare la globalizare, îi vor sprijini pe lucrătorii afectaţi. Pe lângă aceste probleme interne, mai există şi importante provocări externe cu care UE se confruntă şi care necesită soluţii politice, precum:
- încurajarea comerţului mondial şi menţinerea poziţiei Europei ca principal bloc comercial la nivel mondial;
- gestionarea imigraţiei ca sursă de mână de lucru, ca răspuns la fenomenul îmbătrânirii populaţiei şi ca avantaj în favoarea dezvoltării;
- menţinerea poziţiei UE ca sursă şi destinaţie a investiţiilor străine directe (ISD);
- gestionarea problemei dezechilibrelor din economia globală în parteneriat cu alte economii.
ELEMENTELE SISTEMULUI VAMAL AL UNIUNII EUROPENE
Sistemele vamale naţionale
Sistemul vamal al UE
Trei instrumente vamale comune pentru coeziunea sistemului: codul vamal, tariful vamal, nomenclatorul marfurilor

36. Politica monetară europeană.
Uniunea economică şi monetară (UEM) reprezintă un pas major în procesul de integrare a economiilor UE. UEM presupune coordonarea politicilor economice şi fiscale, o politică monetară comună şi o monedă comună - euro. Cu toate că toate cele 27 state membre UE participă la uniunea economică, unele ţări au dus integrarea mai departe prin adoptarea monedei unice.
Decizia de a forma o Uniune economică şi monetară a fost luată de Consiliul European în oraşul olandez Maastricht, în decembrie 1991, fiind mai târziu prevăzută în Tratatul privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Integrarea economică aduce beneficii mai mari, eficienţă internă şi soliditate economiei UE, în general şi economiilor statelor membre, în particular. Acest lucru oferă şi oportunităţi pentru stabilitate economică, pentru intensificarea creşterii economice şi pentru un grad mai mare de ocupare a forţei de muncă – de care beneficiază direct cetăţenii UE.
În termeni practici, UEM înseamnă:
-  Coordonarea elaborării politicilor economice între statele membre;
-  Coordonarea politicilor fiscale, în special prin stabilirea de limite pentru datoria şi deficitul public;
-  O politică monetară independentă coordonată de Banca Centrală Europeană (BCE);
-  Moneda unică şi piaţa unică.
Strategia de politica monetara:
I.STABILITATEA MONETARĂ → creşterea inflaţiei < 2%/an (termen mediu);
II.STABILIREA UNEI VALORI DE REFERINŢĂ CANTITATIVĂ PENTRU CREŞTEREA MASEI MONETARE (M3), (pe termen lung, inflaţia este un fenomen monetar);
III.EVALUAREA TENDINŢELOR PREŢURILOR ŞI A RISCURILOR ÎN RAPORT CU STABILITATEA PREŢURILOR
IV.FOLOSIREA INSTRUMENTELOR INDIRECTE DE POLITICĂ MONETARĂ (facilitatea de depozit; operaţiunile de piaţă deschise; cerinţa de rezerve minime)

37. Principiile, obiectivele şi etapele Uniunii monetare europene.
PRINCIPII FUNDAMENTALE PENTRU POLITICA MONETARĂ:
1. INDEPENDENŢA TOTALĂ a BEC faţă de instituţiile UE şi autorităţile din statele membre;
2. UN SINGUR OBIECTIV PRIORITAR pentru politica monetară: STABILITATEA PREŢURILOR.
Obiectivele uniuni economice şi monetare în Europa sunt următoarele:
1. Dezvoltarea şi desăvârşirea pieţei unice – prin adăugarea dimensiunii monetare.
2. Aprofundarea integrării pieţei unice.
3. Consolidarea stabilităţii monetare şi financiare în zona euro.
4. Creşterea competitivităţii spaţiului economic european (prin asigurarea unei creştere economice durabile, bunăstării şi puterii de cumpărare a populaţiei, asigurarea cu locuri de muncă a populaţiei apte de muncă) în comparaţie cu SUA, Japonia şi alte poluri economice mondiale.
Uniunea economică şi monetară (UEM) este un proces care vizează armonizarea politicilor economice şi monetare ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE). Acest proces cuprinde trei etape:
etapa 1 (între 1 iulie 1990 şi 31 decembrie 1993) : libera circulaţie a capitalurilor între statele membre;
etapa a 2-a (între 1 ianuarie 1994 şi 31 decembrie 1998): coordonarea politicilor monetare ale statelor membre şi consolidarea cooperării între băncile centrale naţionale ale statelor membre;
etapa a 3-a (începând cu 1 ianuarie 1999): introducerea treptată a monedei euro şi instituirea unei politici monetare unice sub responsabilitatea Băncii Centrale Europene (BCE).
Primele două etape ale UEM s-au încheiat. A treia şi ultima etapă este în curs de desfăşurare. Aceasta vizează, în special, introducerea monedei euro în statele membre. În prezent, 17 state membre au adoptat moneda euro ca monedă unică. Aceste state formează „zona euro”.
PRINCIPIILE UNIUNII MONETARE EUROPENE
Moneda unica euro
Politica monetara comuna
Coordonarea politicilor economice

38. Zona „Euro” a UE.
„Zona euro” este termenul oficial pentru grupul de state membre care au adoptat moneda euro ca monedă proprie.
-  Aderând la UE, noul stat membru se angajează să introducă euro în momentul în care va îndeplini toate criteriile necesare. Prin îndeplinirea acestor criterii, un stat membru demonstrează un nivel ridicat de convergenţă economică durabilă cu economia zonei euro înainte de introducerea monedei unice. Convergenţa economică reprezintă o garanţie a faptului că economia funcţionează bine în zona euro şi că statele membre se pot dezvolta şi prospera în cadrul acesteia.
-  Calitatea de membru al zonei euro consolidează gradul de interdependenţă economică dintre statele membre. Acestea au în comun moneda euro şi politica monetară indicată de Banca Centrală Europeană. Folosirea monedei unice şi politica monetară comună au ca efect intensificarea legăturilor comerciale şi financiare. Această integrare economică în creştere încurajează o mai strânsă coordonare a politicilor economice.
-  Având în vedere această interdependenţă, membrii zonei euro se confruntă cu provocări economice comune, specifice. Din acest motiv, începând din 1999, ministerele de finanţe ale statelor membre din zona euro s-au întrunit, în mod informal, într-un „Eurogrup”, pentru a discuta chestiuni legate de responsabilităţile comune privind moneda unică. La aceste întâlniri participă şi comisarul pentru afaceri economice şi monetare, precum şi preşedintele Băncii Centrale Europene. Buna funcţionare a zonei euro este crucială nu numai pentru economiile participante, ci şi pentru întreaga Uniune. Aceasta deoarece succesul zonei euro, care constituie, până în prezent, cea mai avansată etapă a integrării europene, influenţează puternic performanţa economică a UE.
-  De aceea, este vital ca zona euro să fie atent monitorizată astfel încât să devină o ancoră pentru stabilitatea economică în Europa şi un imbold dat reformei în actualele şi viitoarele state membre UE.
Banca Centrală Europeană (BCE) deţine un rol esenţial în cadrul UEM. Aceasta este cea care elaborează politica monetară a statelor membre ale zonei euro. De asemenea, BCE este unica abilitată să autorizeze emisiunea de bancnote euro. Statele membre pot emite monede euro, dar BCE este cea care trebuie să autorizeze în prealabil cantitatea anuală a emisiunii.
Primele state membre ale zonei euro
3 mai 1998 reprezintă o dată istorică pentru lansarea celei de-a treia etape a uniunii economice şi monetare. La acea dată, Consiliul a adoptat o decizie prin care recunoaşte că 11 state membre îndeplinesc condiţiile necesare pentru a adopta moneda euro la 1 ianuarie 1999 (Belgia, Germania, Spania, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Austria, Portugalia şi Finlanda).
Introducerea monedei euro s-a derulat apoi în două faze:
1 ianuarie 1999: moneda euro a fost introdusă ca monedă scripturală şi s-au stabilit ratele de conversie cu vechile monede naţionale. Vechile monede naţionale au devenit astfel unităţi ale subdiviziunilor nezecimale ale monedei euro;
1 ianuarie 2002: monedele şi bancnotele euro au fost introduse pe teritoriul statelor membre; cetăţenii şi întreprinderile europene au putut astfel să îşi realizeze plăţile fiduciare în euro.
Grecia, care nu îndeplinea criteriile de convergenţă în 1998, a solicitat o reevaluare a situaţiei sale în 2000. Comisia a emis un aviz favorabil şi Grecia a intrat astfel oficial în a treia etapă a UEM la 1 ianuarie 2001.
Moneda euro poate fi folosită în toate ţările care au adoptat-o.
Design-ul monedelor: un simbol comun, alături de unul naţional
Design-ul bancnotelor: fără simbol naţional
CRITERIILE DE CONVERGENŢĂ PENTRU ADMITEREA ÎN ZONA EURO – de natură monetară şi bugetară
STABILITATEA PREŢURILOR - Rata inflaţiei să nu depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale, media ratelor inflaţiei din trei state membre cu cea mai mică inflaţie.
STABILITATEA MONETARĂ - Moneda naţională a respectat limitele Cursului de schimb normale de fluctuaţie, prevăzute prin mecanismul cursurilor de schimb, fără tensiuni severe, pentru o perioadă de cel puţin doi ani.
CONVERGENŢA RATEI DOBÂNZII PE TERMEN LUNG - Rata dobânzii să nu depăşească cu mai mult de 2 puncte procentuale media dobânzilor din trei state membre cu cea mai mică inflaţie.
DEFICITUL BUGETULUI - să nu fie mai mare de 3 la sută din PIB.
DATORIA PUBLICĂ - să nu fie mai mare de 60 la sută din PIB

39. Agricultura în UE.
Astăzi consumatorii sunt mai mult ca oricând preocupaţi de calitatea alimentelor, iar mărcile de calitate facultative ale UE îi ajută să aleagă în cunoştinţă de cauză. Aceste etichete, indicând originea geografică, utilizarea unor metode sau ingrediente tradiţionale, inclusiv organice, contribuie, de asemenea, la creşterea competitivăţii produselor agricole europene pe pieţele internaţionale. Diversele reforme prin care a trecut politica agricolă a UE au promovat inovaţia în agricultură şi în prelucrarea alimentelor. La acestea se adaugă proiectele de cercetare care au determinat creşterea productivităţii şi reducerea efectelor asupra mediului, de exemplu prin utilizarea produselor vegetale şi a deşeurilor pentru producerea energiei.
-  Agricultura europeană joacă un rol important pe pieţele mondiale de produse agricole. Marea capacitate de producţie a agriculturii europene, precum şi diversitatea şi calitatea produselor sale, au făcut din UE un exportator major de numeroase produse alimentare (al doilea mare exportator mondial, cu exporturi de produse agricole în valoare de 76,437 miliarde EUR în anul 2010).
-  Dar schimburile comerciale nu se realizează într-un singur sens. UE este totodată şi cel mai mare importator mondial de produse agricole. În 2010, importurile de produse agricole în UE au fost evaluate la 80,711 miliarde EUR, deficitul comercial constituie 4,273 miliarde EUR).
-  Din anul 1990, poziţia de exportator net a UE a scăzut în fiecare sector.
Agricultura nu implică numai hrana. Aceasta se referă la comunităţile rurale și la oamenii care trăiesc în acestea, la zonele rurale și resursele lor naturale preţioase.
-  În toate statele membre ale UE, agriculturii menţin vitalitatea zonelor rurale și păstrează stilul de viaţă rural. Dacă nu ar exista exploataţii agricole și agricultori, cătunele, satele și târgurile noastre ar fi profund afectate. Multe locuri de muncă din zonele rurale sunt legate de agricultură. Agricultorii au nevoie de mașini, construcţii, combustibil, îngrășăminte și îngrijiri medicale pentru animale. Multe persoane lucrează în aceste sectoare „din amonte”. Alte persoane realizează operaţiuni „din aval” precum prepararea, prelucrarea și ambalarea alimentelor. Există, de asemenea, cei care sunt implicaţi în stocarea, transportul și vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare.
-  În concluzie, agricultura și producerea alimentelor reprezintă elemente esenţiale ale economiei și societăţii UE. În toate cele 27 de state membre ale UE există aproximativ 14 milioane de agricultori și alte 4 milioane de persoane care lucrează în sectorul alimentar. Sectorul agricol și alimentar oferă, împreună, 7% din totalul locurilor de muncă și generează 6% din produsul intern brut al UE.

40. Politica agricolă comună a UE.
Politica agricolă a Uniunii Europene, cunoscută şi sub numele de politica agricolă comună, garantează menţinerea unui echilibru între producţia alimentară europeană şi dezvoltarea economică viabilă a comunităţilor rurale, pe de o parte şi măsurile de protecţie a mediului vizând combaterea schimbărilor climatice, gospodărirea apelor, bioenergia şi diversitatea, pe de altă parte.
 În urmă cu 50 de ani, politica agricolă a UE punea accentul pe furnizarea unor cantităţi suficiente de alimente pentru o Europă care traversase un deceniu de lipsuri cauzate de războaie. Pentru aceasta, se apela la subvenţionarea producţiei şi susţinerea preţurilor prin cumpărarea surplusurilor de la fermieri. Toate aceste metode sunt de domeniul trecutului.
 Astăzi, politica UE îşi propune să le ofere tuturor producătorilor de alimente (de la agricultori şi crescători de animale până la producători de produse lactate, fructe, legume sau vin) posibilitatea:
-  de a produce cantităţi suficiente de hrană sigură şi de calitate pentru consumatorii europeni
-  de a aduce o contribuţie substanţială la diversificarea activităţilor economice
-  de a respecta standarde foarte înalte în materie de protecţie a mediului şi bunăstare a animalelor.
1962 Se elaborează politica agricolă comună. PAC este privită ca o politică comună, având ca obiective furnizarea de alimente la preţuri accesibile pentru cetăţenii UE și asigurarea unui nivel de viaţă echitabil pentru agricultori.
1984 Exploataţiile agricole devin atât de productive încât furnizează mai multă hrană decât este necesar. Surplusul se stochează și conduce la apariţia „munţilor de alimente”. Se introduc măsuri pentru adaptarea nivelurilor producţiei la nevoile pieţei.
1992 PAC trece de la sprijinirea pieţei la sprijinirea producătorilor. Subvenţionarea preţurilor se reduce și este înlocuită cu ajutoare directe pentru agricultori. Aceștia sunt încurajaţi să adopte practici mai ecologice. Reforma coincide cu Summitul privind pământul, care a avut loc la Rio de Janeiro în 1992 și care lansează principiul dezvoltării durabile.
2003 PAC oferă ajutor pentru venituri. O nouă reformă a PAC sistează legătura dintre subvenţii și producţie. În prezent, agricultorii primesc ajutor pentru venituri cu condiţia să exploateze terenul agricol și să îndeplinească standardele de siguranţă în materie de mediu, bunăstarea animalelor și siguranţă alimentară.
2011 O nouă propunere de reformă a PAC urmărește să consolideze competitivitatea sectorului agricol, să promoveze inovarea, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să sprijine ocuparea forţei de muncă și dezvoltarea în zonele rurale.
Pe parcursul anilor ’60 şi ’70 scopul principal al PAC era susţinerea veniturilor producătorilor agricoli. A existat o tendinţă în cadrul politicii pieţei de a stabili preţuri foarte mari. Suplimentar, a fost oferit un sprijin financiar generos pentru îmbunătăţirea structurilor de producţie agricolă. Aceste măsuri au dus la o supraproducţie considerabilă., care a creat probleme cu contribuabilii (având în vedere cheltuielile bugetare comunitare mari) şi cu partenerii comerciali (din cauza efectelor negative pe care le aveau exporturile subvenţionate ale UE).
 În anii ’80 au fost introduse un şir de ajustări care au combinat liberalizarea cu măsurile intervenţioniste. Elementul esenţial al acestor schimbări a constat în separarea politicii pieţei de politica veniturilor. Obiectivul politicilor pentru instituirea ordinii de piaţă este crearea unor pieţe stabile şi eficiente; aceasta presupune aplicarea instrumentelor de stabilire a preţurilor. A fost introdus un sistem de “stabilizatori” pentru cereale şi seminţe oleaginoase. Aceşti stabilizatori presupuneau reducerea automată a preţurilor de subvenţie în cazurile de supraproducţie peste limitele unui plafon stabilit. Al doilea element viza compensarea fermierilor pentru pierderile de venit prin susţinerea directă a veniturilor lor.
La începutul anilor ’90 a fost întreprinsă o schimbare mai fundamentală. Au fost introduse reduceri considerabile ale preţurilor garantate (cu aproape 30% pentru cereale, cote de producţie de lapte şi un set de alte măsuri menite să limiteze supraproducţia şi cheltuielile bugetare. Reforma a instituit un sistem de plăţi directe pentru fermieri în scopul compensării impactului reducerilor preţurilor garantate asupra veniturilor agricultorilor.
În cursul revizuirii reformei PAC din 2003 au fost reconfirmate elementele reformei din anii 90. Intervenţia în procesul de stabilire a preţului s-a redus în continuare, astfel încât mecanismele economiei de piaţă să devină eficiente. Aceste măsuri de revizuire au presupus, în primul rând , introducerea unui mecanism de disciplină financiară. A fost introdus un sistem de plăţi unice pentru majoritatea fermierilor UE, aceste plăţi fiind decuplate de producţie şi orientate spre respectarea unui set de obiective de “multifuncţionalitate”: rolul fermierilor în protecţia mediului înconjurător, securitatea şi calitatea alimentelor, conservarea mediului rustic. Au fost create posibilităţi ca guvernele naţionale să poată adapta acest sistem în condiţiile naţionale, regionale şi locale.
Adoptarea PAC de către noile state membre s-a făcut pe baza PAC reformate. Extinderea UE prin aderarea statelor ECE cu un sector agricol foarte important a creat noi probleme. Volumul producţiei agricole noilor state membre-constituie 1/3 din producţia vechilor state, cu preţuri cu mult mai mici decât cu nivelul statelor UE 15. După multe dezbateri controversate s-a convenit ca noile state-membre nu vor beneficia de susţinerea preţurilor , dar vor participa la sistemul de cote pentru categoriile de produse relevante şi vor introduce treptat sistemul de susţinere a veniturilor.
Alocarea fondurilor în funcţie de necesităţi
-  Deşi încă mai există mecanisme de siguranţă financiară destinate să vină în sprijinul agricultorilor, acestea sunt folosite după criterii mult mai selective.
-  De exemplu, pot fi utilizate pentru situaţii cu caracter excepţional - dezastre naturale, epidemii de boli la animale (de exemplu febra aftoasă) - sau pentru a corecta dezechilibre majore ale pieţei care ar putea pune în pericol sectoare întregi ale economiei rurale.
-  UE completează veniturile agricultorilor cu sprijin direct menit să le asigure un nivel de trai decent. În schimb, ei trebuie să respecte normele în materie de igienă/siguranţă alimentară, sănătate şi bunăstare animală, biodiversitate şi conservare a vieţii sălbatice.
-  Ofertă diversificată şi preţuri echitabile, unul dintre principiile fundamentale ale politicii agricole a UE.

41. Oportunităţi de finanţare în cadrul PAC.
REFORMA POLITICII AGRICOLE COMUNE ÎNCEPÂND CU 2005
- Majoritatea subvenţiilor va fi acordată independent de volumul producţiei, sub forma “o singură plată pe fermă”;
- Noul mod de acordare a subvenţiei va fi legat de respectarea standardelor de mediu, de alimente şi tratament bun al animalelor;
- Pentru prevenirea abandonului , anumite plăţi legate de producţie, limitate, pot fi menţinute;
- Politica de dezvoltare rurală va fi întărită, mai mulţi bani din buget;
- Cele 8 noi state membre-foste socialiste-au optat pentru schema “o singură plată pe hectar”.
PAC urmăreşte realizarea unui nivel adecvat al producţiei, la un cost rezonabil pentru consumatori, concomitent cu asigurarea unui standard de viaţă corect pentru comunitatea agricolă şi a unui viitor sigur pentru zona rurală.
PAC există de mai bine de 50 de ani ca una dintre cele mai importante politici pan-europene. Nu este deloc surprinzător faptul că bugetul PAC a reprezentat o proporţie mare din bugetul şi cheltuielile totale ale UE, în măsura în care înlocuieşte politicile şi cheltuielile naţionale pentru agricultură. În prezent situaţia s-a schimbat, deoarece cheltuielile PAC au fost limitate, iar la nivel european s-au elaborat noi politici. Există însă câteva mituri legate de costul PAC, mituri care trebuie spulberate.
-  În primii ani de existenţă ai UE, PAC reprezenta o proporţie semnificativă a cheltuielilor bugetare, în unele cazuri chiar şi peste două treimi. PAC costă aproximativ 55 de miliarde EUR anual. Această cifră reprezintă 40 % din buget total al UE, adică mai puţin de 0,5% din PIB-ul UE. Proporţia PAC din PIB-ul UE nu numai că scade, ci scade într-un ritm mult mai rapid decât cheltuielile publice ale UE.
-  Partea din buget destinată sprijinirii pieţelor (cereale, zahăr, carne de vită şi lapte) şi subvenţiilor la export a scăzut, în timp ce partea destinată ajutoarelor directe acordate producătorilor şi dezvoltării rurale a crescut.
-  PAC funcţionează în cadrul unui set de parametri stricţi. Se fixează limite bugetare pentru a ţine sub control cheltuielile dintr-un an sau pe o perioadă de mai mulţi ani. Limitele prevăzute pentru măsurile de piaţă ale PAC şi ajutoarele directe pentru perioada 2007-2013 nu permit nicio creştere în termeni reali şi vor deveni tot mai restrânse în fiecare an, odată cu creşterea progresivă a ajutoarelor directe rezervate celor 12 noi state membre în această perioadă, până ce ating nivelul ajutoarelor acordate în celelalte 15 state membre. În acelaşi timp, PAC a făcut obiectul unei serii de reforme (trei reforme în decurs de 10 ani), destinate parţial să orienteze şi să controleze mai bine cheltuielile. Cheltuielile PAC au fost îngheţate (în termeni reali) până în anul 2013. Cheltuielile vor fi controlate cu stricteţe: un nou mecanism de disciplină financiară este acum disponibil pentru ca plafonul de cheltuieli să nu fie depăşit.
CREŞTEREA ÎN TIMP A SUBVENŢIILOR AGRICOLE PENTRU NOILE STATE MEMBRE
O perioadă de 10 ani pentru ca subvenţiilor agricole acordate noilor state membre să ajungă la nivelul celor alocate vechilor state membre.
Primul 25% din subvenţia acordată vechilor state membre
Doilea 30
Treilea 35
Patrulea 40
Urmatorii 6 se măreşte cu 10 puncte procentuale la fiecare an.

42. Planul de reformă a PAC 2011.
1. O mai bună direcţionare a sprijinului pentru venit în vederea stimulării dezvoltării și a ocupării forţei de muncă. Pentru o mai bună dezvoltare a potenţialului agricol al UE, Comisia propune susţinerea într-un mod mai just, mai simplu și mai bine direcţionat a veniturilor agricultorilor. De sprijinul de bază pentru venit vor beneficia numai agricultorii activi. Acesta va scădea progresiv începând de la 150 000 EUR per exploataţie și va fi plafonat la peste 300 000 EUR, luând în considerare numărul de locuri de muncă create. De asemenea, sprijinul va fi distribuit într-un mod mai echitabil între agricultori, între regiuni și între statele membre.
2. Instrumente de gestionare a crizelor mai bine adaptate și cu o capacitate de reacţie sporită pentru a face faţă noilor provocări economice. Volatilitatea preţurilor reprezintă o ameninţare pentru competitivitatea pe termen lung a sectorului agricol. Comisia propune „plase de siguranţă” mai eficace, cu o capacitate de reacţie sporită pentru sectoarele cele mai expuse crizelor (depozitarea privată și intervenţia publică) și promovarea creării de sisteme de asigurări și de fonduri mutuale.
3. Plăţi de agromediu pentru prezervarea productivităţii pe termen lung și a ecosistemelor. Pentru a consolida durabilitatea agriculturii din punct de vedere ecologic și pentru a sprijini eforturile agricultorilor, Comisia propune ca 30 % din plăţile directe să fie acordate în mod specific pentru utilizarea îmbunătăţită a resurselor naturale. Aceste măsuri – diversificarea culturilor, menţinerea pășunilor permanente, prezervarea rezervoarelor ecologice și a peisajelor – sunt practice, ușor de pus în aplicare și vor avea un efect ecologic real.
4. Investiţii suplimentare pentru cercetare și inovare. Pentru a produce mai mult cu mai puţin și mai bine, Comisia propune dublarea bugetului alocat cercetării și inovării în domeniul agricol, inclusiv prin intermediul unui nou parteneriat european pentru inovare. Aceste fonduri, inclusiv printr-un nou parteneriat european pentru dezvoltare, vor sprijini proiectele de cercetare cu relevanţă pentru agricultori, vor încuraja o cooperare mai strânsă între oamenii de știinţă și agricultori și transferul accelerat al rezultatelor pozitive din laborator la câmp, precum și o informare și o consiliere mai bună a agricultorilor.
5. Un lanţ alimentar mai competitiv și mai echilibrat. Agricultura joacă un rol vital prin poziţionarea sa la baza lanţului alimentar, dar este foarte fragmentată și puţin structurată, valoarea sa adăugată nefiind recunoscută. Pentru a consolida poziţia agricultorilor, Comisia propune sprijinirea organizaţiilor de producători, a dezvoltării organizaţiilor interprofesionale și a vânzărilor directe între producători și consumatori. Cotele de zahăr, care și-au pierdut relevanţa, nu vor fi prelungite după 2015.
6. Încurajarea iniţiativelor de agromediu. Trebuie luate în considerare caracteristicile specifice fiecărui teritoriu, iar iniţiativele naţionale, regionale și locale cu privire la mediu trebuie încurajate. În acest sens, Comisia propune două priorităţi specifice ale politicii de dezvoltare rurală pentru refacerea, prezervarea și îmbunătăţirea ecosistemelor și pentru utilizarea eficientă a resurselor și lupta împotriva schimbărilor climatice.
7. Facilitarea lansării în activitate a tinerilor agricultori. Două treimi dintre agricultori sunt în vârstă de peste 55 de ani. Pentru a susţine implicarea generaţiei tinere în sectorul agricol, Comisia propune crearea unui nou ajutor pentru instalare de care să poată beneficia, în timpul primilor cinci ani ai proiectului lor, agricultorii care nu au împlinit 40 de ani.
8. Stimularea ocupării forţei de muncă în mediul rural și a spiritului antreprenorial. Pentru a promova ocuparea forţei de muncă și spiritul antreprenorial, Comisia propune o serie de măsuri de stimulare a activităţii economice în zonele rurale și de încurajare a iniţiativelor de dezvoltare locală. De exemplu, va fi creat un „pachet iniţial” pentru sprijinirea proiectelor de microîntreprinderi, cu o finanţare pe o perioadă de cinci ani care poate ajunge până la 70 000 EUR. Vor fi consolidate grupurile de acţiune locală LEADER.
9. O mai mare atenţie acordată zonelor vulnerabile. Pentru a evita deșertificarea și pentru a proteja bogăţia teritoriilor noastre, Comisia oferă statelor membre posibilitatea de a-i sprijini în mod mai susţinut pe agricultorii situaţi în zone dezavantajate din punct de vedere natural, prin intermediul unei indemnizaţii suplimentare. Acest ajutor va completa celelalte ajutoare care se acordă deja în cadrul politicii de dezvoltare rurală.
10. O Politică Agricolă Comunitară mai simplă și mai eficientă. Pentru a evita sarcinile administrative inutile, Comisia propune simplificarea mai multor mecanisme ale PAC, precum normele privind condiţionalitatea și sistemele de control, fără ca aceasta să ducă la o pierdere a eficienţei. În plus, va fi simplificat și sprijinul acordat micilor agricultori. Pentru aceștia, se va institui o plată forfetară anuală de 500-1 000 EUR pentru o fermă. Va fi încurajat transferul de terenuri de la micii agricultori care își încetează activitatea agricolă către alte exploataţii care doresc să se restructureze.

43. Politica regională în UE.
POLITICA REGIONALĂ UE ÎN PERIOADA POSTBELICĂ
In perioada postbelică, politica regională a cuprins măsurile adoptate de către guvernele naţionale pentru a oferi asistenţă zonelor-problemă din fiecare ţară, prin promovarea investiţiilor şi prin crearea de locuri de muncă în cadrul sectorului privat. Primele măsuri de politică regională vest-europene au fost introduse în Marea Britanie, în anul 1934, ca răspuns la nivelurile extrem de mari ale şomajului din zonele industriale.
-  Realizarea de politici regionale în Europa a reprezentat un răspuns la diferitele tipuri de probleme regionale, ce necesitau intervenţia directă a guvernului. În ţările din nordul Europei occidentale au fost avute în vedere zonele industrializate în declin, iar în ţările sud-europene şi pentru Irlanda, problematica regională se referea la subdezvoltare (niveluri mici ale PIB/locuitor, competitivitate şi productivitate a muncii reduse, rate ridicate ale şomajului, lipsa locurilor de muncă şi a infrastructurii de bază).
-  În anii 50 ideea a fost că guvernele au atât datoria, cât şi responsabilitatea de a direcţiona dezvoltarea economică. Prin Tratatul de la Roma (1957) au fost formulate principiile unei politici de dezvoltare regională. Astfel, prin Tratat se stipulează că dezvoltarea regională urmăreşte: “…să întărească unitatea economiilor lor şi să asigure dezvoltarea armonioasă a acestora reducând decalajul dintre diferitele regiuni şi întârzierea celor mai puţin favorizate”. În accepţiunea fondatorilor CEE, atingerea unui nivel egal de dezvoltare economică având ca rezultat egalizarea condiţiilor de viaţă din statele membre era un element cheie al stabilităţii relaţiilor de bună înţelegere dintre state, menit să asigure reducerea şi eliminarea pericolului apariţiei tensiunilor şi al degenerării acestora în conflicte.
POLITICA REGIONALĂ UE ÎN ANII 60
Tipurile de problematici regionale, identificate de către guvernele europene, în acea perioadă se refereau la: subdezvoltarea şi lipsa infrastructurii de bază în sectorul rural; creşterea şi dominaţia excesivă a marilor oraşe; regiuni foarte întinse şi slab populate, suferind de pe urma migrării locuitorilor către alte zonedin cauza dezechilibrelor regionale.
Intervenţiile guvernamentale pentru soluţionarea acestor probleme au fost justificate în diverse moduri: prin argumente economice - de exemplu, acela că diferenţele în nivelul de dezvoltare a regiunilor afectau negativ performanţele şi eficienţa economiei naţionale; prin principiile “echităţii sociale” şi prin implicaţiile politice, potenţial negative, apărute din cauza dezechilibrelor regionale.
Primele instrumente financiare
 1960 - a fost creat FSE - Fondul Social European (considerat embrionul actualei politici de coeziune), care a avut ca obiectiv promovarea utilizării forţei de muncă şi încurajarea mobilităţii lucrătorilor în interiorul Comunităţii. Multă vreme a jucat un rol puţin important, dar ulterior a devenit cel mai însemnat instrument de politică socială a UE.
 1962 - FEOGA - Fondul European de Orientare şi Garantare a Agriculturii - are rolul de a stimula ajustările structurale din agricultură
POLITICA REGIONALĂ UE ÎN ANII 70
- În anii 70 politica de dezvoltare regională a înregistrat în Europa occidentală perioada sa de vârf şi s-a materializat prin: bugete mari, niveluri ridicate ale subvenţiilor, zone extinse cărora li se acorda asistenţă, număr mare şi diverse instrumente de politică regionala. Totuşi, începând din primii ani ai deceniului, se înregistra o recunoaştere a capacităţii din ce în ce mai reduse a guvernelor de a deplasa firmele şi forţa de muncă în anumite zone ale ţării.
-  1973 - dezechilibrele regionale din Comunitate s-au accentuat ca efect al aderării Irlandei, ţară sensibil mai săracă decât cele şase state fondatoare, şi a Angliei, unde declinul anumitor ramuri tradiţionale a determinat apariţia unor probleme regionale importante
Instrumente financiare
1975 - FEDER - Fondul European de Dezvoltare Regională - acest moment a marcat apariţia unei politici regionale comune.
FEDER era distribuit prin sistemul cotelor naţionale, guvernele ţărilor membre solicitând fonduri in limitele cotelor respective, ceea ce a condus la o dispersare a unor fonduri reduse
Instrumente financiare
 85% din sumele cheltuite in perioada 1975-1988 au fost destinate finanţării investiţiilor din infrastructură, ele fiind orientate, cu preponderenţă, spre regiunile şi ţările cel mai puţin dezvoltate
 Sumele mobilizate de FEDER până în anul 1988, deşi s-au înscris pe o traiectorie pronunţat ascendentă, au fost totuşi relativ modeste
POLITICA REGIONALĂ UE ÎN ANII 80
În anii 80 politica de dezvoltare regională a înregistrat în Europa occidentală perioada sa de vârf şi s-a materializat prin: bugete mari, niveluri ridicate ale subvenţiilor, zone extinse cărora li se acorda asistenţă, număr mare şi diverse instrumente de politică regionala. Totuşi, începând din primii ani ai deceniului, se înregistra o recunoaştere a capacităţii din ce în ce mai reduse a guvernelor de a deplasa firmele şi forţa de muncă în anumite zone ale ţării.
Are loc o reevaluare a costurilor şi a potenţialului politicilor de dezvoltare regională, iar scopurile politicilor regionale s-au orientat către:
-  redistribuirea veniturilor şi a forţei de muncă; optimizarea utilizării resurselor regiunii;
-  realizarea creşterii economice,
-  prin intermediul promovării competitivităţii;
-  reducerea şomajului.
După anul 1985, politica regională a crescut considerabil în importanţă şi a fost semnat Actul Unic European(februarie 1986). Actul Unic European este important prin consecinţele sale financiare (Pachetul Delors). Acesta prevedea transformarea politicilor bugetare (prin introducerea ciclului bugetar anual într-o perspectivă financiară pe termen mediu, de 5-7 ani) şi o dublare a fondurilor structurale (FSE, FEDER şi FEOGA) şi, de asemenea, au fost ropuse cele patru principii de bază: concentrarea, programarea, adiţionalitatea şi parteneriatul.
Măsurile au avut la bază încurajarea schimbărilor structurale în cadrul regiunilor defavorizate; pentru promovarea diversificării şi a inovaţiilor tehnologice; pentru mărirea contribuţiei lor la creşterea economiilor naţionale.
POLITICA REGIONALĂ UE ÎN ANII 90
Dezechilibrele regionale s-au accentuat vizibil in deceniul 9, mai ales după aderarea a trei state sudice cu o economie mai slab dezvoltata, respectiv Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986).
Reforma din anul 1988 avea la bază trei obiective:
I.transformarea politicilor structurale într-un instrument cu impact economic real;
II.utilizarea abordării multianuale în cazul planificării cheltuielilor statelor membre;
III.existenţa şi predictibilitatea ajutorului Comunităţii şi instituirea unui parteneriat cu toţi factorii implicaţi activ în implementarea politicilor structurale, îndeosebi cu autorităţile regionale.
În anul 1992, Consiliul European de la Maastricht (1992) a luat decizia de a iniţia o nouă reformă în ceea ce priveşte politica regională, prin care s-a urmărit:
dezvoltarea regiunilor rămase în urmă din punct de vedere economic;
conversia regiunilor aflate în declin;
combaterea şomajului pe termen lung şi reducerea şomajului în rândul tinerilor;
modificarea structurilor din agricultură şi dezvoltarea corespunzătoare a zonelor rurale.
Tendinţele care s-au manifestat în cadrul politicilor regionale în UE au dus la apariţia efectivă a unei linii de demarcaţie N-S în acordarea ajutorului regional, iar pentru majoritatea ţărilor nordice membre ale UE, formele tradiţionale ale politicilor regionale se află în declin.
REFORMA POLITICII REGIONALE DIN ANII 90
Tratatul de la Maastricht (7 februarie 1992) a consolidat legătura dintre adâncirea integrării economice (respectiv crearea uniunii economice şi monetare) şi coeziunea economică şi socială.
-  Tratatul prevede reforma fondurilor structurale, crearea Fondului de Coeziune şi înfiinţarea Comitetului Regiunilor, care este consultat asupra tuturor aspectelor legate de alocarea si implementarea FEDER, precum şi alte propuneri cu privire la bugetul UE (Pachetul Delors-2).
-  Fondul de Coeziune a fost creat special pentru a sprijini Irlanda, Grecia, Portugalia şi Spania, toate din categoria ţărilor mai puţin dezvoltate (proiecte de infrastructură şi protecţia mediului), iar din anul 1993 a fost creat IFOP - Instrumentul Financiar pentru Orientarea Pescuitului.
-  A fost semnat Tratatul de la Amsterdam (2 octombrie 1997) şi Agenda 2000 subliniază că această coeziune nu numai că va rămâne o prioritate politică, dar ea va deveni şi mai importantă în perspectiva aderării de noi membri, care prezintă diferenţe mari între nivelurile de dezvoltare. A fost propusă o nouă perspectivă financiară 2000-2006, însă datorită constrângerilor bugetare, ponderea deţinută în PIB comunitar de bugetul pentru politica structurală să nu depăşească nivelul atins în 1999 (0,46%). Obiectivele au fost reduse la 3 (de la 6), în scopul creşterii transparenţei şi eficienţei (Obiectivul 1, Obiectivul 2, Obiectivul 3).

44. Politica regională în anii 2007-2013.
Politica regională a UE devine o politică de investiţii, care îşi propune să susţină competitivitatea şi creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă. Investiţiile contribuie la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Politica regională îşi concentrează fondurile în zone şi sectoare în care rezultatele pot fi semnificative, fiind astfel şi expresia solidarităţii UE cu ţări şi regiuni mai puţin dezvoltate.
Obiectivul politicii regionale este de a reduce disparităţile economice, sociale şi teritoriale majore dintre regiunile Europei. În lipsa măsurilor necesare, s-ar aduce atingere realizărilor majore ale UE, printre care piaţa unică şi moneda euro.
În perioada 2007-2013, UE va investi în regiunile Europei 347 de miliarde de euro.
Fondurile servesc, de exemplu, la îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi extinderea reţelelor de internet până în zone îndepărtate, la stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii din zone dezavantajate, la implementarea unor proiecte de mediu şi la îmbunătăţirea nivelului de educaţie şi a competenţelor. De asemenea, se investeşte în inovare, în realizarea de noi produse şi metode de producţie, în eficienţa energetică şi combaterea schimbărilor climatice.
În perioada 2007-2013, politica de coeziune se va concentra pe trei obiective principale:
I.Convergenţa – solidaritatea dintre regiuni
II.Competitivitatea regională şi ocuparea locurilor de muncă
III.Cooperarea teritorială europeană

45. Obiectivele 1,2 şi 3 ale politicii regionale.
Convergenţa – solidaritatea dintre regiuni
-  Scopul este reducerea disparităţilor regionale în Europa, ajutând regiunile cu un produs intern brut pe cap de locuitor (PIB) sub 75% din media UE să le ajungă din urmă pe cele mai dezvoltate.
-  Anumite regiuni din UE-15 (înainte de ultimele două valuri de extindere), au depăşit în prezent pragul de 75% numai datorită faptului că PIB-ul mediu la nivelul UE a scăzut odată cu aderarea noilor state. Aceste regiuni vor trebui să fie ajutate în continuare prin intermediul politicii de coeziune, motiv pentru care ele beneficiază, în prezent, de o susţinere „tranzitorie” (phasing-out) până în 2013.
- Numărul regiunilor vizate: 99
- Numărul europenilor vizaţi: 170 de milioane
- Valoarea totală: 283,3 miliarde de euro (81,5% din bugetul total)
- Tipul de proiecte finanţate: îmbunătăţirea infrastructurii de bază, sprijinirea întreprinderilor, tratarea şi epurarea apelor uzate, asigurarea accesului la conexiuni internet de mare vitează, formare, crearea de locuri de muncă, etc.
Competitivitatea regională şi ocuparea locurilor de muncă
Obiectivul constă în crearea de locuri de muncă prin promovarea competitivităţii şi creşterea gradului de atractivitate a regiunilor pentru întreprinzători şi investitori. Acest obiectiv are în vedere toate regiunile din Europa care nu intră sub incidenţa obiectivului de convergenţă.
-  Acest obiectiv urmăreşte sprijinirea regiunilor mai bogate pentru ca acestea să îşi îmbunătăţească performanţele în scopul de a crea un efect de domino care să se propage la nivelul întregii UE. încurajarea unei dezvoltări mai echilibrate în aceste regiuni, prin eliminarea eventualelor „pungi de sărăcie”.
- Unele regiuni care se situau sub pragul de 75% şi care ar fi fost eligibile pentru obiectivul „convergenţă”, primesc fonduri suplimentare care să le ajute să facă „tranziţia” (phase in) către noul lor obiectiv.
- Numărul regiunilor vizate: 172
- Numărul europenilor vizaţi: 330 de milioane
-  Valoarea totală: 55 de miliarde de euro (16% din bugetul total)
-  Tipul de proiecte finanţate: realizarea unui sistem de transport ecologic, sprijin pentru centrele de cercetare, universităţi, întreprinderi mici şi start-up-uri, formarea, crearea de locuri de muncă, etc.

46. Principiile operaţionale ale fondurilor structurale.


47. Politica comună socială în UE.
UE se confruntă cu multiple probleme sociale. Tendinţele negative de pe piaţa muncii şi nivelul ridicat de şomaj ar putea cauza pierderea calificărilor profesionale, iar lipsa unor venituri corespunzătoare nu numai că diminuează nivelul de trai a populaţiei, dar descurajează persoanele să învestească în obţinerea unor noi competenţe şi abilităţi. Şomajul revine în topul problemelor sociale ale UE. Cauzele şomajului în UE sunt complexe şi diferă de la ţara la ţară. Există diferenţe majore dintre nivelul de protecţie socială între ţări ce duc la apariţia unor disensiuni în interiorul UE. De-a lungul anilor ţările mai bogate ale UE au elaborat şi implementat un sistem complex de protejare a cetăţenilor lor, în general a salariaţilor împotriva pierderii veniturilor fin cauza şomajului, bolilor şi accidentelor, etc. În plus legislaţia muncii protejează salariaţii împotriva accidentelor care pot surveni la locul de muncă.
-  Politica comună socială în UE completează politicile sociale naţionale. Politica comună socială are interferenţe strânse cu politica pieţei de muncă care tratează problemele sociale cum ar fi: şomajul, dar şi educaţia, formarea profesională şi condiţiile de muncă. Multiple probleme sociale sunt dependente şi agravate direct de creşterea şomajului, de aceea UE a plasat lupta împotriva şomajului în centru atenţiei acţiunilor şi măsurilor sale în domeniul politicilor sociale. Promovare coeziunii sociale necesită reducerea disparităţilor din statele membre ale UE, care rezultă din accesul inegal la oportunităţile de ocupare a forţei de muncă.
- Politica socială comună are obiective ambiţioase (1) redistribuirea resurselor prin intermediul fondurilor structurale europene pentru lupta împotriva şomajului; (2) armonizarea unei varietăţi mari de reglementări ale pieţei forţei de muncă.
-  Principale instrumente pentru promovarea politicii sociale sunt susţinerea prin intermediul comune sunt susţinerea de financiară prin intermediul Fondului Social European şi reglemenatrea ( de exemplu a standardelor minime în domeniul muncii).
-  Politica Socială Europeană trebuie privită în lumina principiilor fundamentale ale Modelului Social European, definit în 2002 ca performanţe economice bune, un nivel înalt al protecţiei sociale, educaţiei şi dialogului social.

48. Fondul Social European şi Fondul de coeziune.
Fondul Social European (FSE) este unul dintre fondurile structurale ale UE, creat pentru a reduce diferenţele cu privire la standardele de viaţă şi prosperitate în regiunile şi statele membre ale UE şi, prin urmare, pentru a promova coeziunea economică şi socială. A fost instituit prin Tratatul de la Roma (1957).
-  FSE se dedică promovării ocupării forţei de muncă în UE. El ajută statele membre să echipeze mai bine companiile şi forţa de muncă din Europa pentru a face faţă noilor provocări mondiale.
Obiectivele strategice ale FSE sunt:
I.susţinerea strategiei europene de creare a locurilor de muncă:
II.îmbunătăţirea funcţionalităţii pieţei muncii şi dezvoltarea resurselor umane;
III.combaterea discriminării pe piaţa muncii – iniţiativa EQUAL;
IV.dezvoltarea de măsuri inovative şi proiecte pilot în sfera pieţei muncii. Eligibilitate: teritoriul UE cu excepţia regiunilor eligibile pentru ob. 1; Programare: planul naţional de acţiune pentru locuri de muncă (elaborat de către fiecare Stat Membru).
-  Finanţarea se acordă în toate regiunile şi statele membre, în special în cele mai puţin dezvoltate economic.
-  Este un element cheie al strategiei europene pentru 2020 vizând dezvoltarea şi ocuparea forţei de muncă, având scopul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor UE oferindu-le susţinere pentru dezvoltarea abilităţilor şi perspective mai bune pentru obţinerea unui loc de muncă.
-  În perioada 2007-2013, aproximativ 75 de miliarde de euro vor fi alocate regiunilor şi statelor membre ale UE pentru a-şi realiza obiectivele.

49. Acquis-ul comunitar, strategia şi fondurile de pre-aderare.
Acquis-ul comunitar include toate deciziile şi convenţiile, adoptate de la înfiinţarea UE pînă în prezent. Cadrul este o construcţie complexă, care a evoluat pe durata unei jumătăţi de secol. În ultimii 10-15 ani, volumul acquis-ului comunitar a crescut foarte mult (se estimează că anual volumul lui creşte cu aproximativ 5000 de pagini de Jurnal Oficial al Uniunii Europene). Acquis-ul comunitar este corpul de drepturi şi obligaţii ale statelor membre ale UE. Acquis-ul se compune din:
-  legislaţia primară: conţinutul, principiile şi obiectivele politice cuprinse în tratatele originare ale Comunităţilor Europene şi în cele ulterioare (Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht şi Tratatul de la Amsterdam)
-  legislaţia secundară: adoptată de instituţiile UE pentru punerea în practica a prevederilor Tratatelor (regulamente, directive, decizii, opinii şi recomandări)
-  jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie
-  declaraţiile şi rezoluţiile adoptate în cadrul Uniunii Europene
-  acţiuni comune, poziţii comune, convenţii semnate, rezoluţii, declaraţii şi alte acte adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune (PESC) şi al cooperării din domeniul justiţiei şi al afacerilor interne (JAI)
-  acordurile internaţionale la care UE este parte, precum şi cele încheiate între statele membre ale UE cu referire la activitatea acesteia
Acquis-ul comunitar cuprinde aşadar nu doar legislaţia comunitară in sensul strict al cuvintului, ci şi documentele adoptate in cadrul pilonilor doi şi trei ale UE, precum şi obiectivele comune trasate in Tratatele UE. Statele candidate trebuie să accepte acquis-ul comunitar inainte de aderarea lor la UE. Pentru a se integra in UE, statele candidate trebuie să transpună acquis-ul in legislaţia lor naţională şi să inceapă să-l implementeze din momentul accederii la UE.
STRATEGIA DE PRE-ADERARE (I)
continut
instrumente
Stabilirea de
priorităţi şi
asistenţă financiară
pentru îndeplinirea
criteriilor de aderare
Parteneriatul de aderare;
Acordul de asociere;
Fondurile destinate ţărilor candidate – PHARE, ISPA, SAPARD;
Programe naţionale pentru adoptarea acquis-ului comunitar, de dezvoltare economică, a agriculturii, rurală etc;
Participarea la unele programe ale UE (educaţie, energie, transport, cercetare ş.a.);
Rapoarte anuale de evaluare a progresului în îndeplinirea criteriilor de aderare;
Pregătirea negocierilor
pentru aderare
Examinarea analitică a preluării acquis-ului comunitar;
Elaborarea documentelor de poziţie de către fiecare ţară candidată şi de către cele 25 state membre (poziţie comună) pentru fiecare dintre cele 31 de capitole ale acquis-ului comunitar;
Negocierea aderării
Conferinţe bilaterale interguvernamentale între statele membre şi fiecare ţară candidată pentru negocierea documentelor de poziţie;
Încheierea negocierilor de aderare
Semnarea şi ratificarea acordurilor de aderare.
FONDURILE UE PENTRU ŢĂRILE CANDIDATE LA ADERARE
Formele de sprijin financiar: Instrumentul Structural de Preaderare (ISPA), considerat similar cu Fondul de Coeziune, şi Instrumentul agricol de preaderare, respectiv Programul Special de Aderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (SAPARD), menit să ajute ţările candidate să se pregătească pentru managementul Politicii Agricole Comune (PAC).
1.Fonduri speciale 2000-2006 23,5 mld. euro
- PHARE – întărirea capacităţii instituţionale + investiţii;
- ISPA – investiţii în infrastructură şi mediu;
- SAPARD – restructurarea agriculturii şi dezvoltare rurală.
2. Participarea la programele şi acţiunile care susţin politicile comunitare în diferite domenii, cum sunt:
- educaţie (TEMPUS, SOCRATES, LEONARDO DA VINCI, YOUTH);
- mediu (LIFE);
- energie;
- cercetare ş.a.
3. Resursele umane şi financiare alocate aplicării acordurilor şi programelor de aderare convenite între UE şi ţările candidate
NOTĂ: principiile de finanţare sunt aceleaşi ca la fondurile structurale pentru statele membre.
Fondul PHARE a fost înfiinţat în anul 1989.
-  În anii 2000 – 2006 au fost alocate 11,3 mld. Euro sau 50% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective
Se finanteaza
Construcţie instituţională pentru preluarea şi aplicarea cadrului legal comunitar
30% din fond
programe naţionale
-programe multinaţionale
Co-finanţarea investiţiilor pentru ridicarea industriilor şi infrastructurii de bază la nivelul standardelor UE (mediu, transport, calitate produselor, condiţii de muncă etc.) şi a investiţiilor care ridică gradul de coeziune
70% din fond
orizontale
- transfrontaliere
- sprijinirea participării ţărilor
candidate la programele UE
Co-finanţare: 75% - 90% din costul proiectelor
FONDUL SAPARD
Fondul SAPARD a fost înfiinţat în anul.
- În anii 2000 – 2006 suma alocată a fost de 3,8 mld. Euro sau 16,8% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective -  restructurarea agriculturii
-  dezvoltarea zonelor rurale
-  sprijinirea aplicării cadrului legal
comunitar privind politica agricolă
Management descentralizat
Pentru realizarea obiectivelor, UE a precizat 15 măsuri care să fie avute în vedere la elaborarea planurilor naţionale pentru agricultură şi dezvoltare rurală;
- Criterii în alocarea fondului pe ţările candidate
- populaţia ocupată în formele agricole;
- suprafaţa agricolă;
- PIB/locuitor;
- Co-finanţare: cel mult 75% din cheltuielile
publice pentru proiect.
- Dacă proiectul generează venituri, atunci din
fondurile publice, cel mult 50%, iar SAPARD cel mult 75% din fondurile publice)
FONDUL ISPA
Fond ISPA a fost istituit în anul 1999.
-  În anii 2000 – 2006 s-au alocat 7,5 mld. euro sau 33,2% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective:
Investiţii în transporturi (50% din fond) (reţelele trans-europene)
Investiţii de mediu (50% din fond) (atingerea standardelor UE)
- Mărimea proiectelor: minimum 5 mil. euro
- Co-finanţare: cel mult 75% din cheltuielile publice destinate proiectului
- Comisia Europeană coordonează finanţarea proiectelor când participă şi BERD, BEI, BIRD
Criteriile pentru alocarea fondului pe ţările candidate:
-  populaţia;
-  PIB/locuitor;
-  Suprafaţa;
-  Capacitatea de absorbire afondurilor

50. Principiile şi criteriile de aderare la UE.
PRINCIPIILE ŞI CRITERIILE ADERĂRII LA UE (I)
DECLARAŢIA POLITICĂ A UE
TOATE ŢĂRILE CANDIDATE VOR ADERA LA UE PE BAZA ACELORAŞI CRITERII ŞI VOR FI JUDECATE DUPĂ PROPRIILE MERITE, PARTICIPÂND CU UN STATUT EGAL LA PROCESUL DE ADERARE, CARE ESTE EVOLUTIV ŞI CUPRINZĂTOR
PRINCIPIILE:
-  MERITUL PROPRIU;
-  DIFERENŢIEREA;
-  AJUNGEREA DIN URMĂ.
Criterial politic- Stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului, respectul şi protecţia minorităților;
Economic - Existenţa unei economii de piaţă funcţionale; Capacitatea de a face faţă presiunii competitive şi forţelor pieţei încadrul UE
Institutional - Capacitatea de a îndeplini obligaţiile care îi revin ca membru al UE, inclusiv aderarea la scopurile politice, economice şi monetare, respectiv preluarea acquis-ului UE, Capacitatea administrativă de a aplica acquis-ul şi de a asigura respectarea lui prin structurile administrative şi judiciare

51. Strategia de pre-aderare la UE.
STRATEGIA DE PRE-ADERARE (I)
continut
instrumente
Stabilirea de
priorităţi şi
asistenţă financiară
pentru îndeplinirea
criteriilor de aderare
Parteneriatul de aderare;
Acordul de asociere;
Fondurile destinate ţărilor candidate – PHARE, ISPA, SAPARD;
Programe naţionale pentru adoptarea acquis-ului comunitar, de dezvoltare economică, a agriculturii, rurală etc;
Participarea la unele programe ale UE (educaţie, energie, transport, cercetare ş.a.);
Rapoarte anuale de evaluare a progresului în îndeplinirea criteriilor de aderare;
Pregătirea negocierilor
pentru aderare
Examinarea analitică a preluării acquis-ului comunitar;
Elaborarea documentelor de poziţie de către fiecare ţară candidată şi de către cele 25 state membre (poziţie comună) pentru fiecare dintre cele 31 de capitole ale acquis-ului comunitar;
Negocierea aderării
Conferinţe bilaterale interguvernamentale între statele membre şi fiecare ţară candidată pentru negocierea documentelor de poziţie;
Încheierea negocierilor de aderare
Semnarea şi ratificarea acordurilor de aderare.

52. Fondurile pre-aderare pentru ţările candidate la UE.
FONDURILE UE PENTRU ŢĂRILE CANDIDATE LA ADERARE
Formele de sprijin financiar: Instrumentul Structural de Preaderare (ISPA), considerat similar cu Fondul de Coeziune, şi Instrumentul agricol de preaderare, respectiv Programul Special de Aderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (SAPARD), menit să ajute ţările candidate să se pregătească pentru managementul Politicii Agricole Comune (PAC).
1.Fonduri speciale 2000-2006 23,5 mld. euro
- PHARE – întărirea capacităţii instituţionale + investiţii;
- ISPA – investiţii în infrastructură şi mediu;
- SAPARD – restructurarea agriculturii şi dezvoltare rurală.
2. Participarea la programele şi acţiunile care susţin politicile comunitare în diferite domenii, cum sunt:
- educaţie (TEMPUS, SOCRATES, LEONARDO DA VINCI, YOUTH);
- mediu (LIFE);
- energie;
- cercetare ş.a.
3. Resursele umane şi financiare alocate aplicării acordurilor şi programelor de aderare convenite între UE şi ţările candidate
NOTĂ: principiile de finanţare sunt aceleaşi ca la fondurile structurale pentru statele membre.
Fondul PHARE a fost înfiinţat în anul 1989.
-  În anii 2000 – 2006 au fost alocate 11,3 mld. Euro sau 50% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective
Se finanteaza
Construcţie instituţională pentru preluarea şi aplicarea cadrului legal comunitar
30% din fond
programe naţionale
-programe multinaţionale
Co-finanţarea investiţiilor pentru ridicarea industriilor şi infrastructurii de bază la nivelul standardelor UE (mediu, transport, calitate produselor, condiţii de muncă etc.) şi a investiţiilor care ridică gradul de coeziune
70% din fond
orizontale
- transfrontaliere
- sprijinirea participării ţărilor
candidate la programele UE
Co-finanţare: 75% - 90% din costul proiectelor
FONDUL SAPARD
Fondul SAPARD a fost înfiinţat în anul.
- În anii 2000 – 2006 suma alocată a fost de 3,8 mld. Euro sau 16,8% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective -  restructurarea agriculturii
-  dezvoltarea zonelor rurale
-  sprijinirea aplicării cadrului legal
comunitar privind politica agricolă
Management descentralizat
Pentru realizarea obiectivelor, UE a precizat 15 măsuri care să fie avute în vedere la elaborarea planurilor naţionale pentru agricultură şi dezvoltare rurală;
- Criterii în alocarea fondului pe ţările candidate
- populaţia ocupată în formele agricole;
- suprafaţa agricolă;
- PIB/locuitor;
- Co-finanţare: cel mult 75% din cheltuielile
publice pentru proiect.
- Dacă proiectul generează venituri, atunci din
fondurile publice, cel mult 50%, iar SAPARD cel mult 75% din fondurile publice)
FONDUL ISPA
Fond ISPA a fost istituit în anul 1999.
-  În anii 2000 – 2006 s-au alocat 7,5 mld. euro sau 33,2% din totalul fondurilor de pre-aderare.
Obiective:
Investiţii în transporturi (50% din fond) (reţelele trans-europene)
Investiţii de mediu (50% din fond) (atingerea standardelor UE)
- Mărimea proiectelor: minimum 5 mil. euro
- Co-finanţare: cel mult 75% din cheltuielile publice destinate proiectului
- Comisia Europeană coordonează finanţarea proiectelor când participă şi BERD, BEI, BIRD
Criteriile pentru alocarea fondului pe ţările candidate:
-  populaţia;
-  PIB/locuitor;
-  Suprafaţa;
-  Capacitatea de absorbire afondurilor

53. Geneza extinderii UE.
Încă din anii ’60 forţa de atracţie a CEE a prevalat ‘i asupra altor state europene. O serie de ţări au făcut, relativ timpuriu, cereri de aderare: Marea Britanie şi Danemarca (plus Irlanda), în 1961. Aceată primă tentativă a fost blocată de veto-ul Franţei în ianuarie 1963. O a doua tentativă, făcută prin cererile de aderare depuse de aceleaşi ţări în mai 1967 (la care s-a şi Norvegia) a fost din nou respinsă de Franţa în noiembrie 1967 (generalul de Gaulle făcând referire la riscul “distrugerii unui edificu construit cu atâtea eforturi şi cu atâta speranţă”).
-  Procesul de extinderea a CEE a fost declanşat abia în urma Conferinţei la nivel înalt de la Haga (decembrie 1969) şi s-a finalizat prin semnarea, la 22 ianuarie 1972, a tratatelor de aderare a celor patru ţări candidate. Extinderea CEE, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 1973 (fără Norvegia, însă, care a respins ratificarea prin referendum), a fost cea mai semnificativă în termeni relativi din întreaga istorie a integrării europene: produsul naţional brut al noilor membri reprezenta 20% din cel al membrilor existenţi (faţă de doar 2-8% în cazul tuturor celoralte aderări).
-  Al doilea val de extindere s-a produs în anii ’80 şi a vizat ţări ieşite relativ recent de sub dominaţia unor regimuri nedemocratice. În mare măsură, motorul acestor aderări a fost unul politic, ţările respective nefiind fi considerate, din punct de vedere economic, drept compatibile cu membrii existenţi:
-  Grecia, cu care s-a semnat un tratat de aderare în mai 1979 (în vigoare din 1981)
-  Spania şi Portugalia, cu care s-a semnat un tratat comun de aderare în iunie 1985 (în vigoare din 1986)
Din punctul de vedere al dimensiunilor economice, aceste aderări nu au fost critice, dar ele au afectat serios gradul de convergenţă economică şi distribuţia preferinţelor în interiorul grupării. Toate cele trei ţări nou intrate erau foarte sărace în comparaţie cu restul membrilor, având un venit pe locuitor de sub 50% din media comunitară. În consecinţă, aceste aderări au impulsionat dezvoltarea politicii regionale în cadrul CEE. De asemenea, interesele lor specifice în domeniul agricol, legate de culturile de plante specifice zonei mediteraneene, au condus la o “recalibrare” a politicii agricole comune.
-  O a treia extindere a UE a fost una sui generis, realizată prin unificarea Germaniei, în 1990, când circa 17 milioane de cetăţeni ai fostei RDG au deveit cetăţeni ai CEE.
-  Al patrulea val de aderare a fost consecinţa neaşteptată a unui proces anvizajat cu circa un deceniu înainte, când membrii CEE şi cei ai AELS îşi declaraseră intenţia comună de a pune bazele unui Spaţiu Economic European. Această construcţie devenise indispensabilă pentru a proteja legăturile economice puternice dintre CEE şi ţările AELA împotriva erodării pe care era susceptibilă să o genereze desăvârşirea Pieţei Interne Unice:
- efecte de deturnare de comerţ ca urmare a eliminării intra-comunitare a unor obstacle încă existente în schimburile cu ţările AELS (controale vamale, bariere tehnice, achiziţii publice etc)
- efecte de deturnare a fluxurilor de investiţii, ca urmare a câştigurilor de economii de scală generate în Piaţa Internă Unică
În anii ‘90 prăbuşirea şi dispariţia URSS şi încheierea divizării continentului au eliminat obstacolele legate de statutul de neutralitate impus unora din ţările AELS (Austria, Finlanda) în condiţiile în care obligaţiile membrilor UE începuseră să ajungă şi în sfera politicii externe şi securităţii, iar în perspectivă a apărării comune.
-  Cereri de aderare au fost depuse de Suedia (iunie 1991),Finlanda (martie 1992), Elveţia (mai 1992) şi Norvegia (noiembrie 1992). Negocierile formale de aderare au început între februarie-aprilie 1993 şi au durat foarte puţin, pentru că cea mai mare parte a problematicii fusese deja abordată de negocierile SEE. Procesul s-a finalizat în 1994, iar extinderea a luat efect în ianuarie 1995, dar numai cu trei dintre candidaţi, deoarece Norbvegia a respins pentru a doua oară prin referendum aderarea la UE.
- Acest al patrulea val de extindere a fost cel mai puţin destabilizator din istoria UE şi singurul ca urmare a căruia venitul mediu pe locuitor al grupării a crescut în loc să scadă. În aceeaşi perioadă în care se desăvârşea extinderea UE la scara (aproape) întregii Europe Occidentale a început procesul de integrare a estului continentului.
-  Obiectivul integrării ţărilor Europei Centrale şi de Est (ECE) în UE a fost recunoscut de Consiliul European de la Copenhaga (iunie 1993), printr-o declaraţie care menţiona că ţările care doresc acest lucru pot deveni membre ale UE “de îndată ce vor fi în măsură sa-şi asume obligaţiile statului de membru, prin satisfacerea condiţiilor economice şi politice necesare”. Aceste condiţii, cunoscute sub numele de criteriile de la Copenhaga, se refereau la:
- stablitatea instituţiilor care garantează buna funcţionare a democraţiei, supremaţia legii, drepturile omului şi respectul faţă de minorităţi (criteriul politic)
- existenţa unei economii de piaţă care să funcţioneze corespunzător, capabilă să “facă faţă presiunilor concurenţiale în interiorul piţei interne unice” (criteriul economic)
- capacitatea de a încorpora în propria legislaţie şi a aplica aşa-numitul acquis comunitar.
Primele cereri oficiale de aderare au fost depuse în martie şi aprilie 1994 de Ungaria şi, respectiv, Polonia. Ca urmare, Consiliul European de la Essen (decembrie 1994) a schiţat o strategie de pre-aderare bazată pe trei instrumente:
-  acordurile de asociere (numite “Acorduri Europene”) a TECE la UE, semnate în perioada 1991-1993 de fostele membre CAER (respectiv 1995 de ţările baltice, foste republici ale URSS, şi în 1996 de Slovenia, fostă componentă a Iugoslaviei).
-  asistenţa tehnică şi financiară acordată prin programele Phare.
-  “dialogul structurat” între ţările asociate şi instituţiile comunitare.
Negocierile de aderare a TECE au avut unele particularităţi faţă de ediţiile anterioare :
-  de la bun început, UE a adoptat punctul de vedere că nu va admite acordarea de derogări de la acquis-ul comunitar, ci doar a unor perioade de tranziţie, iar aceasta doar în cazuri bine justificate
-  ţinând seama de nivelul precar al capacităţii administrative din ţările candidate, acestora li s-a cerut adesea să anticipeze punerea în aplicare a unor reguli prevăzute de acquis-ul comunitar )daci, făr ăca ele să aibă o obligaţie legală în acest sens
-  În acest scop, Comisia a elaborat şi a propus o strategie de preaderare pentru ţările candidate. Obiectivele acesteia nu puteau fi atinse fără sprijinul financiar din partea UE. În vederea satisfacerii necesităţilor ţărilor candidate, Consiliul European reunit la Berlin a decis să dubleze ajutorul de preaderare (începând din anul 2000) şi să creeze două instrumente financiare specifice ISPA ţi SAPARD.
-  În decembrie 2001, Consiliul European de la Nisa a aprobat transformările instituţionale minime necesare pentru o extindere de mari dimensiuni a Uniunii Europene, iar după încă doi ani (decembrie 2002) Consiliul European de la Copenhaga a soluţionat ultimele puncte de divergenţă din cadrul negocierilor cu primele 10 ţări candidate, permiţând semnarea, la 16 aprilie (la Atena) 2003 a unui Tratat comun de aderare intrat în vigoare la 1 mai 2004, când Uniunii Europene i s-au alăturat: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
În decembrie 2004, au fost încheiate negocierile de aderare cu Bulgaria şi România, care au semnat un tratat comun de aderare în aprilie 2005 şi au devenit membrii UE de la 1 ianuarie 2007.
- Alte două ţări au primit oficial statutul de candidaţi la aderare, negocierile cu ele începând efectiv în cursul anului 2005: Croaţia şi Turcia. De asemenea, UE a recunoscut oficial vocaţia de a deveni membri celorlalte ţări din peninsula Balcanică. În schimb, nu există o recunoaştere tranşantă şi explicită a aspiraţiilor de aderare manifestate de alte ţări vecine UE, cum sunt Republica Moldova şi Ucraina.
-  Dintre toate extinderile de până acum, cele desfăşurate pe parcursul anilor ‘2004-2007 au fost cele mai dezechilibrate: populaţia grupării a crescut cu peste o treime (mai mult decât la cea mai importantă extindere anterioară, cea din 1973), pe când venitul mediu pe locuitor al candidaţilor reprezintă sub 20% din media comunitară (mai puţin decât la cea mai “nearmonioasă” extindere anterioară, cea din 1986).
-  Este dincolo de orice îndoială că aderările succesive au modificat semnificativ caracterul UE, sporind diversitatea grupării, ca şi plaja preferinţelor manifestate de membri, în acelaşi timp în care procesul de luare a deciziilor este cel puţin matematic îngreunat de numărul mai mare de voturi care pot fi date. Şi din punct de vedere geopolitic, extinderile au modificat semnificativ datele problemei, făcând din Uniunea Europeană (şi) o putere est-europeană, învecinată cu zone reputat instabile.

54. Efectele extinderii UE.
Consiliul European, reunit la Copenhaga (decembrie 2002), a încheiat negocierile de aderare cu cele 10 ţări candidate, care au devenit membre UE la 1 mai 2004 şi a căror integrare cu succes este considerată un element politic cheie al Comunităţii.
-  Aderarea reprezintă o problemă majoră pentru politica regională comună, deoarece se poate vorbi de o creştere fără precedent a disparităţilor. Media PIB/locuitor a celor 10 ţări care au aderat în anul 2004 reprezintă mai puţin de 50% din media UE-15, mergând de la 35% în Letonia la 72% în Cipru (8 ţări central şi est-europene, 98% din populaţia noilor ţări membre, PIB/loc. - 48% din media UE-15, cel mai ridicat nivel - Cehia - 62%).
-  Creşterea PIB comunitar a fost mai scăzuta (mai puţin de 5%, faţă de creşterea populaţiei, mai mult de 20%). Astfel, media PIB/loc. în UE-25 a devenit cu 12,5% mai mică decât în UE-15.
- În UE-27, 116 mil. Persoane (25% din populaţie) trăiesc în regiuni cu un PIB/loc. mai mic de 75% din media UE-27, în regiuni eligibile pentru Obiectivul 1. 60% dintre aceştia sunt locuitori ai noilor state membre (cca. 92% din populaţia acestor ţări).
-  Peste 2/3 din populaţia noilor state membre trăiesc în regiuni cu un PIB/loc. mai mic de 50% din media UE-25. Diferenţa între PIB/loc. a 10% din populaţia UE, care trăieşte în cele mai prospere regiuni şi, respectiv, a 10% din populaţie, care trăieşte în cele mai sărace regiuni, este de peste 2 ori mai mare în UE-25 faţă de UE-15.
Situaţia ocupării forţei de muncă s-a înrăutăţit simţitor după extindere, din cauza nivelului nesatisfăcător pe care îl înregistrează unii indicatori în noile ţări membre.
-  Gradul mediu de ocupare în ţările candidate era mai mic cu 6% decât în UE-15. Rata şomajului în ţările candidate era de 13%, iar în cazul tinerilor - 28,6% (dublă faţă de media comunitară).
-  Necesităţile celor 12 ţări sunt enorme în toate sectoarele economiei şi societăţii: industrie, agricultură, transport, servicii, mediu şi pregătirea resurselor umane. Productivitatea muncii este net inferioară mediei din UE.
-  Ţările care au aderat percep contribuţia fondurilor europene ca pe un factor decisiv al integrării lor. Implementarea politicilor comunitare (de ex., politica de mediu) şi realizarea marilor obiective de infrastructură sunt puternic dependente de sporirea investiţiilor publice, unde aportul fondurilor structurale va fi determinant. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi perturbată profund funcţionarea pieţei unice, fiind ameninţată coerenţa acţiunii comunitare.
-  În perioada 2004-2006, noile ţări membre au beneficiat de fonduri structurale şi de coeziune ce au însumat 21,7 miliarde euro, din care peste 99% vor reveni celor 8 ţări central şi est europene, iar restul, Ciprului şi Maltei.
Sprijinul financiar acordat de UE va fi de 75% pentru proiectele ce vor avea acces la fondurile structurale şi de 85% pentru proiectele susţinute din Fondul de Coeziune.
-  În cazul oraşelor Praga şi Bratislava şi al sudului Ciprului, acest sprijin va fi plafonat la 50%. Proiectele cu valori mai mari de 50 mil.euro vor necesita acordul Comisiei.
-  Cea mai importantă problemă care trebuie rezolvată de cele 10 ţări este cea legată de capacitatea administrativă de absorbire a fondurilor alocate şi de implementare a procedurilor de control financiar.
-  Ameliorarea managementului financiar (punctul slab al ţărilor incluse în programul PHARE), considerată o condiţie prealabilă pentru folosirea fondurilor structurale, nu a progresat atât de rapid pe cât ar fi trebuit. Se poate spune că negocierile nu au produs construcţii administrative solide şi durabile. S-a constatat existenţa riscului de subutilizare a creditelor europene, care afectează deja, managementul fondurilor de preaderare. Astfel, aceste probleme pot influenţa negativ negocierile bugetare privind următoarea perspectivă financiară, iar o slabă capacitate de absorbire, care ar caracteriza noile ţări membre, reprezintă un excelent argument în favoarea ţărilor donatoare care doresc să-şi diminueze aportul la bugetul politicii regionale.
-  Se consideră că existenţa fondurilor structurale poate genera unele probleme în ceea ce priveşte perspectivele de creştere economică în ţările central şi est-europene. Astfel, transferul unor resurse mari către acestea ar putea reprezenta pentru ele un factor de stimulare a aplicării unor politici neadecvate. Practic, ţările ar putea amâna eliminarea subvenţiilor pentru întreprinderile învechite şi ineficiente, cu implicaţii negative pentru eficienţa generală.

55. Evoluţia relaţiilor Republicii Moldova şi UE în anii 1991-2011.
Republica Moldova a început relaţiile sale cu UE după 27 august 1991 în calitate de stat independent. La 20 iulie 1992 Comisia propune semnarea acordurilor de parteneriat şi cooperare (APC) cu noile state independente, foste republici ex-sovietice. Negocierile în acest scop au început cu mai multe ţări ale CSI, dar nu şi cu R. Moldova. La 1 noiembrie 1993, şi repetat la 28 ianuarie 2004 Preşedintele M. Snegur adresează preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene scrisori, în care constată cu regret că R. Moldova este unica ţară din spaţiul Europei centrale şi de est, cu care UE încă nu şi-a definit relaţiile. Insistenţa autorităţilor moldoveneşti de atunci a făcut până la urmă ca APC să fie negociat şi semnat într-un termen destul de scurt – la 28 noiembrie 1994. La 2 octombrie 1995 a fost semnat şi la 1 mai 1996 a intrat în vigoare Acordul interimar privind comerţul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, fapt care a permis o dinamizare a schimburilor comerciale.
-  Sfârşitul anului 1994 şi prima jumătate a anului 1995 este perioada când R.Moldova apare într-o lumină favorabilă pe arena internaţională, ajungând chiar să fie un exemplu al reformelor democratice. Anume în această perioadă, mai concret la 13 iulie 1995 Moldova devine prima ţară din CSI, care este admisă în Consiliul Europei, pas important pe calea apropierii ţării noastre de UE.
-  Deşi APC încă nu intrase în vigoare, autorităţile moldoveneşti, conştiente că acest acord permite doar cooperarea, şi nu integrarea în UE, încearcă să convingă UE să treacă la faza următoare în relaţiile cu Moldova. La 13 decembrie 1996 Preşedintele dl P. Lucinschi, în mesajul său către dl J. Santer, preşedintele Comisiei Europene, formulează pentru prima dată dorinţa Moldovei de a deveni către anul 2000 membru asociat al UE. După intrarea în vigoare a APC la1 iulie 1998, relaţiile Republicii Moldova cu UE au fost plasate într-un cadru legislativ oficial, care a pus şi baza juridică a aplicării programului TACIS de asistenţă în Moldova. APC, instituit pentru o perioadă de 10 ani, avea următoarele obiective: continuarea dialogului politic; promovarea comerţului şi a investiţiilor; cooperarea în domeniul legislativ, economic, social, financiar şi cultural; susţinerea eforturilor Moldovei de a consolida democraţia, a dezvolta economia şi de a finaliza tranziţia la economia de piaţă.
-  În anul 2001, când Republica Moldova a devenit membră a OMC şi a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, ţara noastră a fost invitată să participe la activităţile Conferinţei Europene, care este un for consultativ la nivel de miniştri ai afacerilor externe ai ţărilor candidate la aderare în UE. La 27.12.2001 a fost adoptat Documentul de strategie a ţării pentru Moldova (Country Strategy Paper) pentru perioada 2002-2006.

56. Asistenţa UE pentru Republica Moldova în anii 2011-2013.
Cu referire la Implementarea Programului Indicativ Naţional 2007 – 2010, Moldova a primit debursarea pentru componenta “asistenţă socială” (2,4 mln. Euro) şi “Ocrotirea sănătăţii” (13,3 mln. Euro).
-  A fost semnat Memorandumul de Înţelegere pentru Programul Indicativ Naţional 2011 - 2013, încheiat pentru trei ani, oferind o anvelopă de 273 mln. Euro, aproape cu 75% mai mult decât decît programul anterior.
-  Facilitatea de Învestiţii pentru Vecinătate este un instrument important de asistenţă, care a oferit un sprijin în implementarea următoarele proiecte: Modernizarea Spitalului Republican (20,5 mln. Euro), Modernizarea Aeroportului Internaţional Chişinău (46,25 mln. Euro), proiectul de reabilitare a drumurilor (92,5 mln. Euro), studiul de fezabilitate privind modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare (59 mln. Euro).
În cadrul aceluiaşi instrument, a fost adoptată decizia finală privind acordarea asistenţei financiare pentru implementarea următoarelor proiecte: Programul de dezvoltare a infrastructurii de distribuţie a apei potabile în Moldova, Proiectul privind dezvoltarea transportului public din Chişinău, Facilitarea pentru Finanţarea ÎMM, iniţiativă din cadrul Parteneriatului Estic (SME Finance Facility).
-  La data de 15 mai 2010 a fost încheiat Memorandumul de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind Programul de Consolidarea Instituţională, prin intermediul căruia Moldova va primi un sprijin în valoare de 40 mln. Euro, pe parcursul perioadei 2011-2013.
-  Parlamentul European şi Consiliul UE a preconizat să acorde R. Moldova asistenţă macro-financiare din partea UE, în valoare totală de 90 mln. Euro.

57. Perspectivele de integrare a Republicii Moldova în UE. Politica de vecinătate şi parteneriat cu Republica Moldova.
PARTENERIATUL ESTIC /2009-2013/ ÎNTRE UE ŞI MOLDOVA, ARMENIA, AZERBAIJAN, BELARUS, UCRAINA ŞI GEORGIA
Finanţarea Programului:
2008 – 450 mil. Euro
2013 – 785 mil. Euro
Scopurile:
-Consolidarea stabilităţii şi securităţii în regiunile limitrofe cu UE
-Aprofundarea relaţiilor de parteneriat cu ţările învecinate UE
RELAŢIILE DE COOPERARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI UE
Acordul de Parteneriat şi Cooperare prevede următoarele direcţii de colaborare:
-Cooperare economică orientată să contribuie la procesul de reformă, de redresare economică şi dezvoltare durabilă a ţării noastre
-Cooperarea în sectorul agroalimentar vizează promovarea reformei agrare, privatizarea şi restructurarea agriculturii, a sectorului agroindustrial şi serviciilor
-Promovarea şi protejarea investiţiilor, asigurarea unui climat favorabil pentru investiţii
-Comerţul, concurenţa şi protecţia consumatorului
-Cooperarea vamală şi prestarea serviciilor transfrontaliere
-Armonizarea legislaţiei
Alte acte ce stipulează cooperarea între Republica Moldova şi UE:
-Planul de Acţiuni UE-Republica Moldova
/2005-2007/
-Pactul de Stabilitate în Europa de Sud-Est /din 2001/
-Parteneriatul Estic /05.2009/
-SGP - sistemul de preferinţe generale, /2003-2005/,
-SGP + /2006-2008/,
-PCA - preferinţe comerciale autonome, /2008/

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii