Tranzactii bursiere Exam

1.       Conceptul şi clasificarea tranzacţiilor bursiere

Definirea şi structura tranzacţiilor bursiere: TR. Bursiere sunt operaţiunile privind iniţierea, încheierea şi executarea contractului de vînzare-cumpărare de produse bursiere în incinta sau înafara Bursei.
Tranzacţiile bursiere pot fi: 1.Din punct de vedere al produsului bursier: a) tr.bursiere cu produse bursiere primare; b)tr.bursiere cu produse bursiere derivate. 2.Din punct de vedere al segmentului pieţei: a) tr.în incinta Bursei(bursiere)-sunt tr. care au loc într-un spaţiu delimitat, în incinta unei clădiri, cu sală de negocieri. În cadrul acestei pieţe accesul este limitat, negocierea şi executarea contr. se realizează de un personal specializat, realizarea tr. sunt supuse unor reguli ferme instituite prin lege; b) tr.în afara Bursei(extrabursiere)- se car-ză prin lipsa unei localizări, tr, fiind executate în oficiile soc. financiare, accesul este larg atît pentru clienţi, cît şi pentru titluri, există numeroşi creatori de piaţă(market makers),tr. se realizează prin negocieri directe între vînzător şi cumpărător; 3.Din punct de vedere al scopului efectuării: a) tr.bursiere speculative;  b) tr.bursiere de arbitraj;  c)tr. bursiere de acoperire; d)tr.bursiere în scop tehnic.
Clasificarea tr.bursiere: Tr.bursiere cu titluri financiare primare pot fi: a) de tip american – sunt tr.care se execută în orice zi pînă la scadenţă sau în ziua scadenţei, aceste tr. pot fi: pe bani gheaţă sau cash sunt operaţiunile bursiere la care cumpărătorul are obligaţia să achite integral cu bani cash titlurile pe care le-a achiziţionat, iar vînzătorul are obligaţia să deţină titlurile pe care trebuie să le remită imediat brokerului căruia i s-a dat ordinul. Tr. de tip american pe bani gheaţă sunt: 1.cu lichidare imediată-cînd executarea contr. are loc în ziua încheierii contr.;  2.cu lichidare normală-cînd executarea contr. se face într-un anumut nr. de zile de la încheierea contr.; 3.cu lichidare pe bază de aranjament special- se efectuează prin înţelegerea între părţi, dar cu o livrare nu mai tîrziu de un anumit nr. de zile specificat în Regulamentul Bursier. tr. în marjă sunt acelea în care investitorul poate obţine din partea soc.de brokeraj sau a băncii de investiţii cu care lucrează împrumuturi în vederea încheierii şi executării operaţiunilor de bursă. vînzările scurte repr. vînzările descoperite care au drept principală motivaţie obţinerea cîştigurilor prin speculaţie anticipînd scăderile de preţuri sau speculînd neconcordanţele temporare între preţuri. b) de tip european-sunt tr.care e execută la termenul de scadenţă şi care pot fi: la vedere, sunt acelea în care lichiditatea contr. se efectuează imediat sau într-o perioadă foarte scurtă. tr. la termen sunt tr. cu valori mobiliare încheiate pe pieţele bursiere şi care urmează a se lichida la o anumită scadenţă, la un preţ fixat, scadenţa şi celelalte elemente contractuale sunt stipulate în contr. încă din momentul încheierii acestuia. Tr.la termen pot fi: 1.tr. ferme la termen-sunt acele tr. care se încheie la un anumit moment urmează a fi exercitate în mod obligatoriu după o anumită perioadă în ziua lichidării cotr. 2. tr.condiţionate la termen permit cumpărătorului să aleagă între două posibilităţi: executarea contr. sau renunţarea la el în schimbul unei prime plătite. Ele se împart în tr. cu primă şi stelaje. În tr. cu primă cumpărătorul poate la lichidarea contr. fie să ceară executarea contr. fie să abandoneze contr. plătind vînzătorului prima. Stelajul e un contr. în care cumpărătorul are dreptul să aleagă sensul operaţiunii, ţinînd cont de două preţuri stabilite pentru contract şi numite bornele stelajului. Cumpărătorul unui stelaj se poate declara fie cumpărător la preţul mai mare, fie vănzător la preţul mai mic. În schimb vănzătorul stelajului tb. să livreze titlurile la preţul mai mare cînd cumpărătorul stelajului se declară cumpărător de titluri, respectiv să preia la preţul mai mic, cînd cumpărătorul stelajului se declară vînzător de titluri.
Tr. bursiere cu titluri financiare derivate pot fi: tr.cu contr. futures este un instrument financiar cu elemente standartizate, cu excepţia preţului contr. care este marcat zilnic la piaţă, a cărui lichidare se poate realiza fie prin predarea sau primirea activului ce constituie obiectul contr. fie printr-o tranzacţie de sens contrar, printr-o compensare pe piaţa futures. Tr. cu opţiuni sînt contracte între un vînzător  şi un cumpărător, care dau acestuia din urmă dreptul, dar nu şi obligaţia, de a vinde sau cumpăra un anumit activ - marfă, titlu financiar sau instrument monetar, la o anumită dată viitoare, drept obţinut în schimbul plăţii către vînzător a unei prime. După natura dreptului pe care îl conferă, opţiunile pot fi: de vînzare ( put option), este un contr.care dă dreptul cumpărătorului opţiunii ca, într-o anumită perioadă, să vîndă activul-suport la un preţ prestabilit şi în schimbul unei prime plătite iniţial, iar vînzătorul îşi asumă obligaţia de a cumpăra activul de la cumpărătorul opţiunii la un preţ prestabilit; de cumpărare (call option), este un contr. care dă cumpărătorului dreptul ca într-o perioadă determinată să cumpere de la vînzătorul opţiunii activul de bază la un preţ prestabilit, iar vînzătorul îşi asumă obligaţia de a onora solicitarea cumpărătorului prin vănzarea activului.
Tipuri de tr. bursiere în contextul motivaţiei investitorului: a) op.simple de investire – sunt acele tr. care se efectuează din necesitatea plasării titlurilor sau din necesitatea modificării structurii portofoliului de valori mobiliare(VM) sau în vederea transformării VM în lichidtăţi.
b) op. de arbitraj – sunt tr. prin care investitorul obţine profit din diferenţa de curs fără a-şi asuma un risc (prin cumpărarea unui anumit titlu pe o piaţă şi vînzarea la un preţ mai mare a acestuia pe o altă piaţă) c) op. de acoperire – sunt tr. unde investitorul nu are scopul obţinerii unui profit, dar doreşte doar să se protejeze împotriva riscurilor care le-ar putea afecta profitul
d) op. speculative - sunt tr. în care scopul este obţinerea profitului din diferenţa de curs e) op. cu caracter tehnic – sunt tr. care se efectuează de ag. bursieri cu scopul echilibrării pieţei.

2.       Tr. bursiere la vedere cu instrumente financiare primare
Organizarea tr. la vedere pe diverse pieţe bursiere: Pieţele bursiere inter-le se deosebesc după caracterul pieţei: a) piaţă intermitentă, pe care negocierile se derulează într-o perioadă delimitată în cursul zilei şi cursul bursier se stabileşte prin fixing b) p. continuă, în cadrul căreia se desfăşoară în tot cursul zilei bursiere şi se modifică continuu şi astfel se stabilesc 4 tipuri de curs bursier (c. maxim, c.minim, c.la deschidere, c. la închidere) c) p.mixte, pentru cele mai importante titluri se tranzacţionează intermitent, iar pentru celelalte continuu.
Formele de organizare a tr. bursiere depind de: a) profunzimea pieţei – cu cît volumul ordinelor investitorilor este mai mare cu atît piaţa bursieră e mai profundă  b) mărimea pieţei – cu cît e mai mare cererea şi oferta cu atît piaţa bursieră e mai extinsă  c) nivelul de rezistenţă a pieţei – se află în legătură directă cu diapazonul preţurilor în care participanţii pot cumpăra sau vinde VM.
Organizarea tr. bursiere pe diferite pieţe depinde şi de tipul licitaţiei practicate pe pieţele bursiere: a) L.simple – cele în care vînzătorii pînă la începerea licitaţiei îşi înaintează ofertele privind vînzarea titlurilor financiare la preţul iniţial, iar dacă există concurenţă între cumpărători preţul respectiv creşte pas cu pas, iar mărimea pasului se stabileşte pînă la începerea licitaţiei. Se licitează pînă atunci cînd rămăne un singur cumpărător şi VM sunt vîndute la cel mai înalt preţ  b) L.olandeză – unde preţul iniţial al vînzătorului este maxim, iar persoana careţine licitaţia propune preţuri cît mai micişi VM sunt vîndute cumpărătorului care îl avantajează preţul  c) L.dublă – are loc pe piaţa specială de împrumut cu pas rar sau în cazul licitaţiei neîntrerupte cînd cererea şi oferta sunt prezente în permanenţă pe piaţa VM.
d) L.pe nevăzute – unde toţi cumpărătorii îşi înaintează simultan propunerile cu privire la preţ şi VM sunt procurate de cel care propune un preţ mai mare.
Mecanismul derulării unei tr. la vedere: 1. Iniţierea tr. – se realizează prin stabilirea legăturii dintre client şi broker şi transmiterea ordinului de vînzare-cumpărare de către client brokerului  2. Perfectarea contr. – constă în încheierea contr. de către ag. de bursă cu clienţii 3. Executarea contr.- onorarea obligaţiilor şi obţinerea drepturilor care rezultă din tranzacţii
Ordinele bursiere pot fi: a) de cumpărare  b) de vînzare. Se mai practică ordinul „limită de preţ”  prin care cumpărătorul înţelege preţul maximal pe care trebuie să-l plătească, iar vînzătorul cel mai mic preţ la care e de acord să vîndă titlu, ordinul „STOP” se recurge la acest ordin atunci cînd aşteptările clientuluicu privire la evoluţia preţului nu se adeveresc.
Determinarea cursului bursier: tehnica clasică de determinare a cursului bursier se bazează pe concentrarea şi centralizarea cererii şi ofertei şi respectiv cumularea ordinelor de cumpărare se realizează de la cel mai înalt nivel al preţului către cel mai scăzut, iar cumularea ordinelor de vînzare se face de la cel mai mic preţ la cel mai înalt. Ordinele care nu pot fi executate, se stabileşte un preţ de echilibru.
Clearingul este activitatea de determinare a obligaţiunilor reciproce, adică efectuarea operaţiunilor de colectare, verificare şi corectare a informaţiei vizînd tr. de vînzare-cumpărare a VM şi pregătirea documentelor pentru executarea tr. precum şi activitatea de trecere în cont a obligaţiunilor reciproce pentru decontarea VM şi efectuarea decontărilor menţionate prin intermediul transferării mijloacelor băneşti şi livrării VM participanţilor pieţei. Decontările reprezintă activitatea ce ţine de schimbul VM pe bani, adică efectuarea decontărilor la tr. cu VM prin intermediul trasferării mijloacelor băneşti şi livrării VM participanţilor pieţei.


3. Tranzacţiile forward (la termen) ferme şi condiţionate cu instrumente financiare primare

Tipologia şi esenţa tr. forward: TR. bursiere la termen repr. tr. care se încheie la Bursă într-o anumită zi, iar reglementările în conturi se efectuează la o dată viitoare la un curs la termen prestabilit în momentul încheierii tranzacţiei. Negocierile la termen pot fi ferme şi condiţionate. În cazul operaţiunilor la termen ferm, cumpărătorul şi vânzătorul sunt definitiv angajaţi din ziua negocierii: primul de a plăti titlurile cumpărate, cel de-al doilea de a ceda titlurile vândute. Lichidarea tranzacţiei având loc la o dată viitoare, tranzacţiile la termen creează avantaje suplimentare pentru operator, în sensul că o cumpărare de titluri la termen ferm poate fi urmată de revânzarea lor, iar vânzarea la termen ferm poate fi urmată de recumpărarea titlurilor. Caracteristici aparte prezintă tranzacţiile la termen de o lună, al căror mecanism de derulare permite efectuarea unor operaţiuni specifice, cum ar fi: reportul, vânzarea pe poziţie descoperit şi operaţiunile cu acoperire. Tranzacţiile condiţionate sunt derulate la termen, dar finalizarea lor nu este obligatorie. Aceasta depinde de decizia operatorului, care suportând un cost, are dreptul, fie să renunţe la contract, fie să-şi definească poziţia de cumpărător sau de vânzător de titluri în funcţie de evoluţia viitoare a titlurilor.
Contr. forward cu reglementare lunară are urm-le car-ci: 1.clienţii prezintă ordinele de cumpărare-vînzare în orice zi de Bursă. 2. reglementarea are loc într-o anumită zi cu şedinţă de bursă de la sfîrşitul lunii respective. 3. cumpărătorul se obligă să achite la sfîrşitul lunii contravaloarea titlurilor solicitate, iar vînzătorul se obligă să livreze la sfîrşit titlurile respective. 4. clienţii pot prezenta ordine descoperite păstrăndu-şi această poziţie pînă la data reglementării tr. 5. pentru a interveni pe această piaţă cumpărătorul şi vînzătorul au obligaţia de a depune o garanţie în  contul deschis la broker. Mărimea garanţiei e stabilită de către administraţia bursieră între 20-40% din valoarea tr. 6. pentru a interveni pe această piaţă clientul trebuie să tranzacţioneze o cantitate fixă de titluri  7. intervenţia pe piaţa respectivă poate avea un scop real (de modificare a structurii portofoliului) 8. intervenţia pe piaţă poate avea un scop speculativ, cumpărătorul poate cumpăra titlurile ca să le vîndă la sfîrşitul lunii, la rîndul său vînzătorul poate să vîndă titlurile pe care nu le deţine şi să le răscumpere înainte de sfîrşitul lunii  9. lichidarea poziţiei poate fi însoţită de raportarea poziţiilor sale de către cumpărător şi vînzător.
Mecanismul tr. cu reglementare lunară: 1. clienţii dau ordine 2. intermediarii financiari deschid conturi clienţilor. 3. clienţii depun garanţia în conturile deschise 4. intermediarii transmit ordinele primite de la clienţi la Bursă 5. la bursă se formează preţul în funcţie de modalitatea de negociere şi de tipul de ordin dat 6.în ultima zi a lunii se lichidează contr.- iar cei doi clienţi îşi lichidează poziţiile dacă estimările lor au fost corecte 7. în ultima zi a perioadei de lichidare cumpărătorul achită contravaloarea titlurilor, iar vînzătorul livrează titlurile 8. intermediarii financiari reglementează tr. în conturile clienţilor.
În cazul în care cursul acţiunilor scade,cumpărătorului nu-i convine să le vîndă, respectiv cumpărătorul nu doreşte să intre în posesia unor acţiuni pe care dacă le-ar vinde ar suporta o pierdere, atunci clientul decide să efectueze o tr. de REPORT, care pentru cumpărător înseamnă posibilitatea achitării contravalorii titlurilor la sfîrşitul lunii următoare.
TR. la termen condiţionate: Tranzacţiile cu primă sunt operaţiuni bursiere de tip condiţionat, care pe măsura apariţiei unor noi produse bursiere au fost în mod treptat înlocuite, pe marile pieţe bursiere, cu contracte pe opţiuni. Tr. cu primă se car-ză prin: a) scadenţa tr. este fixă  b) preţul tr. este predeterminat, fiind dat de cursul la termen stabilit pentru scadenţa aleasă  c) cumpărătorul îşi asumă obligaţia de a plăti vînzătorului o primă la scadenţa tr.  d) prima repr. pierderea maximă pentru cumpărător în cazul renunţării la contract.  e) tr. cu primă se încheie pentru o cantitate determinată de titluri(de regulă a 100)
Tipuri de tranzacţii cu primă: a)tr. cu primă în scopul obţinerii de câştig  b) tr. cu primă de tip arbitraj  c) tr. cu primă de tip hedging
Tranzacţiile de tip stelaj sunt operaţiuni care combină caracteristicile tranzacţiilor ferme cu cele ale operaţiunilor de tip condiţionat. Vânzătorul unui stelaj apreciază că până la scadenţă cursul valorilor mobiliare tranzacţionate va fi stabil, în timp ce cumpărătorul stelajului anticipează o fluctuaţie a cursului titlului tranzacţionat, în sensul creşterii sau descreşterii
Stelajul reprezintă o tranzacţie fermă, deoarece la scadenţă, operatorul are obligaţia să execute contractul. Operatorul care a achiziţionat un stelaj are dreptul ca la scadenţă să-şi stabilească poziţia, în funcţie de evoluţia cursului. Acesta poate fi cumpărător al valorii mobiliare la preţul cel mai mare prevăzut în stelaj, sau vânzător la preţul cel mai mic prevăzut în stelaj. Din acest punct de vedere, stelajul are caracteristicile unei tranzacţii condiţionate la termen. Stelajul comportă două cursuri, separate printr-un ecart. Limita inferioară şi cea superioară a cursului sunt denumite bornele stelajului. Centrul stelajului= borna inferioară+b.superioară/2  Tranzacţia de stelaj se încheie pe termen de 6 luni, dar operatorul poate executa contractul chiar în lichidarea lunii următoare încheierii tranzacţiei, sau într-una din următoarele cinci luni până la scadentă.
În cazul tr. cu stelaj cumpărătorul poate să aleagă poziţia de cumpărător sau vînzător.
a) cumpărătorul unui stelaj anticipează o puternică fluctuaţie a cursului în creştere sau scădere  b) vînzătorul unui stelaj speră la un curs stabil a VM pînă la scadenţă.
În cazul cumpărării de stelaj sunt 3 situaţii: 1) dacă centrul stelajului (st.) e mai mic decît cursul, titlurile se cumpără la curs şi se vănd la b. inferioară  2) dacă centrul st. e mai mare ca cursul titlurile se vînd la curs şi se cumpără la b.superioară. 3) dacă centrul st. este egal cu cursul, atunci jumătate de titluri se vînd la b. inferioară şi se cumpără la b. superioară.
În cazul vînzării de stelaj 1) dacă centrul st. e mai mic ca cursul atunci titlurile se cumpără la b. inferioară şi se vînd la curs  2) dacă centrul st. e mai mare dca cursul titlurile se cumpără la curs şi se vînd la b. superioară.  3) dacă centrul st. e egal cu cursul atunci  jumătate se cumpără la b.inferioară şi jumătate se vînd la b. superioară.

                

4.  Tranzacţiile în marjă
Cumpărările în marjă: Tr. în marjă reprezintă o variantă a tr. la vedere. Constă în cumpărări de titluri primare pe datorie, caz în care, brokerul acordă clientului său, în anumite limite, un credit pentru realizarea operaţiunii bursiere. Mecanismul acestui tip de tranzacţie constă în următoarele: investitorul dă ordin de cumpărare a unui volum de acţiuni fără a achita firmei broker contravaloarea titlurilor. Acesta trebuie să depună în termenul prescris pentru lichidarea normală numai o parte din contravaloarea acestor titluri. Diferenţa până la valoarea contractului este constituită de împrumutul pe care clientul îl obţine de la broker pentru tranzacţia respectivă. Prin tranzacţiile în marjă se creează o capacitate financiară suplimentară pentru client. În funcţie de nivelul marjei aceasta poate cu o anumită sumă avansată în operaţiune să câştige ori să piardă mai mult decât într-o tranzacţie cash. Se produce efectul de levier. Pentru efectuarea unor astfel de tranzacţii clientul trebuie să ofere o garanţie iar aceasta este reprezentată de titlurile care fac obiectul contractului şi care rămân la broker. Dacă investitorul doreşte să intre în posesia titlurilor el trebuie să restituie creditul inclusiv dobânda adică să anuleze debitul său la broker. Aceste titluri ce servesc drept garanţie se numesc colateral. Înregistrarea în cont a operaţiunilor se face astfel:
- în creditul contului: acoperirea adusă de client în numerar sau formă de titluri; veniturile din vânzări de titluri; dividendele aduse de acţiuni.
- în debitul contului: valoarea de piaţă a titlurilor cumpărate în marjă; dobânda la creditul acordat de broker. 
În urma unei cumpărări în marjă, poziţia clientului se prezintă astfel: -  este o poziţie long pe titluri întrucât din momentul executării operaţiunii titlurile aparţin clientului investitor; dividendele acţiunilor respective sunt colectate de broker şi trecute în contul clientului; -  este o poziţie de debitor pentru fondurile împrumutate de la broker şi pentru care este obligat să-i plătească dobânda. Nivelul dobânzii se stabileşte în raport cu rata la care brokerul se refinanţează de la bancă.
                           5. Organizarea tranzacţiilor pe pieţele contractelor Futures (CF)
Mecanismul de tranzacţionare a contractelor futures:  1.tehnica initierii si lichidarii pozitiei Futures; 2.sistem de marje si marcarea la piata; 3.casa de compensatie.
 I.Operaţiunile legate de deschiderea poziţiei :a)încheierea contractului (deschiderea poziţiei) b) înregistrarea CF la Casa de Compensaţie; c) depunerea marjei iniţiale ;d)plata comisionului privind înregistrarea CF la C. Compensaţie; II. Operaţiuni în perioada poziţiei deschise : a) menţinerea poziţiei deschise ;b) marcarea la piaţă zilnică de către operatorul din incinta CCompensaţie ;
III.Operaţiuni legate de închiderea poziţiei :a) închiderea poziţiei printr-o operaţiune de sens invers;b) calcularea venitului, pierderii la închiderea poziţiei ;c) efectuarea plăţii comision cu privire la înregistrarea CF în operaţiunea de sens invers ;d) transferul mijloacelor  băneşti de către CCompensaţie clientului şi invers ; e) încasarea efectivă a activului suport şi plata mijloacelor băneşti. 
 Mecanismul initierii unei poziţii Futures prin modalitatea de negociere in ring:
1.Clientii cump/vinz se adreseaza cu ordine de cump/vinz a unei unităţi de tranzacţionare Futures firmelor de brokeraj care ii deservesc; 2.Firmele de bursa transmit ordinele agenţilor de bursa din incinta bursei; 3.Ag. de bursa executa ordinele prin strigări libere; 4.Ag. de bursă din incintă confirmă firmelor de bursă executarea ordinelor; 5.Firmele de bursă confirmă executarea ordinelor celor doi clienţi şi raportează executarea ordinelor casei de compensaţie; 6.Cei doi clienţi îşi confirmă operaţiunile reciproc firmelor de brokeri; 7.Firmele de brokeraj confirmă lichidarea contractelor casei de compensaţie; 8.Casa de compensaţie anulează obligaţia acoperită preluată de la cumpărător prin vânzare şi obligaţia descoperită preluată de la vânzător prin cumpărare. Poziţiile se compensează şi rezultatul este zero.
În cadrul CF vînzătorul mizează pe o scădere a preţului CF iar Cumpărătorul - mizează pe o creştere a CF; Astfel veniturile cumpărătorului sunt transferate ca pierderile vinzătorului, iar;
pierderile cumpărătorului sunt transferate ca - veniturile vânzătorului;
Strategii de hedjare prin intermediul CF: Tranzacţiile futures oferă  prin intermediul tranzacţiilor de hedging un mijloc foarte eficient de protecţie a investitorilor împotriva fluctuaţiei preţurilor. Hedging de vânzător este iniţiat de cel care deţine, cumpără sau produce anumite mărfuri fizice, în scopul de a se proteja împotriva riscului scăderii preţurilor, angajând o tranzacţie futures de vânzare. Hedging de cumpărător se angajează de firmele comerciale sau de producţie, ce urmează a se aproviziona cu anumite mărfuri fizice la o scadenţă ulterioară.
Tranzacţii de spreading – care presupun angajarea de poziţii diferite (long şi short) pentru scadenţe diferite de preţ favorabile. Tranz de acest fel diminuează riscurile care se asociază mişcării zilnice a cursurilor, iniţiatorul îşi asumă doar riscul schimbării spreadingul între cele două scadenţe pentru care are angajate poziţii diferite. Tranzacţie futures de vânzare (short), ideală: Dacă scăderea preţurilor se produce, valoarea stocurilor de mărfuri fizice   pe care le deţine efectiv, se reduce în mod corespunzător, fapt cei pricinuieşte  o pierdere, având în paralel o tranzacţie de vânzare (short) care se finalizează cu câştig pentru iniţiator.2. Este însă posibil ca până la scadenţa tranzacţiei de vânzare (short) .În aceste condiţii creşterea valorii stocurilor de mărfuri fizice este anihilată de pierderea pe care clientul o înregistrează la lichidarea contractului futures comercial. Tranzacţii futures de cumpărare (long):1.Dacă cresc preţurile, sporirea cheltuielilor de cumpărare a mărfurilor este compensată de diferenţa pozitivă cu care se finalizează tranzacţia futures de cumpărare (long) ; 2.Dacă preţurile scad economia ce se putea realiza din cumpărarea cu mărfuri mai ieftine este anihilată de poziţia long care se finalizează cu pierderi.

                                       6. Organizarea tranzacţiilor cu opţiuni
Mecanismul de tranzacţionare a contractelor cu opţiuni: iniţierea unei tr. cu opţiuni se face prin deschiderea de către client a unui cont la un intermediar, după care clientul poate lansa un ordin pe piaţa opţiunilor. În urma executării ordinului, clientul dobîndeşte o poziţie pe opţiune, iar aceasta poate fi „long” , dacă a cumpărat, sau „short”, dacă a vîndut. Pentru cumpărarea şi vînzarea de opţiuni, clientul trebuie să constituie anumite garanţii. Bursa stabileşte limitele de poziţie, adică nr. maxim de opţiuni pe care un investitor le poate deţine, totodată se stabileşte şi limita de exercitare, adică nr.maxim de opţiuni care pot fi exercitate în fiecare cinci zile consecutive de bursă de către un investitor. Casa de compensaţie joacă un rol esenţial în procesul executării contr.cu opţiuni, ea se interpune în toate tr. încheiate la bursă devenind vînzătorul pentru toţi cumpărătorii de call” care exercită opţiunea şi cumpărătorul pentru toţi vînzătorii de „put” care exercită opţiunea.Esenţa opţiunii constă în faptul că ea oferă dreptul, dar nuşi obligaţia unei părţi(cumpărătorului) fie de a executa contractul fie de al abandona.
Formarea preţurilor pe pieţele opţiunilor: preţul din contr. Cu opţiuni este format din preţul de exercitare şi primă. Preţul de exercitare este stabilit de bursă în funcţie de preţul de piaţă a produsului bursier suport(marfă, acţiune, valută). Prima e preţul plătit de cumpărător vînzătorului, pentru dreptul de a exercita sau abandona opţiunea şi este achitată de către cumpărător în momentul perfectării contr. Mărimea primei se stabileşte la Bursă şi este influenţată de preţul de piaţă, a produsului bursier support, preţul de exercitare, timpul pînă la expirare, rata dobînzii pentru împrumuturile fără risc.
Fiecare opţiune „call” sau „put” poate fi cumpărată sau vîndută, ceea ce dă naştere la 4 operaţiuni simple: 1. cumpărarea unei opţiuni de cumpărare(„long” pe „call”) – Cumpărătorul unei opţiuni de cumpărare are dreptul, dar nu şi obligaţia ca la scadenţă sau până la scadenţă să cumpere 100 de acţiuni la preţul de exercitare, convenit prin contract. 1)Exercitarea dreptului- cumpărătorul îşi va exercita acest drept numai dacă cursul acţiunii este în creştere. 2) Riscul - este limitat la prima plătită, în timp ce câştigul poate fi considerat nelimitat, fiind cu atât mai mare cu cât cursul se îndepărtează de „punctul mort”. 3) Punct mort=PE+P este acel nivel al cursului la care nici nu se pierde, nici nu se câştigă, în cazul opţiunii de cumpărare, „punctul mort” este egal cu preţul de exercitare plus prima plătită.4) Câştig nelimitat pentru cumpărătorul de CALL in cazul cresterii cursului Formule de calcul: a) Dacă Ptn>PE   Venit=Ptn – (PE+P)   executare b) Daca Ptn   Pierdere = -P  abandon   2. vînzarea unei opţiuni de cumpărare („short” pe „call”) Vânzătorul unei opţiuni de cumpărare (CALL) consideră că acţiunea va avea un curs de stagnare, iar apoi începe să scadă. 1) Exercitarea dreptului - cumpărătorul îşi va exercita acest drept numai dacă cursul acţiunii este în creştere. 2) Riscul pentru vânzător - este nelimitat, în timp ce câştigul poate fi considerat limitat şi egal cu prima încasată.3) Punct mort=PE+P - este acel nivel al cursului la care nici  nu se pierde, nici nu se câştigă, în  cazul opţiunii de cumpărare, „punctul mort” este egal cu preţul de exercitare plus prima plătită.4) Câştig limitat pentru vânzătorul de CALL 5) Formule de calcul: a) Dacă Ptn>PE   Venit=P   (Ptn+P)-Ptn   abandon b) Daca Ptn  Pierdere = (PE+P)-Ptn    executare
3.cumpărarea unei opţiuni de vînzare(„long” pe „put”) – Cumpărătorul unei opţiuni de vânzare are dreptul, dar nu şi obligaţia ca la scadenţă sau până la scadenţă să vândă 100 de acţiuni la preţul de exercitare, convenit prin contract. 1) Exercitarea dreptului - cumpărătorul îşi va exercita acest drept numai dacă cursul acţiunii este în scădere. 2) Riscul - este limitat la prima plătită, în timp ce câştigul poate fi considerat nelimitat, fiind cu atât mai mare cu cât cursul se îndepărtează de „punctul mort, adică scade 3) Punct mort = PE-P - este acel nivel al cursului la care nici nu se pierde, nici nu se câştigă, în cazul opţiunii de vânzare, „punctul mort” este egal cu preţul de exercitare minus prima plătită. 4) Câştig nelimitat pentru cumpărătorul de PUT in cazul scăderii cursului.5) Formule de calcul: a) Dacă Ptn>PE   Venit= (PE-P)-Ptn   executare b) Daca Ptn   Pierdere = -P =  abandon
4. vînzarea unei opţiuni de vînzare(„short” pe „put”) – Vânzătorul primeşte prima şi speră că titlurile vor avea un curs care stagnează sau care este în creştere, astfel că cumpărătorul de PUT nu-şi va putea exercita opţiunea. Deci, operatorul poate obţine câştig, care este însă limitat la valoarea primei, pe când mărimea pierderii este nelimitată.1) Exercitarea dreptului - cumpărătorul îşi va exercita acest drept numai dacă cursul acţiunii este în scădere.2) Riscul - este nelimitat la scăderea cursului, în timp ce câştigul poate fi considerat limitat şi este egal cu prima încasată .3) Punct mort=PE-P - este acel nivel al cursului la care nici nu se pierde, nici nu se câştigă, în cazul opţiunii de vânzare, „punctul mort” este egal cu preţul de exercitare minus prima plătită. 4) Câştig lim pentru vânzătorul de PUT in cazul scăderii cursului.5) Formule de calcul: a) Dacă Ptn>PE  Pierdere= Ptn-(PE-P)  = executare b) Daca Ptn   Veni = P abandon 
Prima este preţul plătit de cumpărător, vânzătorului, pentru dreptul de a exercita sau abandona opţiunea şi este achitată de către cumpărător în momentul perfectării contractului.Mărimea primei se stabileşte la bursă pentru fiecare scadenţă şi este influenţată de: preţul de piaţă a produsului bursier suport; preţul de exercitare; timpul până la expirare; rata dobânzii pentru împrumuturile fără risc;
Strategii cu opţiuni în hegjarea poziţiilor pe acţiuni: Straddle este o combinaţie Call - Put, preţul de exercitare şi scadenţele fiind identice. Într-un Straddle la cumpărare se efectuează o cumpărare de „call” combinată cu o cumpărare de „put”, în timp ce într-un straddle la vînzare, combinaţia se realizează între o vînzare de „call” şi o vînzare de „put”. Cumpărătorul mizează pe o fluctuaţie accentuată a cursului titlurilor, în timp ce vînzătorul apreciază că, pînă la scadenţă, cursul bursier al titlurilor va fi stabil. Cumpărătorul cîştigă cînd cursul se situează în afara bornelor operaţiunii şi pierde atunci cînd fluctuaţia cursului este redusă.
Strangle este o combinaţie dintre o opţiune „call” la preţ de exercitare mai mare şi o opţiune „put” la preţ de exercitare mai mic. În cazul unui strangle, variaţia cursului acţiunii în raport cu preţul de exercitare trebuie să fie mai mare decît în cazul tr. straddle. Numai în astfel de cazuri cumpărătorul obţine cîştig.
Cumpărare de STRAP:Se cumpără 2 opţiuni Call şi o opţiune Put la acelaşi preţ de exercitare. Perspectiva pietii - Volatilitate ridicată în sensul creşterii .Riscuri - Limitate la nivelul primei .Cistiguri -Nelimitate  în special când cursul creşte .Cumpărare de stelaj – combinaţia- 2 Call şi un Put.Suma primelor*nr de titlui – pierderea maxima a cumparatorului de strap. PR Put: pex-(suma primelor); PR CALL: Pex+(prima1+prima2+prima3/2); Cumparare PUT: PtnPex; formula: 2(Ptn-PE)-P
 Vânzare de STRAP: Suma primelor*nr de titlui – pierderea maxima a cumparatorului de strap. PR Put: pex-(suma primelor); PR CALL: Pex+(prima1+prima2+prima3/2); Cumparare PUT: PtnPex; formula: P- 2(Ptn-PE).
Cumpărare de STRIP:Se cumpără un Call şi 2 Put la acelaşi preţ de exercitare sau poate fi diferit. Perspectiva pietii - Volatilitate a preţului în sensul scăderii. Riscuri - Limitate  la  nivel de prima totala. Cistiguri - Nelimitate mai ales în sensul scăderii cursului. Cumpărare de stelaj - combinaţia - Un Call şi 2 Put. Suma primelor*nr de titlui – pierderea maxima a cumparatorului de strip. PR Put: pex-( prima1+prima2+prima3/2); PR CALL: Pex+(suma primelor); Cumparare PUT: PtnPex; formula: Ptn - PE2- P.
Vânzare de STRIP: Suma primelor*nr de titlui – cistigul maxim a vinzatorului de strip. PR Put: pex-( Prima1+prima2+prima3/2); PR CALL: Pex+(suma primelor); Vinzare PUT: PtnPex; formula: P- (Ptn -PE2).

                   7. Analiza tehnică şi fudamentală a evoluţiei cursurilor bursiere
Analiza tehnică – se bazează pe examinarea datelor din trecut referitoare la evoluţia preţului şi volumului activelor financiare pentru a determina comportamentul pieţei în viitor.
       Ipotezele care stau la baza analizei tehnice sunt: 1. Valoarea de piaţă a oricărui bun este determinată prin confruntarea cererii şi a ofertei; 2. Atât cererea cât şi oferta de acţiuni sunt guvernate de factori raţionali (variabile economice) şi iraţionali (opinii, zvonuri, “fler”). 3. Preţurile activelor şi piaţa în ansamblul său au anumite evoluţii, de aceea spunem că reflectă anumite trenduri. 4. Trendurile pieţelor se modifică în funcţie de cererea şi oferta de acţiuni, iar aceste modificări pot fi detectate mai devreme sau mai târziu. Unii autori menţionează că trecutul se repetă.
Concept cheie pentru analiza tehnică: a) Viteza cu care preţul se ajustează la noile informaţii ce se reflectă în modificările cererii şi ofertei de titluri. b) Analiştii ce promovează analiza tehnică presupun că o mişcarea preţurilor acţiunilor în trenduri persistă pe perioade de timp îndelungate. c)  Noile informaţii ce apar pe piaţă sunt înglobate în preţ, gradual, pe o anumită perioadă de timp şi nu doar la un anumit moment de timp d) Analiza tehnică presupune ajustarea preţurilor graduală. e)Trendul persistă până când se atinge noul punct de echilibru. f) Analiştii ce promovează analiza tehnică au drept obiectiv “identificarea” punctului în care are loc schimbarea.
Analiza tehnică vs. Analiza fundamentală
Analiştii ce promovează analiza tehnică susţin despre analiza fundamentală:
I.Rentabilităţi mari
1. Analiza fundamentală este eficientă in evaluarea titlurilor, şi prin intermediul ei pot fi obţinute rentabilităţi mari 2. Rentabilităţile mari pot fi obţinute doar dacă se obţin noi informaţii înaintea altor investitori, care se folosesc correct şi rapid in evaluare.
II. Situaţii financiare
1. Informaţiile care se regăsesc in bilanţul firmelor, şi alte situaţii financiare ingreunează uneori evaluarea, 2. Tehnicile contabile diferite pot conduce la rezultate diferite in evaluare.
3. O serie de factori psihologici ce nu pot fi cuantificaţi nu apar in situaţiile financiare.
Analiştii ce promovează analiza tehnică susţin:
1. Principalul avantaj al analizei tehnice este că nu ţine cont de informaţiile din situaţiile financiare, ca şi principală sursă referitoare la performanţa unei firme sau industrii.
2. Majoritatea datelor utilizate in analiza tehnică se bazează pe preţul acţiunilor, volumul tranzacţionat, alte informaţii care ţin de piaţă.
 Evoluţia ciclică a unei acţiuni presupune: Perioade de scăderi (trend descrescător) pană se atinge un punct de minim (trough) urmate de un trend crescător;
Semnal de cumpărare: Analistul va deţine acţiunea atata timp cat ea se află pe un interval de trend crescător. Ideal ar fi să o vandă cand se atinge punctul de maxim (peak).
 Dacă perioadele de creşteri (trend crescător) sunt urmate de perioade de stagnări (trend constant) atunci cei mai mulţi adepţi ai analizei tehnice vor aştepta: Fie o consolidare a creşterii acţiunii, dacă cursul acesteia intersectează canalul in care se incadrează banda in partea superioară;
 Fie un trend descendent dacă cursul acesteia va intersecta canalul trendului constant in partea inferioară, ceea ce reprezintă un semnal de vânzare.
Trend-ul primar sau principal este ciclul pe termen lung care conduce piaţa ascendent sau descendent, el poate acoperi o perioadă de pînă la patru ani. Acest tip de fluctuaţie indică tendinţă generală a pieţei.
Tendinţele secundare sau reacţii intermediare se manifestă sub forma unor forţe restrictive asupra trend-ului primar,  cu tendinţa de a corecta  deviaţiile de la limitele generale. Ele sunt evoluţii ascendente pînă se atinge o fază pe termen lung descendentă sau invers. Aceste trend-uri secundare se pot desfăşura pe durata a unei săptămîni sau a cîtorva luni.
Trend-urile  minime  sunt  fluctuaţiile  zilnice  sunt  neglijabile,  cu  o  valoare analitică scăzută, datorită duratei scurte şi variaţiei reduse оn amplitudine.
Graficul prin bare Această metodă este în mod particular utilizată pentru a reprezenta variaţiile de curs într-un interval de timp dat: zilnic, săptămânal, lunar sau alte perioade mai mari. Graficul se reprezintă într-un sistem de axe gradate aritmetic, în care abcisa reprezintă unitatea de timp aleasă, iar ordonata reprezintă diferitele niveluri ale cursurilor unui titlu.
Se trasează pe grafic cursul cel mai mare şi cel mai mic dintr-o săptămână acestea se unesc printr-o dreaptă verticală. Se trasează apoi cursul de închidere la sfârşitul perioadei (cursul de vineri) printr-un segment de dreaptă orizontal, îndreptat spre  dreapta şi cursul de deschidere de la începutul perioadei (luni), printr-o dreaptă orizontală îndreptată spre stângă. Interpretarea graficului prin bare se bazează pe două concept importante: nivelul de rezistenţă şi nivelul de sprijin.
Graficul de tip japonez « candlesticks » În anii 1600 japonezii au inventat o metodă de analiză tehnică pentru a analiza contractele de orez. Această tehnică a fost numită “analiza candlestick”. Steven Nison a popularizat graficul prin candlestick în restul lumii şi a devenit cel mai cunoscut expert în interpretarea acestui tip de graphic. Metoda de reprezentare grafică prin candlesticks (sfeşnice) este oarecum similar celei prin bare. Reprezentarea grafică prin metoda candlesticks permite evidenţierea evoluţiei de ansamblu a unei zile bursiere (de creştere sau scădere), prin compararea cursului de închidere cu cel de deschidere.
Plecând de la concepţiile orientale despre cele două tipuri de energie (Yin, negativă şi Yang pozitivă), analiştii japonezi realizează o similitudine între comportamentul bursier al unei zile şi infuziile de energie corespunzătoare. Astfel, un curs de închidere superior celui de deschidere corespunde unei zile cu energie negativă (zi Yin sau zi negativa), iar un curs de închidere inferior unuia de deschidere corespunde unei zile de energie pozitivă (zi Yang sau zi pozitivă). Axioma metodei rezidă în interpretarea că o piaţa este economic pozitivă dacă se înregistrează evoluţii ascendente ale cursurilor titlurilor (sau ale indicelui general).
 Graficul corespunzător va fi format din mai multe desene standard, care au însă elemente comune .- un dreptunghi vertical (corpul), ale cărui limite sunt date de cursurile de închidere şi de deschidere ale zilei respective. - bare verticale pe linia mediană a dreptunghiului, dar în afara acestuia, denumite umbre, ce reprezintă cursurile extreme ale zilei respective (situate în afara intervalului deschidere–închidere).  - culoarea corpului reprezentă evoluţia bursieră a zilei: pozitivă (dreptunghi alb) sau negativă (dreptunghi negru).
Acest tip de figură (candlestick) permite o mai bună analiză a evoluţiei bursiere pe parcursul unei zile, atât pentru un anumit titlu mobiliar, cât şi pentru piaţa în ansamblul său. În funcţie de valorile pe care le iau cele patru tipuri de cursuri dintr-o zi se pot determina mai multe configuraţii de bază care se pot clasifica în trei mari categorii: configuraţii de creştere, de scădere sau neutre.

              6. Tranzacţii bursiere pe piaţa valorilor mobiliare din Republica Moldova
BVM  În orice ţară dezvoltată rolul de indicator al pietei valorilor mobiliare aparţine bursei de valori, menită să realizeze funcţiile unei pieţe organizate, asigurînd un "loc de întîlnire" a cererii şi ofertei. În rezultat pentru vînzător şi cumpărător este obţinut cel mai bun preţ. Funcţia de bază a bursei de valori este dezvoltarea pieţei bursiere organizate, orientată spre crearea infrastructurii şi acordarea serviciilor ce asigură efectuarea tranzacţiilor civile între participanţii pieţei valorilor mobiliare, avînd ca obiect valori mobiliare. Aici se concentrează toată informaţia referitoare la cerere şi ofertă privind valorile mobiliare, ceea ce creează cele mai favorabile condiţii pentru determinarea cursului valorilor mobiliare şi formarea unui spaţiu centralizat de comerţ. Reprezentînd o formă a pieţei organizate, bursa de valori are specificul său, ceea ce o deosebeşte de alte pieţe, în special de pieţele financiare.

Legea № 199 din 18.11.1998
privind piaţa valorilor mobiliare


Articolul 48. Modul de admitere a valorilor mobiliare spre circulaţie la bursa de valori

(1) Se admit spre circulaţie la bursa de valori:
a) valorile mobiliare (cu excepţia acţiunilor fondurilor de investiţii mutuale şi pe intervale) a căror plasare a fost înregistrată în modul stabilit de prezenta lege;
b) valorile mobiliare de stat cu termenul de circulaţie mai mare de un an;
c) alte valori mobiliare şi instrumente financiare în conformitate cu legislaţia.

(2) Societăţile pe acţiuni sînt obligate să-şi înregistreze valorile lor mobiliare plasate la bursa de valori în modul stabilit de bursă. Această cerinţă nu se referă la societăţile pe acţiuni în al căror statut circulaţia valorilor mobiliare este stabilită conform art.II alin.(3) din Legea nr.163-XVI din 13 iulie 2007.

(3) Bursa de valori nu este în drept să refuze admiterea spre circulaţie la bursă:
a) a valorilor mobiliare menţionate la alin.(2), care se includ în lista celor aflate în circulaţie la bursă în baza informaţiei respective a emitentului, a deţinătorului de registru sau a Comisiei Naţionale;
b) a valorilor mobiliare de stat care se includ în lista celor aflate în circulaţie la bursă la prezentarea Băncii Naţionale a Moldovei de comun acord cu Ministerul Finanţelor;
c) a altor valori mobiliare şi instrumente financiare care corespund cerinţelor regulilor bursiere.

(4) Valorile mobiliare care nu sînt incluse în lista valorilor mobiliare aflate în circulaţie la bursa de valori nu pot constitui obiectul tranzacţiilor la bursă.

 Tranzacţiile cu valori mobiliare
    (1) Tranzacţiile  cu valori mobiliare se efectuează în  conformitate cu prezenta lege şi cu alte acte legislative.
    (2) Din momentul înregistrării  în   registru  a  dreptului  de proprietate  asupra  valorii  mobiliare,  cumpărătorul  obţine   toate drepturile conferite de valoarea mobiliară respectivă.
    (3) În cazurile stabilite de legislaţia antimonopol, procurarea şi înstrăinarea valorilor mobiliare se efectuează cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei.
    (4) Tranzacţiile cu valorile mobiliare emise de societăţile pe acţiuni se efectuează pe piaţa bursieră, cu excepţia:
    a) tranzacţiilor menţionate în art.II alin.(3) din Legea nr.163-XVI din 13 iulie 2007; precum şi
    b) transferurilor directe de proprietate asupra valorilor mobiliare prevăzute de prezenta lege.
    (5) Înregistrarea tranzacţiilor cu acţiuni ale băncilor ce depăşesc limitele cotelor stabilite la art.15 din Legea instituţiilor financiare se va efectua după obţinerea permisiunii scrise a Băncii Naţionale a Moldovei de deţinere a acestor cote de către acţionarii băncii, emise în condiţiile legii menţionate.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare nominative
    (1) Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare nominative se efectuează în modul stabilit de legislaţie.
    (2) Dreptul de proprietate asupra valorilor mobiliare  nominative trece de la o persoană la alta  prin  intermediul dispoziţiei de transmitere (în cazul în care evidenţa valorilor mobiliare se ţine în registru) sau prin intermediul dispoziţiei date deţinătorului nominal (în cazul în care evidenţa valorilor mobiliare o ţine deţinătorul nominal),  perfectate  în conformitate cu cerinţele stabilite  de  către Comisia Naţională.
    (3) Dispoziţia de transmitere se semnează de către persoana înregistrată care transmite valorile mobiliare nominative sau de  către altă  persoană stabilită de legislaţie. În cazul transmiterii  valorilor mobiliare  nominative ca rezultat al tranzacţiei efectuate la bursa de valori, dispoziţia de transmitere se semnează şi de persoana împuternicită  de către membrul bursei de valori.
        (4) Semnăturile persoanelor fizice în dispoziţiile de transmitere şi dispoziţiile date deţinătorului nominal se autentifică notarial,de către deţinătorul registrului sau de către participanţii profesionişti la piaţa valorilor mobiliare ale căror clienţi sînt aceste persoane fizice. Persoana care autentifică semnătura poartă răspundere, în  conformitate cu  legislaţia,  pentru  prejudiciile cauzate  în  urma  nerespectării cerinţelor stabilite la autentificarea semnăturii.
    (5) Dreptul de proprietate asupra valorii  mobiliare nominative nematerializate trece la cumpărător din momentul efectuării  înscrierii pe contul lui personal în registru (în cazul în care evidenţa valorilor mobiliare se ţine în  registru) sau în documentele de evidenţă ale deţinătorului  nominal (în cazul în care evidenţa valorilor mobiliare o ţine deţinătorul nominal).
    (6) Dreptul de  proprietate  asupra  valorii  mobiliare  nominative materializate trece la cumpărător:
    a) din momentul eliberării certificatului valorii mobiliare, după efectuarea înscrierii pe contul personal al cumpărătorului (în cazul în care evidenţa valorilor mobiliare se ţine în registru);
    b) din momentul efectuării înscrierii respective pe contul personal al cumpărătorului în registru, după ce îi transmite deţinătorului nominal, al cărui client este cumpărătorul, certificatul valorii mobiliare  (în  cazul  în  care  evidenţa  valorilor  mobiliare  o  ţine deţinătorul nominal).

Condiţii  pentru înscrierea valorilor
mobiliare la Cota Bursei (listing).

Procedura de înscriere a valorilor mobiliare la Cota Bursei va fi iniţiată de însăşi emitentul acestor valori mobiliare şi se va solda cu semnarea unui contract standardizat între părţi cu privire la înscrierea şi menţinerea  valorilor mobiliare la Cota Bursei.
În vederea înscrierii şi menţinerii la Cota Bursei a valorilor mobiliare, emitentul acestora va trebui să adere la următoarele condiţii:
a)   emitentul va respecta decizia de înscriere la un anumit nivel de cotare, potrivit prevederilor procedurii de înscriere la Cota Bursei, precum şi va semna contractul de înscriere şi menţinere la Cota Bursei, pe un termen de cel puţin 12 luni de zile;
b)   emitentul  nu va proceda  la falsificarea sau ascunderea căreiva informaţii semnificative ce-ar influenţa decizia Bursei referitor la înscrierea şi menţinerea valorilor mobiliare la Cotă;
c)    emitentul va prezenta Bursei rapoartele anuale, semestriale şi orice alte rapoarte în formă şi cu conţinutul solicitat de Bursă, precum şi copiile tuturor comunicatelor de presă ce ţin de activitatea societăţii ;
d)   emitentul va asigura Bursa cu un flux informaţional corespunzător  şi un acces echitabil la informaţiile necesare deciziei de a investi;
e)    emitentul va asigura menţinerea legăturii cu Bursa prin intermediul unei persoane determinate, va prezenta Bursei datele de identificare  ale acesteia şi va informa orice altă desemnare a persoanei în cauză;
f)     va respecta orice decizie definitivă de promovare, retrogradare, suspendare sau retragere de la Cota Bursei;
g)   va efectua plata comisionului de menţinere la Cota Bursei la fiecare 12 luni de la data intrării în vigoare a deciziei de înscriere la Cota Bursei.
Emitentul, a cărui valori mobiliare sunt înscrise la Cota Bursei, este în drept să înainteze o cerere de stopare temporară a tranzacţionării titlurilor sale la Bursă sau de retragere de la Cotă, în cazul şi condiţiile stipulate de legislaţie, prezentele Reguli şi contract.
Decizia de înscriere şi menţinere a valorilor mobiliare la Cota Bursei fa  vi condiţionată în exclusivitate de îndeplinirea de către emitent a cerinţelor de calificare stabilite pentru fiecare din cele 2 niveluri de cotare.
Valorile mobiliare străine, pe lîngă îndeplinirea cerinţelor de calificare stabilite pentru fiecare nivel de cotare, vor trebui să fie cotate pe o piaţă organizată din ţara în care au fost emise.
Cerinţe pentru înscrierea/menţinerea valorilor mobiliare
la Cota Bursei

nivelul 1 de cotare
                Pentru  înscrierea/menţinerea valorilor mobiliare la nivelul 1 de cotare, emitentul va trebui să îndeplinească (fără a omite) următoarele cerinţe de calificare:
a)   capitalul statutar achitat, nu mai puţin de 10 mln.lei;
b)   emisia valorilor mobiliare nu mai puţin de 10 mln. lei;
c)    emitentul desfăşoară activitate timp de nu mai puţin de trei ani şi dispune de rapoarte financiare pe toată perioada menţionată;
d)   emitentul trebuie să fi obţinut profit net în ultimii doi ani de activitate ;
e)    raportul financiar pentru ultimul an de activitate trebuie să corespundă standardelor naţionale şi  internaţionale, şi să fie confirmat de către o organizaţie de audit (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06).
                În afară de cazul înscrierii iniţiale a valorilor mobiliare la nivelul 1 de cotare, clasa respectivă de valori mobiliare trebuie să fie cotată la nivelul doi nu mai puţin de  90 zile.
nivelul  2  de cotare
Pentru  înscrierea/menţinerea valorilor mobiliare la nivelul 2 de cotare, emitentul va trebui să îndeplinească (fără a omite) următoarele cerinţe de calificare:
a)   capitalul statutar achitat, nu mai puţin de 1  mln.lei (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06);
b)   emisia valorilor mobiliare nu mai puţin de 1 mln. lei (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06);
c)    emitentul desfăşoară nu mai puţin de 3 ani activitate (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06);
d)   raportul financiar pentru ultimul an de activitate este confirmat de către o organizaţie de audit;
e) în rezultatul activităţii sale să  obţină profit net în ultimul an de activitate (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06);
f) activele nete ale întreprinderii nu trebuie să fie mai mici decît capitalul   statutar pe parcursul ultimilor doi ani ai perioadei de activitate (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06).
În cazul în care emitentul este înfiinţat în urma reorganizării, perioada de activitate poate fi examinată  ţinînd cont de perioada de activitate a întreprinderilor, pe baza cărora emitentul s-a înfiinţat (în redacţia Hotărîrii CNVM nr. 11/8 din 16.02.06).

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii

Integrarea Economica