Barbatul & femeia: diferente


Barbatilor li se intampla mai frecvent decat femeilor sa se complaca intr-un repaus total, in care nu numai ca nu desfasoara vreo activitate, dar nici macar nu incearca sa-si conceneze gandul asupra unei idei.

Aceasta are la baza necesitatea creierului barbatilor de a-si crea mai frecvent un moment de odihna. S-a observat ca functia neurologica este mai activa in creierul femeilor decat in cel al barbatilor, chiar si in momentele de relaxare.
Problema se pune numai in ceea ce priveste nivelul de relaxare si, sub acest aspect, sistemul neurologic al barbatilor impune o odihna mai buna si mai indelungata.
Circumvolutiunile barbatului nu sunt la fel cu cele ale femeii, iar sinapsele se formeaza in parti diferite ale creierului. Mai exact, atat femeile cat si barbatii exceleaza in anumite functii cognitive, diferite unele de celelalte.
Femeile si barbatii poseda densitati neuronale diferite, iar celule nervoase se formeaza in mod distinct.
Sinapsele barbatilor se formeaza la nivelulul perceptiei spatial (neocortexul temporal, care este raspunzator de procesele sociale, este mai dens). Femeile insa isi dezvolta cu precadere memoria si fluenta verbal.
Greutatea creierului femeilor este cu 12 la suta mai mica, comparativ cu a celui barbatesc.
Creierul masculin contine de 6,5 ori mai multa materie cenusie decat cel feminin, in timp ce femeile au de aproape 10 ori mai multa materie alba decat barbatii. Materia cenusie reprezinta centrii cerebrali de procesare a informatiei, iar materia alba conexiunile dintre acesti centri.
Femeile si barbatii folosesc totusi zone diferite ale creierului pentru a ajunge la aceleasi performante intelectuale. Acest fenomen explica de ce barbatii sunt mai buni la activitati care necesita mai multa procesare locala - precum matematica -, in timp ce femeile exceleaza la integrarea si asimilarea informatiei provenind de la diversele regiunile cu materie cenusie - cum este cazul in exprimarea verbala.
Rezultatele explica, macar in parte, diferentele in materie de acumulare a cunostintelor si de note obtinute in clasa.
Reprezentantele sexului frumos sunt mai putin susceptibile sa inregistreze pierderi de memorie decat barbatii. Cauza? Progesteronul protejeaza neurotransmitatorii femeilor. Iar estrogenul le apara celulele din creier de "tendintele sinucigase" pe care le da un nivel prea mare de testosteron (precum cel generat de consumul de steroizi).
Nu doar hormonii le protejeaza la nivel cerebral pe reprezentantele sexului frumos: specialistii chinezi au descoperit ca femeile au, in medie, un craniu cu 0,6 mm mai gros decat barbatii. Chiar si o diferenta de acest ordin ofera o mai buna protectie pentru creier. Barbatii prezinta o probabilitate de 2 ori mai mare decat femeile de a se imbolnavi de cancer de piele. Oamenii de stiinta au constatat ca pielea femeilor contine mai multi antioxidanti (produsi in mod natural de organism) care ajuta la prevenirea efectelor daunatoare ale radiatiilor UV. Specialistii spun ca diferentele genetice din tesutul pulmonar pot fi responsabile de acest fenomen. Celulele stem feminine au o capacitate sporita de a regenera tesutul muscular (atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor), in comparatie cu cele ale barbatilor, ele permitand o dezvoltare mai rapida si mai puternica a tesuturilor. La polul opus, femeile inregistreaza mai multe simptome de deteriorare musculara imediat dupa antrenamentul de forta. Acest lucru afecteaza negativ dezvoltarea muschilor, ceea ce constituie unul ditre motivele pentru care barbatii pun fibra pe ei mai usor.
Barbatii pot detecta mai rapid expresiile faciale agresive ale altor persoane, in timp ce femeile le descifreaza mai repede pe cele non-agresive, ca bucuria, tristetea si surpriza.

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii

Integrarea Economica