Optimizarea retelelor de transfer date cu concentratoare

Formularea problemei
Se examinează RTD centralizate specifice R abonat, teleprelucrare D: mesajele se transmit de la staţii-terminal la centru şi invers; centrul poate fi C, nod de comunicaţie al RTD magistrale, staţie-server de prelucrare a D. Pentru a reduce costurile la canale de comunicaţie se pot folosi canale multipunct sau C de D; la C se pot conecta prin canale de TD mai multe staţii-terminale sau/şi C.

Problema optimizării
O R de calculatoare cu staţii-terminale care necesită schimb de D cu centrul se conectează cu centrul prin canale de TD direct sau prin intermediul C. Fiecare staţie-terminal se va conecta doar la unul din C sau la centru. Costul folosirii C include costul C înseşi şi costul canalului de TD între acesta şi centru. Problema constă în determinarea setului de valori ale variabilelor yj şi xij ce minimizează costul, ţinând cont de restricţiile: fiecare stație e conectata la C sau la centru, la fiecare C se pot conecta nu mai mult de r stații.

Algoritmi
- euristici de adaos şi de eliminare propuşi de L.R.Bahm şi D.T.Tang.
Adaos - conectarea iniţială a tuturor staţiilor la centru; se introduce câte un C; pentru a introduce un C, se compară toate alternativele posibile de R cu un nou C din cele încă neintroduse în R; se alege alternativa care asigură cel mai mic cost al R. Procedura de introducere a C şi formare a RTD se încheie când costul R cu un nou C nu este mai mic decât fără acesta.
Eliminare - asemănător celui de adaos: foloseşte o procedură inversă de includere a C în R: iniţial se introduc toate C, apoi se elimină câte unul dacă este oportun. 

R-retea
T-tranfer
D-date
C-concentrator

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii

Integrarea Economica