Cultura organizaţională Exam
1. Cultura organizaţională: concept, evoluţie, elementele de
analiză a culturii
Cultura
organizaţională reprezintă
un sistem de valori şi norme care sunt partajate de toţi membrii organizaţiei şi determină
comportamentul lor şi caracterul activităţii firmei.
Primele studii în domeniu culturii
organizaţionale a apărut în anii 70 al secolului trecut.
Prin cultură
se subînţelege totalitatea ideilor, valorilor, tradiţiilor unui grup distinctiv
de oameni.
Venind în organizaţie cu proprile sale idei
despre oameni, despre bunăstare şi fericire, despre relaţiile dintre şef şi
subaltern personalul îşi propagă convingerile sale asimilînd în acelaş timp
regulile, tradiţiile existente în cadrul întreprinderii. Într-o organizaţie cu
o cultură deja formată, ia se abstractizează de la oameni devenind un element
sinestătător, care are un impact puternic asupra membrilor colectivului.
Sunt importante
următoarele caracteristici ale culturii organizaţionale:
· Cultura reprezintă
un adevărat „mod de viaţă” firesc, natural, înţeleasă de la sine.
· cultura implică
ipoteze, valori şi credinţe de bază, ea tinde să fie destul de stabilă în timp.
· Conţinutul unei
culturi poate implica atît factori interni cît şi externi ai organizaţiei.
· Cultura poate avea
un impact foarte mare asupra performanţei organizaţionale şi a satisfacţiei
membrilor săi.
2.
Tipologia culturii organizaţională
Culturi puternice
sau pozitive
Acest tip de
culturi se bazează pe credinţe şi valori intense răspândite pe larg în întreaga
organizaţie. Într-o cultură organizaţională puternică managerii şi subalternii
se comportă, iau decizii reieşind din stilul propriu al organizaţiei.
Culturile puternice, în cazul când nu se modifică
adecvat schimbărilor din mediu pot duce la unele probleme în gestiunea întreprinderii.
Cultura puternică
poate face întreprinderea rezistentă la schimbare.
Culturi slabe sau
negative
În culturile slabe
credinţele şi valorile sunt răspândite mai puţin în cadrul firmei. Astfel ele
deseori sunt mai fragmentate şi au un impact mai mic asupra membrilor
organizaţiei.
Culturile slabe se
întâlnesc, de regulă, în marile corporaţii. Sistemul de valori este orientat
spre interesele corporatiste, ignorând sau minimalizând interesele clienţilor,
acţionarilor sau ale personalului.Managerii frânează orice schimbare în cadrul
organizaţiei, în special, cele provenite din partea subordonaţilor.
Cultura axată pe putere
Organizaţia evoluează în jurul unei singure persoane
sau al unui mic grup, fiind dominantă de acesta. Toate deciziile se fac cu
referinţă la „centru”,dată cu creşterea companiei, menţinerea controlului
devine tot mai dificilă pentru centru. În acest caz fie că organizaţia se
modifică, fie că ea generează un nou subgrup cu un lider propriu care,
respectiv, se subordonează centrului iniţial.
Cultura axată pe
roluri
Există un mic grup
de manageri superiori care iau deciziile finale, dar aceste decizii se bazează
pe proceduri, sisteme şi reguli de comunicare bine definite. Organizaţia ar
putea fi considerată chiar birocratică, dar temeinică şi trainică. O astfel de
cultură ar putea fi caracterizată prin planificare strategică formalizată.
Cultura axată pe
sarcini
Organizaţia este
modelată să abordeze sarcini şi proiecte identificate. Se lucrează în echipe
flexibile care abordează probleme concrete. Puterea aparţine echipei, care
poate cuprinde şi experţi pentru a înlesni decizia de grup. Cultura este
flexibilă şi sensibilă la schimbare.
Cultura axată pe
persoană
Individul lucrează
şi există doar pentru sine, astfel de organizaţii există rar în mediul
economic, dar pot fi întâlnite în cazul organizaţiilor nonprofit. Managementul
unor astfel de persoane nu este uşor, iar gradul lor de loialitate faţă de
organizaţie este foarte mic.
3. Componentele culturii organizaţională : produse artificiale fizice
Produsele
artificiale sunt prima componentă a culturii organizaţionale cu care noul venit
întră în relaţie directă şi îşi creează prima impresie referitor la cultura
companiei date.
Produse artificiale fizice sunt
componentele cele mai vizibile şi mai tangibile ale culturii organizaţionale,
transmit şi consolidează unele mesaje culturale în ele sunt cuprinse:
dimensiunea şi arhitectura clădirilor administrative şi de producţie;
amplasarea şi mobilierul birourilor, amenajarea spaţiilor deschise; facilităţi
pentru crearea confortului.
De exemplu: vestimentaţie în care predomină halatul de
lucru sau salopeta, indică orientarea spre muncă şi poate fi des întâlnit în
organizaţiile cu profil industrial, agricol, de construcţii. Utilizarea în design-ul încăperii sticlă,
oglinzi, metale plastice, precum şi metale strălucitoare de tipul argintului
vorbesc despre independenţă, transparenţă, dorinţa de a face schimbări.
Chiar
şi culorile folosite în încăperi au o anumită influenţă psihologică asupra
persoanelor, ce se află mai mult timp în ele.
Un simbol poate fi însăşi denumirea organizaţiei, prin
intermediul denumirii se transmit mesaje culturale ce contribuie la formarea
unei imagini pozitive sau negative. Simbolurile culturale servesc pentru a
exprima anumite concepţii şi a promova anumite valori şi comportamente în
cadrul firmei.
4.
Componentele culturii organizaţională : produsele artificiale de comportament
Produsele artificiale de comportament au la bază
obişnuinţele, tradiţiile, regulile nescrise ale organizaţiei, aceste
produse în cadrul organizaţiei pot fi
sistematizate în ritualuri şi ceremonii.
Ritualul – reprezintă o acţiune care
se repetă după un anumit scenariu. Exemplu: promovarea angajatului, soluţionare a
conflictului.
Fiecare
din ritualuri servesc atingerii anumitor scopuri importante pentru organizaţie.
Ceremonia
– reprezintă un montaj artistic de grup mai mult sau
mai puţin informal, al cărui mod de desfăşurare s-a conturat în timp şi care
îşi propune să sublinieze şi să promoveze anumite valori organizaţionale.
Exemplu: celebrarea unor
evenimente sociale importante (Anul Nou, împlinirea unui număr de ani de la
înfiinţarea firmei)
Nu
toţi membrii organizaţiei aderă automat la comportamentele cerute de ritualuri.
Unii dintre ei refuză participarea la asemenea manifestări pe care le consideră
un fel de făţărnicie.
5. Componentele culturii organizaţională : produsele artificiale verbale
Produsele
artificiale verbale cuprind limbaje, sloganuri, povestiri şi mituri, legende.
Limbajul
– reprezintă modul cum persoanele comunică unul cu
altul. Limbajul este alcătuit din cuvintele, frazele şi expresiile tipice
folosite de oameni pentru a se referi la ei, la alţii, la evenimente sau la
organizaţie, în ansamblu.
Sloganul
– reprezintă o frază care exprimă, în mod succint,
valoarea cheie a organizaţiei.
Exemplu: Coca-Cola, Bucuria: cu noi viata e mai dulce!
Povestirile
– relatează o succesiune de evenimente desfăşurate
într-o organizaţie la un anumit moment dat, ce are un sens simbolic prin
abordarea şi soluţionarea diverselor situaţii cu un impact major pentru
salariaţi şi organizaţie.
Personajele povestirilor sunt actorii care lucrează
în cadrul organizaţiei.
Miturile
– sunt istoriile care sau
petrecut cu mult timp în urmă.
6. Componentele culturii organizaţională : Credinţe, valori şi norme de
comportament
Credinţele-
reprezintă păreri generale despre
modul cum funcţionează grupul.
Valorile
–sunt preferinţele sau atitudinile colective care se
impun membrilor organizaţiei. Valorile pot proveni atît din mediul social cît
şi din experienţa angajaţilor în special al managerilor.
În baza valorilor se formează anumite norme:
sunt reguli specifice de comportament care se aplică tuturor membrilor
organizaţiei.
Există
două categorii de norme: formale şi informale: prima, cea mai cunoscută este
reprezentată de normele formale, implementate prin
reglementări oficiale de natură organizatorică: regulamentul de ordine
interioară, instrucţiunile de funcţii şi posturi. A doua categorie de norme
comportamentale sunt cele informale, care deşi nu sunt înscrise nici
într-un document, au o mare influenţă asupra comportamentului organizaţional.
7. Componentele culturii organizaţională : Concepţiile de bază
Concepţiile de bază reprezintă principiile
promovate de top-manager ele stau la temelia culturii şi toate componentele ei se
dezvoltă şi se consolidează ca urmare a promovării şi a menţinerii lor.
Modificarea
fundamentală a culturii este posibilă numai în cazul schimbării concepţiilor de
bază. Când, însă, ele rămân neschimbate, modificările celorlalte componente
sunt doar superficiale.
8. Factorii interni
de influienţă ai culturii organizaţionale
Factori interni:
|
1.
Fondatorii firmei.
2.
Istoria organizaţiei.
3.
Dimensiunile organizaţiei.
4.
Stabilitatea valorilor şi concepţiilor.
1. Fondatorii firmei sau alţi lideri
apăruţi pe parcurs. Cultura unei organizaţii reflectă viziunea sau misiunea
fondatorilor acesteia. Deoarece fondatorii au idei originale, ei au influenţe,
de asemenea, asupra modalităţilor în care ideea este acceptată şi implementată.
Uneori, cultura, care a fost iniţiată de fondatori poate provoca conflicte
atunci când managementul de vârf doreşte să determine o schimbare de direcţie
pentru organizaţie.
2.
Istoria organizaţiei. Modul
în care a fost înfiinţată organizaţia –, ca instituţie publică, firmă
particulară– transmite în timp o serie de valori, perspective şi concepţii.
Angajaţii sunt conştienţi de trecutul organizaţiei, iar aceasta duce la
consolidarea culturii.
3.
Dimensiunile organizaţiei. Organizaţiilor
de dimensiuni mici le este caracteristică o cultură stabilă. Odată cu lărgirea
proporţiilor întreprinderii, mai ales în cazul când sunt mai multe filiale, are
loc apariţia mai multor subculturi.
4.
Stabilitatea valorilor şi concepţiilor.
acest factor intern este cel mai puternic în menţinerea şi consolidarea
culturii organizaţionale, deoarece membrii colectivului cred şi aderă la valorile
organizaţiei pe o perioadă îndelungată de timp ce va influenţa asupra naturii
culturii organizaţionale şi asupra întreprinderii.
9. Factorii externi
de influienţă ai culturii organizaţionale
Factori externi:
|
1.
Cultura naţională.
2.
Clienţii.
3.
Factorii
tehnici şi tehnologici.
4.
Factorii juridici.
1.
Cultura naţională poate fi analizată doar în contextul ţării în care
funcţionează, cultura naţională, incluzând şi modul de a gândi, religia,
educaţia şi altele.
2.
Clienţii. Cultura
organizaţională este influenţată direct de către clienţii firmei. Potenţialul,
segmentul de piaţă au un impact esenţial asupra specificului culturii şi uşurează
dezvoltarea unei culturi mai mult sau mai puţin pozitive.
3. Factorii tehnici şi tehnologici: aparţin diferitor
ramuri cu diverse tehnici şi tehnologii organizaţionale şi se deosebesc radical
prin culturile lor.
4.
Factorii juridici: particularităţile
cadrului juridic, precum şi modul de interpretare şi de respectare a legilor poate
genera valori şi nonvalori legate de onestitate, cinste, corectitudine,
apărarea bunurilor organizaţiei şi personalului.
10.
Necesitatea evaluării culturii
organizaţionale
O
problemă esenţială cu privire la cultura organizaţională constă în determinarea
modalităţilor de a petrece diagnosticarea ei. Dacă indicatorii
economico-financiari, care caracterizează activitatea întreprinderii pot fi
calculaţi şi analizaţi fără mari dificultăţi, indicatorii ce ar oglindi cultura
organizaţională sunt complicaţi de descifrat.
Pentru
a obţine informaţii complecte,
persoanele din afara întreprinderii trebuie să devină observatori care
activează mai mult timp în interiorul organizaţiei, cum ar fi: efectuarea unui studiu prin intermediul
intervievări persoanelor, ceea ce află o persoană nouă despre întreprindere
reprezintă doar stratul de la suprafaţă al culturii şi anume produsele
artificiale, iar ceea ce relevă un lucrător descrie partea invizibilă a
culturii, mai mult ca atât, o persoană din exterior tratează evenimentele din
punctul său de vedere, şi aceste interpretări pot fi incorecte.
La
evoluarea culturii organizaţionale e necesar de menţionat şi despre problemele etice.
11.
Specificul evaluării culturii
organizaţionale şi metoda de investigare „Circumplex”
Pentru
a efectua o investigare completă sunt necesare abordări specifice.
· Iniţiativa individului,
gradul de responsabilitate, libertate şi independenţă de care se bucură
indivizii.
· Toleranţa faţă de risc, gradul în care salariaţii sunt încurajaţi să fie agresivi,
riscanţi.
· Direcţia, gradul în care organizaţia formulează obiective
clare.
· Integrarea, gradul în care
unităţile din organizaţie sunt încurajate să acţioneze într-un mod coordonată.
· Sprijinul managementului, nivelul în care
managerii indică o comunicare clară, sprijin pentru subordonaţii lui.
· Controlul, numărul regulilor, supravegherile directe care sun folosite pentru a controla comportamentul
salariatului.
· Identitatea, gradul în care
membrii se identifică cu organizaţia ca un întreg mai mult decât cu propriul
lor grup de muncă.
· Sistemul de recompensare, nivelul în care alocaţiile de recompensare sunt bazate pe criteriile de performanţă ale
salariaţilor.
· Toleranţa conflictului evaluarea în care
salariaţii sunt încurajaţi să rezolve conflictele şi să fie deschişi la
critică.
· Modelele de comunicare, evaluarea în care
comunicaţiile organizaţionale sunt restricţionate la autoritatea ierarhiei formale.
O altă metodă, care
permite de a investiga cultura organizaţională este: Implicarea
Ø Consecvenţa
Ø Adaptabilitatea
Ø Misiunea.
Metoda
Circumplex-
este o metodă grafică a culturii organozaţionale în cadrul întreprinderii.
Acest model descrie atitudinile angajaţilor sau membrilor colectivului sau poate fi elaborat de trei nivele care
sunt: la nivel de persoană, la nivel de grup, întreprinderea în ansamblu.
Modelul
Circumplex
descrie 12 stiluri:
stilurile constructive (rezultate,
autodezvoltare, umanist-înconjurător,afiliere.)
stilurile pasiv-defensive (aprobare,
convenţional, subordonare, evitare.)
stilurile agresiv-defensive (opoziţii,
competitiv, perfecţionist, rezultate.)
12.
Modalităţi de menţinere şi modificare a
culturii organizaţionale
Pentu
a menţine culturii organizaţională se poate acţiona prin mai multe modalităţi,
cum sunt: angajarea persoanelor care se potrivesc cu cultura organizaţională,
concedierea angajaţilor care se abat de la cultura acesteia, folosirea unor
metode specifice de menţinere a culturii. Menţinerea culturii se poate realiza
şi prin angajarea unor salariaţi care
se potrivesc cu cultura acesteia.
Modalităţi de menţinere a culturii organizaţionale
- organizarea
unor ritualuri şi ceremonii.
- concentrarea
atenţiei managerilor asupra unor elemente fundamentale ale culturii;
- instruirea
personalului;
- criteriile
de acordare a recompenselor;
- promovarea
şi concedierea personalului;
- concedierea
persoanelor care se abat de la cultura organizaţională.
Schimbarea
culturii organizaţiei se realizează în principiu prin aceleaşi modalităţi ca şi
cele folosite la menţinerea culturii. Concentrarea atenţiei managerilor spre
alte elemente ale culturii, schimbarea criteriilor de acordare a răsplatei,
precum şi celor după care se recrutează, selectează şi promovează personalul,
vor orienta salariaţii spre noua cultură a organizaţiei. Totodată, vor fi
angajaţi care se potrivesc noii culturi şi vor fi concediaţi salariaţii care nu
se potrivesc cerinţelor noii culturi.
13.
Conceptul de etica afacerilor. Influienţa
eticii asupra performanţelor întreprinderii.
Etica
afacerilor studiază principiile şi regulile care trebuie să
guverneze procesele manageriale, conduita corectă în afaceri.
Etica
afacerilor
se bazează pe corectitudine, sinceritate ,respectarea cuvîntului dat,
capacitatea de afuncţiona ieficient pe piaţă în corespundere cu legislaţia mîn
vogoare.
Ea presupune stima
intereselor nu numai a propriei firme, dar şi a partenerilor, consumatorilor,
asocietăţii şi chear a concurenţilor.
Folosirea
eticii în afaceri poate îmbunătăţi sănătatea generală a firmei în trei domenii
importante: productivitate, relaţii cu partenerii şi reglementările
guvernamentale.
Productivitatea.
salariaţii firmlor constituie unul
dintre principalele grupuri de parteneri care sunt influenţate de practicile de
management. Când managementul este hotărât să acţioneze etic în privinţa
partenerilor, atunci salariaţii vor fi influenţaţi pozitiv.
Relaţiile
cu partenerii. practicile etice de management îmbunătăţesc sănătatea
firmei este cel al influenţării pozitive a partenerilor „din afară”, cum ar fi
furnizorii şi clienţii.
Reglementările
guvernamentale practicile
etice de management pot îmbunătăţi sănătatea firmei este minimizarea
reglementărilor guvernamentale. Acolo unde firmele nu acţionează etic, publicul este înclinat să-i preseze pe cei ce adoptă legile
şi pe alţi oficiali guvernamentali pentru a reglementa activitatea acestor
firme sau pentru a le obliga să respecte reglementările existente.
14.
Domeniile la care se referă
responsabilităţole etice ale firmei şi aspectele implicate.
·
clienţii (calitatea produselor şi serviciilor,
preţurile, informaţii asupra conţinutului produselor, responsabilităţi şi
servicii după vânzare, rezolvarea reclamaţiilor);
·
angajaţii (tratarea echitabilă în procesul de angajare,
promovare, premii, sancţiuni);
·
proprietari (profituri, riscuri, promovarea
intereselor acestora; informarea lor corectă privind situaţia existentă);
·
furnizori (condiţiile de achitare, schimb de informaţii,
calitatea produselor);
·
concurenţi (metode de competiţie, stima reciprocă);
· societatea
(protejarea mediului, ajutor acordat învăţămîntului, culturii.).
15.
Nivelulrile normelor etice afacerilor
1. Nivelul
mondial (hipernorme) aceste norme se bazează pe valori umane şi sunt fixate
în codul de etică internaţional, hipernormele sunt superioare faţă de codurile
de etică corporative şi naţionale.
2.
Nivel
macro (la nivel de ramură
sau economie naţională), acestea sunt macronorme sau principii etice, realizate
în codurile de etică ramurale şi naţionale. Este vorba despre respectul faţă de
proprietatea privată şi relaţiile de piaţă, corectitudinea informaţiei,
omiterea discriminării pe piaţa muncii etc.
3.
Nivel
micro (la nivel de
întreprindere şi clienţii săi) sunt
principiile încrederii şi lipsei discriminării în relaţiile dintre furnizori şi
consumatori, personal şi administraţie, manageri şi acţionari. ,încălcarea lor
duce la diverse pierderi. La acest nivel permanent apar problemele etice.
16.
Factorii care generează un comportament etic
1. Reglementările
guvernamentale.
2. Codurile de etică
3. Caracteristicile individuale
4. Regulamentele firmei
5. Presiunea socială şi gradul de profitabilitate a
firmei
Reglementările guvernamentale - interzic
anumite procese de producţie, fabricarea unor produse, producerea anumitor
materiale sau efectuarea unor practici comerciale. Firmele trebuie să cunoască
ce este interzis în afaceri şi să respecte anumite prevederi legale.
Codurile de etică - corectitudinea în afaceri este unul din elementele
definitorii pentru success, datorită acestui fapt, intreprinderile încearcă să dezvolte la proprii salariaţi un
comportament etic. Codul de etică al intreprinderilor se adresează atât personalului
cât şi partenerilor de afaceri.
Caracteristicile individuale - fiecare persoană încă din copilărie îşi dezvoltă un
set de valori care este influenţat de părinţi, profesori, prieteni, societate.
Fiecare persoană învaţă să distingă între „bine” şi „rău”, între „corect” şi
„incorrect.
Regulamentele firmei - angajaţii organizaţiei tind să respecte conduit corectă prescrisă de regulamentele de
organizare şi funcţionare, diverse norme pentru unele activităţi specifice.
Presiunea socială şi gradul de profitabilitate a firmei - sunt factorii care au o influenţă importantă asupra eticii afacerilor şi a
responsabilităţii sociale. În situaţii dificile sau de criză, firmele sunt atrase
să reducă responsabilităţile sociale şi standardele etice.
17.
Stadii de dezvoltare morală a unei firme
Firme
imorale. sistemul de valori este orientat spre obţinerea
câştigului, practicile manageriale ale acestor firme sunt, de regulă, în afara
legii. Valoarea dominantă este profitul, iar preocuparea pentru etică apare numai
după ce firma a fost surprinsă că face afaceri incorecte.
Firme
orientate spre respectarea prevederilor legii. cultura
managerială se bazează pe respectarea legilor „tot ceea ce nu este interzis
prin lege, este permis”, aceste întreprinderi aderă mai mult la legalitate decât la etica
afacerilor. Principalii acţionari controlează afacerile, ceilalţi neavând nici
un rol.
Firme
responsabile. în firmele responsabile, productivitatea şi
legalitatea predomină mai mult decît
prifitul. Firma începe să accepte mai mult atitudinea „cetăţeanul responsabil”,
iar managerii sunt mai sensibili la cerinţele sociale, recunoscând că firma are
şi responsabilităţi în acest domeniu.
Firme
orientate spre respectarea principiilor eticii. valorile
eticii devin o parte a culturii manageriale, servind la orientarea managerilor
şi a salariaţilor în diferite situaţii. Se realizează, în acelaşi timp, un mai
mare echilibru între profituri şi etică. Managerii încearcă să adopte un comportament etic, dar
le lipseşte experienţa.
Firme
etice. promovează un echilibru între etică şi profit, iar
valorile etice stau la baza comportamentului zilnic al acţiunilor individuale.
Prin ansamblu de sancţiuni se
urmăreşte penalizarea şi corectarea comportamentului acelora care iau decizii greşite,
deciziile
sunt juste, cinstite şi profitabile.
18.
Specificul dilemelor etice
Esenţa
problemelor etice în unitatea
economică constă în conflictul permanent dintre performanţa economică a firmei
şi performanţa socială a acesteia.
Dileme
etice reprezintă situaţii conflictuale, când conducătorul trebuie să decidă,
să intreprindă sau nu o acţiune, care este convenabilă atît pentru el cît şi pentru întreprindere dar care este neetică.
Dilemele
eticii presupune realizarea următoarelor tipuri de analiză:
1. Analiza
economică
2. Analiza
legală
3. Analiza
etică
Analiza economică această
analiză se bazează pe convingerea că managerii unei organizaţii trebuie
întotdeauna să acţioneze pentru maximizarea veniturilor şi minimizarea
cheltuielilor.
Analiza legală tratează dilemele etice
prin prisma teoriei legalităţii, acest tip de analiză ajută la cunoaşterea
legalităţii unei situaţii dar, deoarece legea nu acoperă decât parţial sfera
standardelor morale, analiza legală este insuficientă în soluţionarea unei dileme
etice.
Analiza etică este bazată pe procesele de
gândire raţională, managerul va
trebui să acţioneze întotdeauna în concordanţă cu anumite principii de
comportament, care mai sunt denumite „standarde etice”.
19.
Caracteristica standartelor etice
Analiza
etică se bazează pe standartele eticii care sunt:
Principiul
utilitarist - acţionează
într-un mod care va aduce cel mai mult bine celui mai mare număr de oameni.
Principiul individualist - acţionează într-un mod care să se bazeze pe
drepturile omului, libertate, conştiinţă.
Principiul justiţiar -
acţionează într-o astfel de modalitate încât acţiunea întreprinsă să poată fi
considerată corectă conform unor norme, reguli, legi.
Regula de aur – tratează-i
pe alţii aşa cum ai vrea să fii tratat tu.
Etica profesională
– întreprinde
acţiuni care vor fi percepute drept adecvate, corecte de către un grup dezinteresat de colegi care au aceeaşi
profesie.
Testul TV – managerii trebuie să se
întrebe întotdeauna şi să explic unele
audienţe naţionale la TV şi de ce a întreprins o asemenea acţiune.
20.
Procesul de luare a deciziei etice
Decizii
manageriale ideale, convinabile absolut pentru toaţi practic nu există.
La soluţionarea dilemei etice trebuie de luat în
consideraţie următoarele particularităţi:
·
majoritatea deciziilor etice au consecinţe ample ce nu
se limitează la un singur nivel managerial;
·
consecinţele deciziilor etice sunt, în general,
nesigure şi greu de estimat;
·
cele mai multe decizii etice au implicaţii personale
asupra vieţii şi carierei managerilor
·
cele mai
multe decizii etice au multiple variante, ele nu reprezintă o simplă alegere
între „da” şi „nu”.
Etapele procesului de luare a deciziilor etice
sunt următoarele:
1)
colectarea informaţiilor
2)
se acumulează normele etice corespunzătoare diferitor
nivele
3)
după excluderea variantelor inacceptabile se pregătesc două
varinte argumentabil etic (varianta dorită şi varianta minimă acceptabilă)
4)
se determnă dacă e posibil de modificat varianta minimă
acceptabilă în cea dorită
5)
cînd nu este clar fundamentată decizia din punct de
vedere etic, este necesar de condus de
alte aspecte.
21.
Acţiuni ce majorează comportamentul etic
Acţiunile
ce majorează comportamentul etic sunt:
1) elaborarea codurilor de etică;
2) formarea comitetelor de etică;
3) instruirea în ce priveşte comportamentul etic;
4) reviziile sociale.
Codul
etic este o declaraţie formală care constituie un ghid
etic pentru modul în care oamenii dintr-o organizaţie trebuie să acţioneze şi
să ia decizii.
Codurile
etice abordează, de regulă, probleme cum ar fi conflictele, oferirea
cadourilor, precum şi oferirea şi primirea sponsorizărilor, managerii nu pot să
considere că doar prin faptul că au conceput şi au popularizat un cod etic,
angajaţii întreprinderii vor dispune de
sfaturile de care au nevoie pentru a stabili ceea ce este etic.
Formarea
comitetelor de etică o altă acţiune pe care o pot întreprinde managerii
este cea de a înfiinţa un birou sau un compartiment responsabil cu urmărirea
eticii practicilor din organizaţie.
Instruirea
în ceea ce priveşte comportamentul etic astfel de programe nu
urmăresc să-i înveţe pe manageri ceea ce este moral sau etic , ci le oferă
criterii pe care le pot folosi pentru a stabili cât de etică ar putea fi o
anumită acţiune.
Reviziile
sociale sunt propuse în scopul evaluării şi formulării dărilor
de seamă referitor la comportamentul etic al întreprinderii., poate fi
utilizată această acţiune, în cazul petrecerii unor concurs între mai multe
firme.
22.
Responsabilitatea socială a întreprinderii:
noţiunea, evolutia
Cu toate că situaţia economică în republica noastră
este complet diferită, totuşi putem menţiona de acţiuni din domeniul
responsabilităţii sociale. Astfel, istoria ne indică că încă la sfârşitul
secolului XIX Princesa Dadiani finanţează construcţia liceului pentru oameni
săraci, unde până nu demult era amplasat un bloc a Conservatorului.
În prezent, tot mai multe întreprinderi se încadrează
în această activitate. De exemplu, programul municipal din oraşul Chişinău „De
la inimă la inimă” prevede atragerea agenţilor economici spre finanţare şi
patronarea familiilor cu mulţi copii, bătrânilor. Peste 240 de agenţi economici
din municipiul Chişinău au acceptat să ia parte la implementarea acestui
program, acordând patronaj de lungă durată la circa 4000 de persoane nevoiaşe
din municipiu.
La această acţiune au răspuns aproximativ câte o
întreprindere din zece la care s-au adresat. Mult mai receptive sunt
întreprinderile mari, care activează pe parcursul unei perioade mai lungi de
timp şi au reuşit să-şi formeze o cultură organizaţională puternică. Esenţial
contribuie la realizarea acestei programe întreprinderile: „Piaţa Centrală”,
”Carmez”, ”Tutun CTC”, ”Moldtelecom”.
Literar
prin responsabilitate se înţelege obligaţia de a răspunde, de a da seama de
ceva, de a manifesta o atitudine conştientă faţă de obligaţiile sociale. În
acest sens, o definiţie formală a responsabilităţii sociale prevede obligaţia
managerului de a alege şi aplica acele acţiuni care contribuie la bunăstarea
individului în consens cu interesul societăţii şi a organizaţiei pe care o
conduce.
Responsabilitatea
socială reprezintă
obligaţia
managerilor de a întreprinde acţiuni care protejează şi îmbunătăţesc atât
bunăstarea societăţii, cât şi interesele companiei.
23.
Responsabilitatea socială a întreprinderii:
abordări
În
evoluţia sa termenul de responsabilitatea socială a preluat diverse
abordări:
Ø Obligaţie socială
Ø Reacţie socială
Ø Răspundere socială
1) În
conformitate cu prima abordare rolul unei întreprinderi în societate se reduce
la cel de a obţine profit, încadrându-se în limitele legislaţiei.
Acest
punct de vedere se bazează pe lucrările lui Milton Friedman, laureat al
premiului Nobel pentru economie, care consideră că scopul fundamental pentru
care societatea creează firmele este acela de a produce bunuri şi servicii şi
de a maximiza profiturile. În consecinţă, singura responsabilitate socială a
firmelor constă în utilizarea cu maximă eficienţă a resurselor de care dispune
fiecare şi de creştere a profitului în limitele legii
2) conform
acestei abordări întreprinderea este
menită nu numai să asigure societatea cu bunuri şi servicii, dar şi să aibă
grijă de unele din problemele social existente.
În acest
caz reacţia socială este privită ca voluntară şi deseori este direct
determinată de presiunile sociale. Însă, o unitate economică, care manifestă o
reacţie socială în rezultatul boicotului unor grupuri sau presiuni ale
consumatorilor nu poate fi tratată drept social responsabilă.
3) Comportamentele
sociale responsabile ale companiilor
sunt anticipative, preventive şi nu doar restaurative.
Responsabilitatea
socială include adoptarea unei poziţii de sprijin pentru problemele publice,
acţiuni în favoarea grupurilor defavorizate, anticiparea nevoilor viitoare ale
societăţii şi acţiuni pentru satisfacerea lor, conlucrarea cu guvernul în
privinţa legislaţiei existente şi anticiparea legislaţiei dezirabile
24.
Conţinutul responsabilităţii socială a
firmei: tipurile de responsabilităţi implicate
Ø Responsabilităţile discreţionale
Ø Responsabilităţile etice
Ø Responsabilitatea juridică
Ø Responsabilitatea economică
Responsabilităţile
discreţionale (filantropice) se manifestă în acţiuni pur voluntare,
generate de dorinţa de a rezolva anumite probleme sociale fără ca acestea să
fie impuse prin obligaţii economice sau legale.
Responsabilităţile
etice prevăd ca comportamentul întreprinderii să fie în
corespundere cu normele morale, în
obligaţia a întreprinderii se include corectitudinea şi
onestitatea în relaţiile cu salariaţii, clienţii, furnizorii, concurenţii.
Responsabilitatea
juridică presupune că firmele în cadrul activităţii sale să se
orienteze spre respectarea legislaţiei , societăţii , întreprinderile trebuie
să acţioneze doar în limitele legilor, să-şi plătească taxele şi impozitele
faţă de stat .
Responsabilitatea
economică rolul pe care îl au unităţile economice într-o
societate constă din obiectivul lor, în producerea de bunuri şi servicii pe
care individul, comunitatea şi societatea le solicit.
25.
Argumente pro şi contra responsabilităţii sociale
1)
Îmbunătăţirea idicatorilor financiari al
întreprinderei
2)
Obţinerea loialităţii consumatorilor faţă de companie
şi produsele sale
3)
Îmbunătăţirea reputaţiei companiei
4)
Motivarea angajaţiilor
5)
Stabilizarea comunităţilor care duce la creşterea
economică
Cu toate
că este evidentă importanţa responsabilităţii sociale a firmei, deseori apare
întrebarea: cum influenţează ea performanţele întreprinderii. Studiile
efectuate arată că:
Argumente pro şi contra
responsabilităţii sociale
-asumarea responsabilităţii sociale costă, dar poate conduce în perioadele
următoare la mărirea performanţelor financiare realizate;
-răspunderea socială asigură indirect un profit motivaţional; chiar dacă nu se
câştigă bani, generozitatea poate crea firmei o imagine deosebit de favorabilă
care să o susţină în demersurile sale pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
Adepţii
antiresponsabilităţii sociale tratează întreprinderea ca un sistem pur economic,
responsabil numai faţă de proprietari. Argumentele acestei atitudini includ:
1. Sistemul
pieţei concurenţiale lucrează efectiv, real, numai când organizaţia se
concentrează pe performanţa economică şi accentuează interesul acţionarului.
Acest model asigură folosirea optimă a resurselor societăţii.
2. Ca
instituţii economice, organizaţiile se vor specializa în ceea ce fac ele mai
bine, respectiv producţia eficientă de bunuri şi servicii. Profitul reprezintă
o recompensă pentru performanţa efectivă reală, socială.
3. Afacerile
nu trebuie neapărat să urmărească obiectivele sociale. Această funcţie este
lăsată în seama altor instituţii din societate.
4. Orice
încercare altruistă de responsabilitate socială reprezintă practic o însuşire
din resursele acţionarilor, care nu vor fi în mod legitim distribuite ca
profituri.
5. Afacerile
exercită o mare putere economică. Responsabilitatea socială rezultată în
corporaţii va avea o influenţă excesivă, exagerat de nepotrivită asupra multor
altor activităţi. Este preţul pluralismului şi se vrea evitarea concentrării
puterii.
6. Firma de
afaceri care va accentua responsabilitatea socială va avea un dezavantaj
concurenţial faţă de cele care nu practică o asemenea responsabilitate sau o
practică într-o proporţie mai mică.48
Adepţii
responsabilităţii sociale argumentează atitudinea lor favorabilă, folosind
printre altele şi următoarele argumente:
1. Situaţiile
de concurenţă pură nu există, iar mediul concurent nu asigură automat alocarea
optimă a resurselor. Nu există nici o garanţie a eficienţei şi echităţii.
2. Afacerile
nu sunt numai instrumente economice profitabile. Activităţile de afaceri au
semnificative efecte sociale. Profitul nu reprezintă micul indicator al
performanţei sociale.
3. Managerii
de obicei nu sunt instruiţi să aibă de-a face cu responsabilitatea socială în
deciziile lor, deşi impactul social al deciziilor este inevitabil. Multe
corporaţii au resurse enorme şi ca atare multe dintre acestea ar trebui să fie
canalizate către activităţi înrudite cu bunăstarea socială.
4. Responsabilitatea
socială nu realizează în mod necesar contrapunerea sau lezarea intereselor
acţionarilor. În funcţionarea pe perioade îndelungate de timp, precăutarea
responsabilităţii sociale va accentua interesele acţionarului.
5. O
societate mai bună oferă şanse pentru condiţii viitoare mai bune. Investiţiile
de îmbunătăţire a edificiului structurii sociale vor prevede un climat de
afaceri favorabil.
6. Organizaţiile
de afaceri care îşi asumă o poziţie mult mai responsabilă descurajează unele
grupuri de interese ca sindicatele şi guvernul, în acest fel evitând ruperea
concurenţei şi a sistemului de întreprindere liberă. În sens larg, este de cel
mai mare interes pentru organizaţie angajarea ei în acţiuni responsabile
sociale. 50
26.
Tipurile de programe de răspundere socială: promovarea unei cauze,
marketing legat de o cauză
promovarea
unei cauze
– este un tip de program prin care compania contribuie
cu bani sau alte resurse pentu a mobiliza publicul să doneze, să participe sau
să voluntarieze în sprijinul unei cauze.
promovarea unei cauze urmăreşte:
- Să
se stîrnească preocuparea publicului pentru o cauză
- Să
se convingă publicul să afle mai multe despre o cauză
- Să
se convingă publicul să participe îtru-n fel sau altul alături de o cauză
- Să
se convingă publicul să doneze bani, valori nefinanciare pentru o cauză etc.
Marketing legat de o cauză – este un tip de program prin
care compania se angajează să doneze în favoarea unei cauze o sumă care depinde
de vănzările pe care le realizează
într-o anumită
perioadă.
Cind este potrivită o companie de marketing
legat de o cauză:
-
Au produse care se
adresează unei baze mari de clienţi
-
Au canale de
distribuţie existente şi bine puse la punct
-
Au nevoie să-şi
diferenţieze produsele faţă de produsele concurente
27.
Tipurile de programe de răspundere socială: marketing social,
acţiuni filantropice
marketing
social– este
un tip de program prin care compania îşi propune să schimbe un comportament
negativ sau să convingă publicul să adopte un comportament pozitiv
acţiunile
filantropice–
este un tip de program prin care compania contribuie
cu bani sau alte resurse în mod direct la sprijinirea unei cauze.
Ce forme poate lua: donaţii
în bani, finanţări, burse, donaţii în produse sau servicii, oferirea de
expertiză, accesul la canalele de distribuţie.
Cind se recomandă acţiunile filantropice:
- atunci
cînd compania să consolideze promovarea brăndului
- cînd
doreşte să-şi îmbunătăţească imaginea
- cind
intreprinderea doreşte să între pe o piaţă nouă
- cînd
doreşte să-şi consolideze statutul de lider
28.
Tipurile de programe de
răspundere socială: voluntariat în comunitate, practici de afaceri responsabile
social
voluntariat în comunitate– este
un tip de iniţiativă pri care angajaţii companiei contribuie la sprijinul
comunităţii a unei organizaţii non-guvernamentale sau a unei cauze voluntar
Cînd se recomandă de folosit acest program:
- Pentru
a consolida spiritul de echipă al angajaţilor
- Pentu
a crea o imagine mai bună a întreprinderii
- Cînd
se doreşte să sprigine alt program
practici de afaceri responsabile social – cînd
o companie în mod voluntar îşi îmbunătăţeşte activitatea sa, astfel contribuind
la binele general al companiei şi la protejarea mediului.
29.
Eticheta şi businessul
Eticheta –
reprezintă o totalitate de reguli, ce reglementează manifestările
externe ale relaţiilor umane.
Eticheta
nu se referă nemijlocit la metodele morale de regulare a comportamentului, ea
reglementează formele de comportare externe, impunând omului un anumit model de
conduit.
eticheta
de afaceri depinde de stilul relaţiilor şi managementului
caracteristic ei, de activitatea firmei, conducere şi tradiţii etc.
Principiul
cel mai important al bunelor maniere în afaceri este atenţia analizări intereselor şi sentimentelor celorlalţi,
trebuie să demonstrezi prin tot ceea ce faci şi spui că ai la fel de multă
grijă de persoana de lângă tine ca de tine însuţi. Este corect să demonstrezi,
prin felul în care te comporţi, că ai un sistem corect de valori personale,
bazat pe respectul faţă de ceilalţi şi care se reflectă în tot ceea ce faci.
30.
Prezentarea, adresarea, salutarea
Prezentarea - Poţi să te prezinţi personal sau prin
intermediul unei persoane. A te prezenta
– presupune a rosti numele şi prenumele.
Eticheta prevede un şir de reguli, ce
reglementează prezentarea:
· bărbatul, indiferent de vârstă şi statut,
întotdeauna se prezintă unei doamne primul;
· bărbatul sau femeia mai tânăra se prezintă unei
persoane mai în vârstă;
· fiind de aceeaşi vârstă persoana care ocupă o
poziţie mai joasă se prezintă celeia
care ocupă o poziţie mai înaltă
· când persoanele sunt de acelaşi sex, vârstă,
poziţie, se prezintă persoana mai puţin cunoscută prezentatorului celei pe care
o cunoaşte mai bine;
· clientului firmei se prezintă angajatului
companiei;
· persoană întotdeauna se prezintă unui cuplu
sau grup.
Prezentarea este însoţită de o strângere de
mână, primul va întinde mâna cel cui i-a fost prezentată persoana: femeia -
bărbatului, cel mai învârstă – celui mai tânăr, managerul – subalternului.
Strângerea de mână nu trebuie să fie nici prea
puternică, nici prea slabă, nu se permite să se scuture mâna, să fie strânsă cu
ambele mâni, să fie întinse pentru strângere doar degetele. Bărbatul
întotdeauna întinde mâna fără mănuşi, iar femeia poate să nu-şi scoată mănuşa.
Când o persoană cunoscută vine în grupul din
care faci parte şi unde eşti singura persoană care cunoaşte pe noul venit, este
foarte nepoliticos să continui să discuţi fără să-l prezinţi şi celorlalţi.
Prezentarea oaspeţilor unui altuia este datoria gazdei. Aceasta e posibil de făcut
prin indicarea cu un gest al mânii spre fiecare şi rostirea numelui lui. Dacă
oaspeţii au sosit cu cineva pe care gazda poate să nu-l cunoască, ei singuri
trebuie să-l prezinte pe cunoscutul lor celor prezenţi.
Salutarea Salutând cunoscuţii e necesar de făcut o mică
plecăciune a capului. Primul se salută cel mai mic după vârstă şi statut,
bărbatul – femeia. Femeia prima salută nu numai femeia mai în vârstă, dar şi pe
cea care merge singură, dacă în acest moment ea se află în compania unui
bărbat. În cazuri mai complicate, când statului cunoscutului este aproape egal cu
al tău, e mai bine să te saluţi primul.
Indiferent de postul ocupat, intrând într-o
încăpere e necesar de salutat primul, bărbatul întotdeauna se ridică în
picioare, când în încăpere intră o femeie şi stă până ea nu se aşează, femeia,
răspunzând la salutul unui bărbat, de obicei, nu se ridică în picioare. Însă
dacă ea este în calitate de gazdă e necesar să o facă.
Adresarea
Fiecărui om îi este plăcut să-şi audă prenumele, însă în unele cazuri e
necesar de folosit doar numele deplin:faţă de o persoană mai vârstnic, faţă de
o persoană cu un statut mai mare, faţă de o persoană puţin cunoscută. La
adresare e necesar de ţinut cont de obiceiurile din ţara partenerului. profesor
poate fi numit chiar şi învăţătorul claselor primare.
O
persoană mai tânără ar trebui să aştepte ca o persoană mai în vârstă să o roage
să i se adreseze cu prenumele, la fel,
subalternul trebuie să aştepte ca managerul să-l roage să se adreseze cu numele
mic. Este o chestiune de percepere a respectivului.
31.
Cărţile de vizită
Cărţile de vizită reprezintă un element
important al relaţiilor de afaceri.
Mărimea şi caracterele cărţii de vizită nu
sunt strict reglementate, fiind dependente de practica locală şi gusturile
posesorului.
Forma clasică presupune că în partea de sus să
fie înscrisă denumirea firmei în care lucrează posesorul cărţii de vizită, în
centru – numele şi prenumele, postul; în colţul stâng de jos – adresa juridică
iar în cel drept de jos – telefonul, faxul, e-mailul.
Cartea de vizită de afaceri trebuie să fie de
culoare albă, iar caracterele să fie scrise cu culoare neagră, omul de afaceri
trebuie să se manifeste nu prin culori deosebite folosite la formarea cărţii de
vizită, ci prin calitatea ei. Cartea de vizită include textul în limba de stat.
Cu cartea de vizită se face schimb la
prezentare, la exprimarea felicitărilor şi condoleanţelor, ele se folosesc când
se trimit cadouri , înlocuind mesajele. În unele cazuri, când nu este posibil
de făcut o vizită personală cartea de vizită poate transmite anumite mesaje.
Mesaje cu abrevieri: p.r( exprimă mulţumiri),
p.f(exprimă felicitări), p.c(exprimă condoleanţă), p.p.c(la despărţire cînd nu
putem face o vizită de rămas bun).
Pe cartea de vizită se pot face şi alte
inscripţii, însă e necesar de a le scri de la persoana a treia.
Cartea de vizită niciodată nu se semnează şi
pe ea nu se scrie data.
Cărţile de vizită trebuie să fie înmânate cu
măina dreaptă în aşa fel, încât
partenerul să poate citi imediat ce este scris pe ea.
32.
Eticheta convorbirilor la telefon: regulile
cînd se răspunde la telefon
Eticheta
convorbirilor la telefon este o parte componentă a culturii organizaţionale.
Când se răspunde la telefon:
1. Nu ignoraţi apelurile telefonice, poate suna
un partener important cu o propunere avantajoasă
2. Receptorul trebuie luat după al doilea – al
treilea sunet al aparatului. Conform etichetei la telefon, după al şaselea
sunet puteţi să nu mai ridicaţi receptorul.
3. După salutare e necesar de rostit denumirea
companiei.
4. Dacă răspund la telefon persoane care nu
aparţin top managementului, atunci e suficient de rostit denumirea firmei şi
compartimentul.
5. Este foarte nepoliticos de a ridica receptorul
şi fără a vă saluta să spuneţi: „Aşteptaţi. Vă rog.” Interlocutorul va
înţelege, că aveţi chestii mult mai importante decât discuţia cu el.
6 Dacă sună telefonul în timpul unei discuţii
cu un vizitator, cereţi-vă scuze şi răspundeţi la apelul telefonic. Nu este
politicos să întrerupi discuţia cu oaspetele, pentru a discuta la telefon.
7 Nu
este politicos de întrebat direct cine sună, dacă persoana nu s-a prezentat
singură. În acest caz, e necesar să ne interesăm cu ce putem să ajutăm această
persoană.
8
În cazul
când s-a întrerupt discuţia primul trebuie să reia legătura acel, care a sunat.
33.
Eticheta convorbirilor la telefon: regulile
cînd se telefonează
Când se
telefonează:
1.
convorbire
telefonică trebuie planificată şi pregătită cu mult înainte de a pune mâna pe
receptor. O discuţie de afaceri nu
trebuie să dureze mai mult de cinci minute.
2.
După ce
aţi cules numărul şi aţi auzit salutul din parte companiei solicitate e necesar
să vă prezentaţi şi să expuneţi problema.
3.
Dacă
formaţi un număr greşit, cereţi-vă întotdeauna scuze în loc să închideţi brusc
telefonul.
4.
Dacă aţi
telefonat unei persoane de care aveţi nevoie, dar nu aţi găsit-o, atunci puteţi
să reveniţi încă o dată pe parcursul aceleaşi zile.
5.
Treceţi
imediat la subiect în orice convorbire telefonică de afaceri
6.
Nu
rămâneţi tăcut în timp ce interlocutorul continue să vorbească. E necesar de
participat la conversaţie, spunând cel puţin „Da”, „Sunt de acord”, sau un
comentariu care să demonstreze că mai sunteţi încă pe celălalt capăt al
firului.
7.
Când este
necesar pentru un moment să întrerupeţi discuţia la telefon, informaţi despre
aceasta interlocutorul şi întrebaţi-l dacă poate să aştepte sau să revină peste
o anumită perioadă de timp.
8.
Nu
mâncaţi, nu mestecaţi şi nu fumaţi în receptor.
9.
Telefonarea
partenerului de afaceri la domiciliu se admite doar în cazuri excepţionale.
Codul manierelor recomandă să nu se sune înainte de 7.00 dimineaţa sau seara
după 22.00. Oamenii necunoscuţi nu se sună până la 9.00 dimineaţa şi după 20.00 seara.
10.
Primul
finisează discuţia, cel ce a sunat.
34.
Vizita de politeţe
Vizita
de politeţe – reprezintă un răspuns la invitaţie şi la
întâlnirea oaspetelui la sosire.
Dreptul de a alege locul şi timpul întâlnirii
aparţine oaspeţilor. De regulă, vizita de politeţe se face la oficiul părţii
gazdă, oaspeţii sunt aşteptaţi la
intrare de către un lucrător al firmei şi sunt conduşi la conducătorul
companiei. Conducătorul firmei poate personal să întâlnească oaspeţii în hol
doar în cazuri excepţionale.
E de dorit ca oaspeţii să fie primiţi într-o
încăpere specială, oaspetelui i se oferă locul pe canapea, gazda se aşează în
fotoliul, care se află pe partea stângă de la canapea. Astfel, oaspetele
trebuie să fie de partea dreaptă de la gazdă.
Dacă oaspetele a sosit cu o doamnă, atunci de
partea dreaptă a gazdei, adică pe canapea trebuie să şadă doamna. Oaspetele va
şedea de partea stângă al gazdei iar translatorul îşi alege locul singur.
Primul se aşează gazda, invitând oaspeţii să
ie loc.
În timpul vizitei de politeţe, ca şi în toate
alte cazuri, iniţiativa menţinerii discuţiei aparţine gazdei, iniţiativa
plecării – oaspeţilor. Vizita de politeţe durează 20-30 minute. Peste 5-7
minute după începutul ei pot fi servite dulciuri şi băuturi răcoritoare, ceai,
cafea, fructe. Băuturi alcoolice nu e primit să se ofere la aşa măsuri.
După terminarea vizitei, gazda petrece
oaspeţii până în coridor, la ascensor sau scară.
35.
Reguli cu privire la organizarea
convorbirilor
La organizarea convorbirilor unde participă
mai multe delegaţii, eticheta în afaceri prevede reguli ce reglementează mai
multe detalii: numărul membrilor delegaţiilor, alegerea timpului, locului
întâlnirii, aranjarea delegaţiilor la mesele de tratative etc.
Numărul membrilor delegaţiilor depinde de
caracterul întrebărilor discutate şi de
nivelul reprezentanţilor.
În componenţa delegaţiilor se includ: membrii
convorbirilor, consultanţii competenţi,
componenţa auxiliară (translatori, şoferi etc.).
Ambele părţi din timp coordonează locul şi
timpul întâlnirii, subiectul discuţiei şi limba în care se vor duce tratativele
La întâlniri se respectă regulile etichetei
primite în ţara unde au loc.
Încăperea pentru petrecerea tratativelor se
recomandă să fie neutră. Convorbirile
comerciale se fixează, de regulă, la orele 9.30 sau 10.00 şi durează în mediu
1,5 ore. În a doua jumătate a zilei întâlnirea de afaceri trebuie să se înceapă
la aşa o oră încât să nu să se termine mai târziu de 17.00-17.30.
. De pe mese e necesar să fie
luat tot ce este în plus şi să rămână
carnete de notiţe, pixuri,
scrumiere, sticle cu apă minerală, pahare. Paharele se aranjează întoarse –
semn, că nu au fost deja folosite. Fructe şi bomboane nu se recomandă de oferit
pe masa de tratative.
Delegaţia trebuie să fie întâlnită la intrare
în clădirea unde se află oficiul de către un lucrător al firmei, delegaţia va
fi petrecută până la încăperea unde vor avea loc convorbirile şi unde trebuie
să se afle delegaţia gazdă.
36.
Tipologia meselor de afaceri: dejunul,
prînzul, cina
Mesele de
afaceri se organizează în conformitate cu regulile etichetei de afaceri.
Dejunul se
organizează pentru un număr mic de persoane. Timpul petrecerii – în intervalul
dintre ora 12.00 şi 15.00. Durează o oră, o oră şi jumătate. La dejun nu se
oferă felul întîi, meniul presupune: mâncare
caldă din peşte şi carne, desert (dulciuri, fructe, îngheţată etc.). Din
băuturi se propune vin, coniac, vadcă, lichor, şampanie. Şampania se oferă cu
desertul.
Cafeaua
şi ceaiul se serveşte la aceeaşi masă sau în altă încăpere. Mesele pentru aceasta se
aranjează din nou.
Iniţiativa
terminării dejunului (prânzului şi cinei) trebuie să aparţină gazdei. Forma de
îmbrăcăminte pentru dejun, de regulă, este costumul de fiecare zi.
Prânzul este ce mai
solemnă şi mai de onoare masă de afaceri, se organizează între ora 19.00 şi 21.00, durează 2-2,5 ore,
dintre care la masă se află 1,5 ore. Ca şi în timpul dejunului, înainte de
invitarea la masă şi după oaspeţii împreună cu gazdele pot petrece 15-20 minute
în altă încăpere, unde se propune cafeaua sau ceaiul.
Meniul
prânzului este foarte variat şi include obligatoriu felul întâi.
La prânz
bărbaţii sunt invitaţi împreună cu soţiile şi se invită cu invitaţie,
invitaţiile se dau cu 2 săptămîni înainte.La invitaţie mai întîi se scriu
bărbaţii âi apoi femeile.
Reguli de
aranjare: nu se aşează soţiia lîngă soţ, nu se aşează femeie lîngă femeie,
scopul mesei de afaceri este de acomunica.
Cina se organizează
la ora 21.00 şi mai târziu. ,meniul la cină şi felurile de vin – la fel ca şi
la prânz, în afară de primul fel, care, de regulă nu se oferă la acest tip de
masă de afaceri. La cină se stă în altă încăpere şi apoi la masă.
37.
Tipologia meselor de afaceri:
coctailul,fourchette-ul
Coctailul şi fourchette-ul –se organizează la ora 17.00-18.00 şi durează două ore. În
invitaţie se indică ora începerii şi terminării mesei, de exemplu: 17.00-19.00,
deoarece la coctail se permite să se vină la orice oră ce se include în acest
interval de timp şi la fel se admite să se plece la orice moment până la
sfârşitul mesei.
Dacă colaboratorii unei
companii nu vin împreună la coctail, ci pe rând, cei care ocupă un post
ierarhic mai inferior trebuie să vină înaintea conducerii. Subalternul, care
soseşte după managerul său, încalcă eticheta de afaceri. La plecare întâi pleacă conducerea, apoi ceilalţi
colaboratori.
Se oferă mici gustări, tartine, biscuiţi,
fructe etc. La coctail pe masă nu sunt furculiţe pentru oaspeţi. Chelnerii
propun pocalele cu coctailuri sau poate fi
o altă masă cu băuturi alcoolice.
Mesele de afaceri de acest fel se petrec în
picioare , oaspeţii singuri îşi aleg felurile de mâncare şi băuturile. Forma de
îmbrăcăminte – costumul de fiecare zi.
fourchette-ul, ca şi coctailul se petrece între orele 17.00 şi 20.00.
Meniul conţine mai multe feluri de mâncare în
comparaţie cu coctailul. Se propun pentru fiecare farfurii şi furculiţe.
Marginile meselor se lasă libere pentru ca oaspeţii să-şi pună farfuriile sale.
La aceste mese de afaceri : coctailul şi fourchette-ul
trebuie obligatoriu de salutat cu gazdele, dar se permite de a pleca fără a lua
rămas bun.
La
eveniment subalternii trebuie să vie mai înăinte, adică să fie prezent cînd
vine conducătorul şi să plece utimul după conducător.Forma de îmbrăcăminte se
indică în invitaţie.
38.
Tipologia meselor de afaceri: ceaiul,
„pocalul de vin”, „pocalul de şampanie”
Ceaiul se
organizează cînd trebuie să comunicăm cu cineva, se organizează între orele
16.00 şi 18.00, durează 1-1,5 ore. Se oferă
dulciuri, fructe, vin dulce şi sec, sucuri, cafea, ceai. Masa nu este
variată, forma de îmbrăcăminte – costumul de fiecare zi.
„Pocal de
vin” sau „Pocal de şampanie”. La aceste mese nu se
invită peresoane din afara afacerii, această masă se începe la
12.00 şi se termină la 13.00. Se propune, de regulă, numai şampanie, vin,
sucuri, din gustări pot fi mici tartine, nucuşoare. Primul
toast la aceste mese de regulă spune gazda şi pe urmă oaspetele de onoare, nu
trebuie să impui persoana dacă nu vrea să spună toast. Forma de îmbrăcăminte –
costumul de fiecare zi.
39.
Organizarea meselor de afaceri :alegerea tipului meselor de afaceri,
stabilirea listei invitaţilor, invitarea oaspeţilor
Orice masă de afaceri trebuie să fie bine
organizată. Pregătirea meselor de afaceri include:
-
alegerea
tipului mesei de afaceri;
-
stabilirea
listei invitaţilor;
-
invitarea
oaspeţilor;
-
stabilirea
planului de aranjare a oaspeţilor la masă;
-
stabilirea
meniului;
-
pregătirea
cuvântărilor şi toasturilor;
-
petrecerea
oaspeţilor.
Tipul mesei de afaceri depinde de modul cum va
fi organizată . Cele mai solemne sunt
prânzul şi „a la fourchette-ul”. Când e vorba de mulţi invitaţi se alege
coctailul şi „fourchette-ul”. În cazuri mai simple se organizează „un pocal de
şampanie”.
Un alt moment important este stabilirea listei
invitaţilor. În primul rând e necesar de determinat numărul total de invitaţi.
Pentru invitaţie se folosesc blanchete speciale scoase la tipar. Numele şi
prenumele invitaţilor se scrie de mână. E necesar de trimis răspunsul pe
parcursul a 3-5 zile. Dacă bărbaţii sunt
invitaţi împreună cu soţiile, aceasta este indicat în invitaţie, dar ea va fi
scrisă pe numele soţului, sau numele lui va fi scris primul. Invitaţiile se
trimit nu mai târziu de o săptămână-două până la manifestaţie.
Se admite de a refuza de la participare la
masa de afaceri doar în cazul când există motive bine întemeiate La masa de afaceri a întârzia înseamnă a
încălca eticheta. Dacă masa de afaceri se petrece în picioare (de exemplu
coctailul, „fourchette-ul”), atunci se poate de venit la orice oră în intervalul
indicat în invitaţie.
40.
Organizarea meselor de afaceri : stabilirea planului de aranjare a
oaspeţilor la masă, stabilirea meniului, pregătirea cuvîntărilor şi
toasturilor, petrecerea oaspeţilor.
Aranjarea oaspeţilor la masă se face ţinând cont poziţia ocupată în cadrul
firmei.
-
cel mai
de onoare loc se consideră în partea dreaptă al gazdei.
-
oaspetele
de un nivel foarte înalt poate fi aşezat în faţa gazdei
-
femeia nu
se aşează lângă femeie; bărbatul lângă soţie;
-
femeile
nu se aşează la marginea mesei;
-
în timpul
tratativelor la dejun, cină, prânz e posibil de aranjat delegaţiile una vizavi
de alta;
-
se
consideră locurile de onoare vizavi de uşa de la intrare.
-
la
fiecare loc la masă se plasează o cartelă cu numele invitatului;
După ce oaspeţii şi-au luat locurile la masă şi au trecut 10-15 minute
de la începutul mesei de afaceri e primit să se ţină primul toast. De regulă,
acest lucru îl face gazda, apoi cu un toast de răspuns vine oaspetele
principal. Nu este politicos de a sta la masă alăturea şi de a nu vorbi, este
necesar de a întreţine convorbiri cu ambii vecini, la fel şi cu cei ce se află
nu departe.
Petrecerea
oaspeţilor Nu se recomandă de
a se reţine la masa de afaceri peste timpul indicat în invitaţie, sau să plece
toţi oaspeţii imediat după plecarea oaspetelui de onoare. Dacă trebuie să pleci
înainte de terminarea mesei, e necesar de făcut în aşa mod ca să nu observe
oaspeţii, dar obligatoriu e necesar de luat rămas bun de la gazde.
Un moment important îl constituie organizarea
petrecerii oaspeţilor. E primit ca gazda să petreacă oaspeţii de onoare până la
locul unde ia întâlnit. La mesele de afaceri unde participă multe persoane
gazdele petrec doar oaspeţii de onoare. Ceilalţi invitaţi sunt petrecuţi de
către alte persoanele. După petrecerea
mesei de afaceri este obligatoriu ca invitatul să- i mulţumească gazdei pentru
masă.
41.
Regulile de conduită la uşă(în oficiu,
restaurant, ascensor)
Mergând împreună cu o femeie, bărbatul
ajungând în faţa uşii, e necesar de întrecut puţin femeia, pentru a deschide
pentru ea uşa. În încăpere se intră după doamnă, dar în restaurant, bar,
cafenea, cazino, precum şi în încăperile slab iluminate bărbatul întotdeauna
intră primul.
O persoană tânără trebuie să ofere
posibilitatea de a intra prima unui vârstnic, gazda – oaspetelui.
Dacă de uşă se apropie două persoane de
aceiaşi vârstă şi sex, primul trece pragul acela care se află mai aproape de
ea.
În faţa uşii ascensorului regulile sunt
astfel: cine se află lână uşă, indiferent de vârstă şi sex, acela intră primul.
La fel şi la ieşire, cine se află în spatele uşii liftului iese primul şi
nimeni nu se dă la o parte sau nu se înghesuie în colţ ca să facă loc altei
persoane să treacă.
Dacă din greşeală împingi pe cineva în lift,
spui „îmi pare rău” sau „vă rog, scuzaţi-mă”, Un obicei urât este când unele
persoane în ascensor privesc prea lung la altele, astfel incomodându-le. De
aceea în lift se recomandă de uitat la panelul ce indică la ce etaj se află
ascensorul.
42.
Regulile de conduită în transport
Regulile
de conduită în transport sunt următoarele:
-
nu se
citeşte peste umăr sau de sus cartea sau ziarul, pe care îl ţine alt pasager;
-
nu se
citeşte ziarul desfăcându-l complet.
-
nu se
discută în transportul public problemele personale, de serviciu, intime;
Bărbatul primul trebuie să iasă din autobus,
troleibus apoi să o ajute pe doamnă, oferindu-i mâna.
Coborând pe scări bărbatul va merge înaintea
femeii, iar ridicând scările, o va urma. Pe escalator bărbatul trebuie să se
afle cu dou-trei scări mai jos ca femeia, atât la urcare, cît şi la coborâre.
Cînd se
circulă cu automobilul ,bărbatul trebuie întâi să deschidă uşa dreaptă din faţa
doamnei, apoi să-şi ocupe locul său la volan.
Codul manierilor nu recomandă doamnei să
păşească în maşină mai întâi cu un picior, apoi cu altul. Mai bine după ce s-a aşezat,
să ridice în maşină ambele picioare.
La ieşire din automobil bărbatul iese primul,
deschide uşa în faţa doamnei şi îi ajută să iasă, oferindu-i mâna.
43.
Regulile de conduită la restaurant
Sosind într-un restaurant
împreună cu o doamnă ,bărbatul trebuie să aleagă masa şi să o ajute să se
aşeze.
Dacă, intrând în restaurant aţi observat pe
cineva cunoscut, nu vă grăbiţi să ocupaţi locurile lângă el – aşteptaţi
invitaţie. Femeia poate, examinând meniul, să facă alegerea singură, dar
comanda o face bărbatul.
Regulile etichetei nu recomandă doamnei să-şi
vopsească buzele, să se pieptene, nici chiar să-şi netezească părul cînd e la
masă, o femeie nu trebuie niciodată să-şi lase geanta pe masă.
La masă în restaurant nu se citeşte nimic în
afară de meniu. Înainte de a prelua comanda un chelner special pe vinuri, poate
oferi bărbatului vinul spre degustare. Dacă vinul este considerat bun, bărbatul permite astfel să se umple şi celelalte pocale, însă, dacă vinul nu a
plăcut, se poate de rugat chelnerul să-l
schimbe. Dar nu e primit de respins vinul de două ori la rând.
Nu este cazul de mirosit mâncarea , în
restaurant nu e primit de mâncat sau de
băut careva produse aduse cu sine.
Când se aduce contul, nu se consideră semn al
zgârceniei, dacă el va fi verificat. În cazul dacă se observă careva
ineczactităţi, ele trebuie în linişte clarificate cu chelnerul.
44.
Regulile de conduită la teatru şi sălile de
concert
La teatru sau în sălile de concert se intră cu
20-30 minute înainte de începutul spectacolului.
La garderobă bărbatul îi ajută mai întâi
doamnei să se dezbrace, fiind atent ca paltonul ei să nu să se atingă de podea
şi îl transmite garderobierului. Apoi se dezbracă singur. Numerile rămân la el.
În sală primul intră bărbatul. Trecând spre
locurile sale, el merge înaintea femeii. Între rânduri se merge cu faţa spre
spectatori. Însă, dacă spectacolul deja a început, în semn de stimă faţă de
actori, între rânduri se trece cu faţa spre scenă.
Dacă s-a întârziat, mai bine de ocupat
locurile libere la marginea rândului, iar la întrerupere pe ale sale.
Bărbatul se aşează în partea stângă al doamnei
(după ce ea şi-a ocupat locul). Dar dacă de pe locul ei se vede rău scena,
trebuie de schimbat cu locurile.
În timpul spectacolului nu e cazul de comentat
joaca artiştilor şi calitatea piesei, de povestit vecinilor, ce o să urmeze mai
departe, în timpul spectacolului nu se
ridică şi se iese din sală.
După terminarea spectacolului nu se iese
imediat din sală, dar se mulţumesc actorii prin aplauze, aşteptând ieşirea lor
pe scenă după ce cortina o vor ridica din nou.
Doamna iese din sală prima, urmată de bărbat
Nu se aplaudă în timpul spectacolului, se
aplaudă la sfârşitul fiecărei părţi al spectacolului.
45.
Regulile referitor la alegerea şi oferirea
cadourilor
Mulţi
oameni de afaceri sunt suspecioşi în acceptarea cadourilor dar totuşi rolul lor
au o însemnătate mare în consolidarea unor relaţii
Cadoul nu este o
demonstrare a bogăţiei şi dărniciei, dar sesizării intereselor celui, cui i se
cadonează. De aceea nu e primit de cadonat bani – poate fi tratat ca un dispreţ
faţă de persoană.
Nu se recomandă:
-
de a
dărui ceea ce puţin probabil că va fi de folos persoanei respective, chiar dacă
este un lucru bun şi scump;
-
de a
cadona cadouri foarte scumpe.
-
de a dărui cadouri foarte ieftine, deoarece va
fi tratat ca lipsă de interes faţă de această persoană;
-
de a
dărui bărbatului dulciuri şi flori, dacă el nu celebrează un jubileu;
-
de a
cadona femeii brichetă, scrumieră indiferent dacă fumează sau nu;
-
de a
cadona femeii băuturi alcoolice, inclusiv
şi vinuri de calitate;
-
de a rupe
de pe cadou eticheta.
-
când se
dăruie cadoul el nu trebuie de lăudat, accentuând cât de greu a fost cumpărat;
Venind în ospeţie cu un cadou pentru copii,
mai întâi e necesar de întrebat părinţii, dacă ei acceptă pentru copilul lor
aşa cadou.
Cadourile trebuie să fie frumos ambalate.
Dacă aţi fost în vizită peste hotare, atunci
familia cu care aţi stat trebuie mulţumită. Puteţi cadona un lucru care va
prinde bine în casă.
46.
Regulile referitor la primirea cadourilor şi
cadonarea florilor
La primirea cadoului,
indiferent de emoţiile pe care le simţiţi, trebuie de arătaţi că sunteţi foarte
mulţumit de darul oferit. După
primirea cadoului el trebuie imediat desfăcut. Dacă oaspetele a venit la
sărbătoare fără cadou, el trebuie întâlnit la fel ca şi ceilalţi. E bine ca
cadourile să fie aranjate într-un loc special.
Dulciurile şi băuturile cadonate nu se duc în
altă parte, ci se deschid şi se pun pe masă.
Uneori cadoul nu se poate de
primit. Motive pot fi diverse: sau el este prea scump, sau nu este potrivit
situaţiei. În acest caz refuzul trebuie să fie declarat cu o voce fermă,
categorică fără a lăsa careva dubii
şi numaidecât argumentând de ce nu se poate de primit acest cadou.
Florile sunt un cadou universal. Pot fi cadonate la
orice sărbătoare.
În unele cazuri ele pot fi ca un cadou
separat, în altele completează cadoul de bază.
Dacă nu ştii ce să dăruieşti poţi alege un
aranjament floral sau flori, există o regulă – aranjamentul floral se trimite
la biroul unei persoane, iar firele de flori la el sau la ea acasă.
Nu este întotdeauna cazul de a cadona un
buchet mare, din multe flori, poţi dărui o floare mai bine, decât o sută, şi în
afară de aceasta florile la fel ca şi cadourile e un gest frumos şi o mică
atenţie din partea ta.
Florile se dăruiesc fără ambalaj, în afară de
trandafiri, unde ambalajul serveşte drept protecţie de la spini. Însă, uneori
ambalajul şi florile formează un ansamblu şi atunci el trebuie să fie păstrat.
Florile artificiale se cadonează doar ambalate.
Conform regulilor etichete se dăruiesc doar
flori vii, în cazul când florile nu se transmit personal, e necesar de inclus
în buchet o scrisorică, felicitare sau carte de vizită.
Când se aleg florile pentru
cadou nu e primit de combinat cele de câmp cu cele de grădină. Florile de culoare roşu aprins simbolizează
dragostea, culoarea albă a florilor simbolizează puritatea şi curăţenia, de aceea
e primit să fie cadonate mireselor.
47.
Rolul imaginii unui om de afaceri
Imaginea, creată cu ajutorul vestimentaţiei,
influenţează asupra modului cum este percepută persoana de către alţii.
Totodată, această imagine include sesizarea culturii organizaţionale ale firmei
unde ea lucrează. Unele întreprinderi, de exemplu consideră, că
lucrătorii-bărbaţi întotdeauna trebuie să poarte costum. Alte organizaţii
acceptă, ca ei să poarte sacouri sportive. Este important de a înţelege, ce
corespunde firmei şi cum aceasta poate fi transmis prin imaginea lucrătorilor
săi.
Într-un anumit mod fiecare business impune şi
un stil propriu al îmbrăcămintei.. O persoană angajată într-o întreprindere şi
responsabilă, trebuie să fie îmbrăcată cu grijă, decent.
În unele locuri modul de a se îmbrăca pentru
serviciu este mai formal decât în altele.
Însă multe situaţii în activitatea de
business necesită o anumită formă a
vestimentaţiei. Atunci când un bărbat apare într-un costum de culoare deschisă
la un coctail este potrivit, dar când o femeie apare într-o rochie neagră de
mătase împodobită cu o broşă, la un eveniment de după-amiază, este nepotrivit.
Din acest motiv orice persoană, ce doreşte să creeze o impresie pozitivă
trebuie să cunoască principalele cerinţe referitor la vestimentaţia, coafura,
machiajul omului de afaceri, pentru ca ţinând cont de ele să respecte atât
cultura organizaţiei din care face parte, cât şi să pună în valoare
personalitatea sa.
48.
Costumul clasic al omului de afaceri: sacoul
De
fiecare dată când se îmbracă pentru o întâlnire de afaceri trebuie de gândit la
fel, trebuie de ales, de combinat, de
folosit diferite accesorii, astfel încât să fie bine îmbrăcat şi să se simtă
bine când ajunge la destinaţie. Un element obligatoriu al costumului bărbătesc
clasic constituie sacoul. El trebuie să fie îmbrăcat la orice vizită.
Nasturele de jos al sacoului nu se încheie
niciodată, la fel, se dansează doar cu sacoul încheiat, el poate fi descheiat
când se aşează la masă sau în automobil.
Când se cumpără costumul e necesar de strâns
stofa în mâni, pentru a determina cum el se şifonează, dacă după aceasta el
rămâne şifonat, atunci gândiţi-vă bine înainte de-a face această cumpărătură.
Costumul trebuie să fie bine călcat.
Sacoul poate fi scos la manifestaţiile
oficiale doar în cazul, când la fel a procedat gazda, oaspetele de onoare sau
altă persoană care se consideră principală la eveniment.
Dacă lucraţi fără sacou în birou, îl îmbrăcaţi
neapărat atunci când vă duceţi să vedeţi şeful, sau dacă staţi în birou şi
sacoul stă pe scaun şi intră şeful atunci trebuie să te îmbraci şi apoi să te
saluţi.
Toamna târziu, iarna, primăvara devreme, seara e mai
bine de purtat sacou de culoare întunecată. Vara şi ziua sunt recomandabile
culori mai deschise. Costumul poate fi de o singură culoare, în carouri sau
dungi.
Pentru întâlniri oficiale se recomandă de ales
un costum de o singură culoare gri, gri întunecat, albastru întunecat, negru.
Costumul de culoare neagră este destinat
pentru cele mai solemne ceremonii.
49.
Vestimentaţia omului de afaceri: cămaşa,
cravata, încălţămintea, ciorapii
Cămaşă cu
multe culori nu se combină cu un costum cu desen, deaceea se recomandă de îmbrăcat un costum în dungi cu o
cămaşă în carouri şi invers. Culoarea ideală pentru cămaşă, care se potriveşte
pentru vizită la orice nivel – este albă. Cămaşa trebuie să fie permanent
curată şi călcată, cămaşa se poartă o singură dată. Principala caracteristică a
cămeşii este prospeţimea. La costum gri alegem cămaşă albă, nu se poartă cămaşă
cu guler sus de stil sportiv la costum.
Cravata
reprezintă un atribut necesar pentru o cămaşă de o singură culoare dar nu este element obligatoriu.
Cravata trebuie aleasă având în vedere
combinarea ei cu costumul
Lăţimea cravatelor bărbăteşti trebuie să fie
direct proporţională cu lăţimea sacoului, adică cu cât este mai larg în spete
persoana, cu atât trebuie să fie mai lată cravata.
Lungimea cravatei trebuie să fie până la
centură, nu e bine să fie prea scurtă.
Papionul se poartă după ora 5 seara şi
deobicei papionul este purtat de persoanele învîrste.
Vestimentaţia unei persoane din conducere este aproape
mereu la vedere, pantofii trebuie să arate întotdeauna bine, adică să
fie de bună calitate, curaţi şi într-o stare bună.
După cum cămaşa albă corespunde oricărui
costum, aşa şi încălţămintea neagră corespunde costumului de orice culoare. Încălţămintea de culoare
deschisă se recomandă de purtat doar în timpul verii cu costum de culoare
deschisă, încălţămintea sportivă
– numai cu îmbrăcăminte sportivă, pantofii de lac – doar la ceremonii solemne.
Vestimentaţia unui om de afaceri nu admite
încălţăminte de culoare albă. La fel, nu se încalţă sandale la serviciu, deoarece
această încălţăminte se poartă fără ciorapi.
Ciorapii se aleg în dependenţă de culoarea
costumului şi pantofilor , ciorapii trebuie să fie mai întunecaţi ca costumul
şi mai deschişi la culoare ca încălţămintea Ciorapii de culoare albă se poartă
doar cu încălţăminte sportivă.
50.
Vestimentaţia unei femei de afaceri
Vestimentaţia
unei femei de afaceri trebuie să conţină sacou, care poate fi purtat în
ansamblu cu pantaloni, fustă, rochie, nu se recomandă fustele şi rochiile mai scurte
de genunchi, decolteul prea adânc, culorile aprinse, hainele prea strâmte.
O doamnă
poate să-şi permită haine de un asortiment mai mare de culori, doar cu mici
excepţii, hainele transparente nu se recomandă. Culoarea roşie a hainelor poate
fi aleasă doar la manifestaţiile unde vor fi prezente multe persoane , însă în
oficiu această culoare poate provoca oboseală la alţi lucrători ai
îtreprinderii în timpul discuţiei.
Vara se
recomandă de îmbrăcat rochii de culori mai deschise, iar seara şi iarna – de
culori mai închise şi din stofă mai deasă.
Pantofii
unei femei trebuie să fie lustruiţi şi curaţi, cu tocuri într-o stare bună.
La
serviciu nu se admit pantofi de culoare albă, nici chiar dacă este mijlocul
verii, nu se permit sandalete, sandaletele se poartă pe piciorul gol, iar o
femeie de afaceri întotdeauna trebuie să poarte colanţi sau ciorapi.
Geanta
trebuie să se potrivească cu pantofii şi să se asorteze cu ei, la restaurant se
ea geantă de dimensiune mica şi un alt moment este că geanta nu se pune pe
masă, dar pe picioare sau pe braţe.
La rochia de
seară pălăria nu se poartă şi pe mănuşi nu se pun inele.
51.
Accesoriile, coafura, fardul
Cu cît la
întreprindere este mai strict cu atît mai mult se exclud accesoriile.
Bărbatul
trebuie să poarte doar un singur inel, fie verigheta sau alt inel, dar modest.
Ceasul,
stiloul, butoni asortaţi la o cămaşă elegantă telefonul pot fi accesorii la
bărbaţi.
Băsmăluţa
se poartă la buzunarul de la pantaloni.
Nu se poartă aur cu argint sau
alte accesorii combinate în acelaşi timp, la fel, nu se poartă cercei lungi în
timpul zilei, nu se admite purtarea inelelor pe toate degetele, bijuteriile nu
trebuie să fie gălăgioase.
O femeie nu
trebuie să-şi lase poşeta pe birou sau pe masa de conferinţe când se află la o
şedinţă, sau să o pună pe masă în timpul unei mese la restaurant. Geanta nu
trebuie să fie expusă niciodată la vedere.
Coafura:
la bărbaţi nu se admite părul lung, vopsit, părul trebuie să fie curat, aranjat.
Un bărbat cu părul lung nu corespunde imaginii
unui om de afaceri realizat. Coafura unei femei de afaceri, la fel, trebuie să
fie frumoasă aranjată,: părul să fie frumos pieptănat, nu se recomandă coafuri
extravagante, să- ţi treci mâna prin păr, lungimea părului trebuie să fie pînă
la umeri, în cazul dacă femeia doreşte să poarte păr lung, la birou el trebuie
să fie prins.
Machiajul unei femeie trebuie să fie simplu, gene
false, pudra aurie nu se folosesc la birou. Femeia de afaceri trebuie să-şi
şteargă rujul de pe buze, sau să folosească un ruj, ce nu lase amprente înainte
de a participa la o masă de afaceri.
Cumpărând un parfum, nu este suficient doar de
evaluat mirosul lui. E necesar de verificat cum se combină acest miros cu
mirosul pielii. Pentru aceasta se recomandă de turnat o picătură de parfum la
încheietura mânii şi doar peste câteva clipe îl alegem. Parfumul trebuie să fie
puternic.
La femei mirosul parfumului poate fi simţit la
o distanţă de 40 cm, iar la bărbaţi la distanţa de 15 cm.
52.
Diferenţele
de cultură. Procesul de integrare îtr-o cultură străină.
Persoanele
din ţări diferite au moduri diferite de a evalua lucrurilor, cu atitudini şi
experienţe diferite, cu puncte forte şi slăbiciuni diferite.
Diferenţele
de culturi naţionale nu influenţează numai comportamentul superficial, ci sunt
şi condiţii esenţiale pentru înţelegerea valorilor adoptate da oameni de
afaceri. Fiecare persoană vine la masa tratativelor cu deprinderi şi obiceiuri
de care de multe ori nu este conştient şi există doar în subconştient.
Când se
merge în străinătate pentru o scurtă călătorie de afaceri, sau pentru a lucra
într-o anumită ramură a profesiunii câţiva ani, persoana respectivă reprezintă
atât patria sa cât şi compania din care face parte. Ajungând într-o altă ţară,
dacă nu se cunoaşte nimic despre ea, acest lucru va provoca în mod automat o
insultă adusă poporului acestei ţări. Oamenii vor crede că sunt consideraţi
lipsiţi de importanţă, că nu interesează cine şi ce sunt.
În
străinătate există multe aspecte legate de afaceri, există obiceiuri şi
atitudini adânc înrădăcinate în propria sa cultură, este sarcina gazdei să-l facă pe oaspetele său
să se simtă liber şi nu încordat. La fel, gazda va fi impresionată de atenţia cu care a
fost acordată nevoilor sale prin respectarea obiceiurilor şi tradiţiilor
proprii acestui popor.
Dacă vor
urma tratative în altă ţară, nu uitaţi, că veţi comunica nu numai cu
reprezentanţii businessului, dar şi cu populaţia băştinaşă, care nu sunt
familiarizaţi cu detaliile etichetei în afacerile internaţionale. Pentru a
evita confuzii, iar uneori şi conflicte, mai bine din timp de făcut cunoştinţă
cu specificul comunicării şi comportamentului caracteristic acestei ţări.
53.
Caracteristici ale omului de afaceri
american
În cultura americană se ataşează un mare
respect succesului economic, existând o bună tradiţie a afacerilor. Simbolul
acestui succes îl reprezintă starea materială.
În general, americanii au un foarte dezvoltat
simţ al competiţiei şi doresc să reuşească într-un timp cât mai scurt. În
afaceri, timpul de reacţie este foarte scurt, ceea ce îl determină pe american
să utilizeze deseori telefonul ca mijloc de comunicare. Conferinţele telefonice
sunt utilizate pentru a trata afacerile importante cu acţiune imediată.
Un om de afaceri american va începe
negocierile cu entuziasm, urmărind câştigul.
În timpul discuţiei de afaceri
se concentrează nu numai pe aspecte generale ale subiectului, dar şi pe
detalii, referitor la realizarea proiectului. Omul de afaceri american îşi
pregăteşte întâlnirea în detaliu: cunoaşte foarte bine dosarul, are pregătit un
plan adaptabil în funcţie de situaţia de moment, şi-a prevăzut obiectivele
probabile ale partenerului său şi
modalităţile de a le contracta. Americanii sunt mai îndrăzneţi şi mai liberi în
relaţiile cu partenerii, americanii sunt interesaţi atât de viaţa profesională,
cât şi de cea personală.
În SUA, femeia este din ce în ce mai mult
prezentă în lumea afacerilor şi revendică egalitatea cu bărbaţii şi în acest
domeniu.
54.
Caracteristici ale stilului asiatic
Japonia
Omul de afaceri japonez este deosebit de
politicos, amabil, dar şi foarte riguros, ceea ce ne obligă să fim foarte
atenţi la tot ce spunem, pentru că urmăreşte cu stricteţe dacă vorbele sunt
urmate de fapte.
Japonezii sunt simpli şi punctuali. Derularea
întâlnirii are o anumită complexitate, pentru că negociatorii japonezi practică
subtil abaterea şi ocolirea. Ei sunt capabili să se învârte în jurul problemei
fără a o aborda direct.
În Japonia salutul obişnuit nu este o
strângere de mână, ci o lungă şi adâncă plecăciune. Ea are o mare importanţă
din punct de vedere al ritualurilor. Dar când sunt peste hotare ei se aşteaptă
la o simplă strângere de mână.
Nu trebuie de adresat niciodată omului de
afaceri japonez cu prenumele. Numai membrii familiei şi prietenii foarte
apropiaţi fac acest lucru.
Cărţile de vizită trebuie schimbate la prima
întâlnire şi ele trebuie oferite şi acceptate cu ambele mâni. Poate fi
considerată ca o ofensă, dacă la oferirea cărţii de vizită nu se înmânează
cartea de vizită a partenerului. Este necesar de respectat strict ierarhia în
cazul oferirii cărţii de vizită.
Nimeni nu deţine într-o măsură mai mare arta
de a dărui cadouri decât japonezii. De două ori pe an, în decembrie şi în
iulie, japonezii fac schimburi de cadouri cu partenerii de afaceri, pentru a-şi
exprima aprecierea. Japonezii consideră oferirea cadourilor drept o necesitate.
Cadourile trebuie să fie împachetate în hârtie pastel (niciodată în hârtie albă
sau cu fundiţe). Vorbind despre sine japonezii arată cu mâna nu la piept, cum o
fac europenii, dar la nas.
China
Cel mai important element
pentru ei este reputaţia. Cartea de vizită ce îi este oferită trebuie să fie
foarte elegantă. Nu trebuie să fie afectată reputaţia sau să fie forţaţi să se
retragă în faţa unei oferte prea ferme
Oamenii de afaceri din
China preferă să ducă tratative pe teritoriul său. Businessmanii din China
acordă o atenţie mare relaţiilor neformale cu partenerii de afaceri din
străinătate şi le acordă multe întrebări despre vârstă, familie, copii, dar se
strădui să evite discuţii despre politică. astfel o să-i afectaţi reputaţia.
Chinezii sunt persoane foarte ospitaliere. A face un cadou este un lucru
dificil în China. Dacă se dăruieşte un buchet nu trebuie de combinat flori de
culoare albă şi albastră. Cea mai bună combinaţie – florile vii de diferite
nuanţe ale culorii roşii şi cu verdeaţă decorativă.
55.
Caracteristici ale stilului arab
Salutarea
în mod arab reprezintă o întreagă ceremonie, ce este însoţită de multe
întrebări cu privire la sănătatea Dvs., la afacerile Dvs., şi ele pot să se
repete pe parcursul întregii convorbiri. Salutul în majoritatea ţărilor arabe este „Salaam
alayakum” fie însoţit, fie urmat de o strângere de mână.
Sosirea cu
întârziere la întâlniri nu este considerată o impoliteţe în majoritatea ţărilor
arabe, în special atunci când oaspetele este mai bogat sau o persoană mai
importantă decât gazda.
La întâlnirile de afaceri
negociatorul arab evită să-şi pună partenerul într-o postură nefavorabilă. El
îl respectă. Mai mult, are o deosebită capacitate de a lua decizii şi ştie să
se facă ascultat, car tea de vizită nu trebuie uitată. Eticheta arabă nu admite
ca oamenii să fie categorici, de aceea nu cereţi de la parteneri în timpul
întâlnirilor de afaceri un răspuns concret „da” sau „nu”.
Fiţi pregătiţi ca
discuţiile să dureze mai mult decât cu vizitatorii occidentali şi nu daţi
dovadă de nerăbdare, oricât de tare nu v-aţi grăbi. La întâlniri nu staţi
într-o poziţie care să-i arate oaspetelui talpa pantofilor Dvs. şi nici nu fiţi
surprinşi dacă oaspetele se va descălţa în biroul Dvs. La mesele arabe
tradiţionale este folosită numai mâna dreaptă pentru a mânca.
Nu trebuie de lăudat nici
un obiect din casă sau din biroul partenerului arab, pentru că se poate simţi
obligat să-ţi dăruiască ceea ce admiri. Îmbrăcămintea potrivită pentru un
bărbat de afaceri din Est este haina de culoare închisă, dar subţire, cămaşa
albă şi pantofi cu şireturi. Spre deosebire de Japonia, oferirea de cadouri nu
are o importanţă majoră, micile cadouri sunt obişnuite atunci când participi la
o masă.
56.
Caracteristici ale stilului
european:scandinav, german
Oamenii de afaceri
scandinavi au un anumit grad de reticenţă în a intra în mediul social la
începutul negocierilor. Sunt liniştiţi, vorbesc rar şi pot fi uşor cuceriţi în
fazele iniţiale; mai sunt foarte deschişi în mişcări şi îi ajută pe parteneri
să obţină informaţiile necesare despre propria poziţie.
Îmbrăcăminte, maniere oficiale şi
punctualitatea – toate acestea sunt de aşteptat atunci când ai de-a face cu
scandinavii. La prima vedere, ei pot părea distanţi şi neprietenoşi, dar
aceasta este o rezervă naturală peste care, de regulă, se trece după ce vă
cunoaşteţi mai bine.
În aceste ţări trebuie să fii exagerat de
punctual la întâlnirile de afaceri şi la evenimentele sociale. Dacă te afli
într-un grup în care nimeni nu a făcut prezentările, prezintă-te singur
tuturor. Scandinavii sunt rezervaţi şi vor aprecia pe cineva care sparge ghiaţa
în locul lor.
Schimbul unor cadouri de valoare modestă este
acceptabil, dar cadourile mai extravagante pot produce ofense.
Distanţe păstrată în timpul convorbirii –
mare.
Pregătirea germanilor
pentru negocieri este superbă. El va identifica exact afacerea pe care doreşte
să o încheie, forma acesteia, variantele ce vor fi discutate în timpul
tratativelor. În timpul tratativelor va face oferte clar, ferm şi declarativ şi
nu va fi deschis în mod semnificativ către compromis.
Dacă într-o întâlnire cu
americanii are prea puţină importanţă schimbarea locurilor în sală, în scopul
adaptării la situaţii noi, în Germania acest lucru este interzis. O uşă
deschisă înseamnă dezordine, iar faptul că cineva deschide întâmplător uşa
constituie un abuz neadmis. În relaţiile cu ei prenumele poate fi folosit numai
atunci când eşti invitat. Umorul trebuie folosit cu grijă la întâlnirile cu
oamenii de afaceri germani şi evitat în totalitate cu ocaziile foarte oficiale.
În îmbrăcăminte pentru
manifestaţiile oficiale germanii sunt conservativi. Nu se recomandă de încălţat
la un costum întunecat pantofi de culoare deschisă.
Schimbul de cadouri în
cercurile de afaceri al Germaniei nu este primit. Dacă aţi fost invitat la
restaurant, ţine-ţi minte că contul uneori fiecare achită pentru el însuşi.
57.
Caracteristici ale stilului britanic,
francez
Britanicii i-au decizii destul de încet, însă pe
cuvântul lor se poate baza, britanicii sunt predispuşi spre compromis, sunt
foarte precauţi la ceea ce spun şi fac, evită afirmări sau refuzuri categorice,
deoarece aceasta poate aduce la o confruntare deschisă.
Vocea constituie
elementul esenţial al negociatorului britanic, britanicii vor prefera
întotdeauna o întâlnire pe terasă, ce oferă imaginea încântătoarei, decât în
biroul care dă impresia unei strâmtori necunoscute.
În timpul întâlnirilor este bine de ţinut cont
că:
·
clipitul
ochilor unui negociator britanic are aceeaşi semnificaţie cu înclinarea
nervoasă a capului unui latin; îi este foarte greu să privească fix;
·
la
sfârşitul primei întâlniri, dacă partenerul Dvs. utilizează prenumele înseamnă
că este încântat şi apreciază pozitiv negocierea;
·
vă puteţi
permite o mică întârziere – cu excepţia primei întâlniri
·
Mesele de
afaceri sunt foarte formale; oricum ele pot include prietenii şi soţiile celor
ce negociază. Şansele de a fi invitat acasă sunt foarte mici. Nu se admite să
te adresezi la oameni necunoscuţi, dacă nu le-ai fost prezentat. Mâna doamnei
în aceste ţări nu se sărută.
La cină
este obligatoriu costumul de culoare închisă pentru domni şi rochie lungă
pentru doamne. Se poate de cadonat doar mici prezenturi – brichetă, carte de
notiţe, pixuri, la Crăciun – băuturi alcoolice. Cadourile mai scumpe se
consideră mită.
Strângerea mâinilor la
despărţire şi la întâlniri este un obicei general pentru francezi indiferent cât de bine se cunosc persoanele
între ele. Umorul este rar folosit la ocaziile legate de afaceri.
Oamenii tăcuţi în Franţa
nu se respectă . Francezii vorbesc foarte repede,
În practica de afaceri
franceză convorbirile se încep la ora 11.00 dimineaţa. Francezii nu sunt foarte
punctuali. Mai mult ca atât, la mesele de afaceri ei se condus de regula: cu
cât este mai mare statutul persoane, cu atât el vine mai târziu.
Dacă partenerul francez
vă invită la cină, înseamnă că vă bucuraţi de o atitudine deosebită. E necesar
de adus cu sine o sticlă de vin scump sau şampanie, bomboane şi flori.
La cină se recomandă să
veniţi cu 15 minute mai târziu de ora începerii.
În timpul primei
întâlniri de afaceri nu se recomandă de dăruit partenerului cadouri.
58.
Caracteristici ale stilului mediteranean,
caracteristic ţărilor din estul europii
Viaţa
întreprinderilor din zona Europei este
condiţionată de valori tradiţionale, cum ar fi: respectul pentru ceilalţi,
politeţea, valorizarea partenerului prin calitatea limbajului, respectul pentru
familie.
Omul de
afaceri mediteranean vorbeşte mai mult prin corpul său decât prin cuvinte şi nu-şi
ascunde emoţiile, el este întotdeauna o companie agreabilă. Partenerii din
această zonă se consideră că sunt mai puţin preocupaţi de punctualitate şi de
caracterul oficial al întâlnirilor decât omologii lor din nordul Europei. Viaţa
familială este privită ca având o importanţă considerabilă şi este politicos să
te informezi despre sănătatea familiei înainte de începerea afacerii.
Cadourile de afaceri şi
mesele interminabile sunt foarte practicate şi nu se refuză.
59.
Stilul omului de afaceri din Republica
Moldova
În
Republica Moldova ar fi incompletă, dacă n-am încerca să evaluăm stilul omului
de afaceri din această ţară. Putem constata, că comportamentul businessmanului din
Republica Moldova încă este în proces de formare. Astfel, în Republica Moldova
salutul obişnuit este o strângere de mână. Însă această formă de salutare se
utilizează între bărbaţi, mai rar între
persoanele de diferite sexe, iniţiatorul fiind întotdeauna bărbatul şi practic
nu se foloseşte între femei.
Schimbul
cărţii de vizită nu se efectuază obligatoriu la întâlniri, numai în cazul când
există intenţia de a prelungi relaţia de afaceri. În majoritatea cazurilor,
cărţile de vizită se utilizează doar în timpul comunicării directe şi foarte
rar se apelează la ele în scopul de a transmite anumite mesaje, flori, cadouri
prin intermediul altor persoane.
Dacă în
multe ţări ale lumii se evită în timpul discuţiei aşa subiecte ca: religia,
politica, atunci în Republica Moldova ele sunt teme obişnuite pentru discuţii.
La fel, nu sunt considerate indiscreţii întrebările despre viaţa personală,
sănătatea membrilor familiei salariul.
Practic, poate fi abordată orice temă, dar cu respectarea anumitor limite.
Mulţi întreprinzători din
republică au un stagiu mic în afaceri şi se orientează mai mult la câştigurile
imediate, decât la stabilitatea lor. Din acest motiv trebuie de contat parţial
pe cuvântul oamenilor de afaceri, străduindu-se de a detalia toate momentele
prin contracte.
Spre deosebire de
regulile etichetei de afaceri utilizate în ţările occidentale la mesele de
afaceri organizate în republică şampania se oferă la începutul întâlnirii şi se
spun multe toasturi. Cadourile sunt acceptate, uneori chiar aşteptate.
Oamenii din republică
sunt ospitalieri, nu fac o diferenţiere mare dintre viaţa profesională şi
particulară, de aceea există o
probabilitate înaltă că partenerii străini vor fi invitaţi acasă la
întreprinzătorii autohtoni. În acest caz, se recomandă de venit cu un cadou
pentru gazde: bomboane, vin, fructe. Gazdele vor avea grijă să servească cu ce
au mai bun şi se vor ofensa dacă sunt refuzaţi. De asemenea, ei vor avea grijă
de oaspeţii lor pe tot parcursul vizitei, distrându-i şi familiarizându-i cu
cultura şi tradiţiile ţării.