Cercetari Operationale exam


1.     Probleme de optimizare pe reţea:
o   problema arborelui minim – avem n orase care trebuie unite intre ele si cunoastem costul Cij; sa selectam graful pentru care costul este minim (lungimea totala a muchiilor sa fie minima); constine n-1 muchii si nu are cicluri; metoda de solutionare este algoritmul Kruskal si algoritmul Prim. Alg. Kruskal – initierea matricii costurilor; urmeaza n-1 pasi: la fiece pas se selecteaza cite o muchie, astfel incit costul selectat s fie minim din celelalte din matrice. Alg. Prim – se alege un nod S initial, de la el se alege muchia s,j si de pe muchia respectiva se alege valoarea minima Csj; muchia (i,j) unde i € M (muchii selectate), j € M (neselectate).
o   problema drumului minim (maxim) în reţea fără circuite – se da un graf orientat (cu arce) fara circuite, fiecarui arc i se asociaza un numar Cij. Nodul 1 este nod cu gradul de incidenta 0 si este nod de intrare in graf; nodul final are doar arce de sisire. Sa identificam toate retelele d lungime minima ce pornesc de la nodul 1 pina la toate celelalte noduri. Metoda de solutionare este algoritmul Ford: se numeroteaza corect graful prin suprimarea consecutiva a arcelor astfel incit pentru orice muchie (i,j) i
o   problema drumului minim în reţea cu circuite – metode de rezolvare: alg. Ford (imperfect), alg. Dijkstra (rezolva si problema drum in retea fara circuite). Alg. Dijkstra – se da un graf cu circuite, cu arce in ambele sensuri; sa se selecteze rute de lungime minima ce pornesc dintr-un nod arbitrar S. Se constituie 2 multimi: M cu noduri selectate si M cu noduri neselectate. Se selecteaza pe rind nodurile incepind cu un nod de pornire i0=S pentru care rut optima a fost selectata: P0: i0=S € M; Ui0=0; Pr(j)=i0; orice j=[1,n]; Ui=Uj, i=j, - distanta optima; min {Ui0,j}, orice j=[1,n]; j !€ M, j!=S; MuM=|Un|=n; j€M; Uj1=min{Ui0j} => urmatorul nod. P1: se verifica pentru toate nodurile j€M pentru Uj>Ui+Cij, i€M, j€M; daca Uj>Ui+Cij=>Uj=Ui+Cij; daca Uj<=Ui+Cij=>Uj. P2: min{Uj}=Uj; Pr(j) pentru orice j€M; i2=j2€M;…n-1 pasi.
o   problema fluxului maximal – exista sursa de materie prima S si exista consumatorul C; S – nod intrare, C – nod plecare. Celelalte noduri sunt intermediare. Se cunosc capacitatile de transport Cij. Sa se determine cantitatea maximala de materie utila care poate fi transportata in reteaua proiectata de la S la C. Sursa fictiva S se uneste cu sursele reale S1, S2… si analogic cu consumatorul real C si se calculeaza suma distantelor cu care se uneste S fictiv conform arcelor care pleaca din acele noduri cu care e unit S. Modelul matematic: Xij – cantitatea de materie utila ce va fi transportata de l j l i. V – flux maxim = ∑ Xsj, orice (s,j) €U -> max. Pentru fiecare nod interemediar pleac din el atita cit cine la el. ∑Xkj=∑Xik; k=[1,n], orice (k,j) €U, orice (i,k) €U. 0<=Xij<=Cij. Daca Xij=Cij => ramura saturata, caz contrar – ramura nesaturata. Conditiile taiturii in retea de transport cu flux maximal: S€R, C€R, R∩R=vida; invers = s1,s2,… multimea tuturor nodurilor. Metoda de rezolvare – ford fulkerson si ford. Ford Fulkerson – Valoarea fluxului maximal Vmax coincide cu capacitatea taiturii minime. Vmax=min C(R,R). Algoritmii existenti de solutionare gasesc taitura minima. Ford – initierea matriciicapacitatilor: p1: identificam drumul care uneste S cu C astfel incit sa fie tranasportata o cantitate pozitiva de materie. Daca drum exista => P2, daca nu => P3. P2: Transformam matricea initiala C0 in C1 astfel: se calculeaza λ=min{Cij}, orice (i,j) € drumului L. Cij1=Cij0- λ;Cji1=Cji0+ λ. P3: X*=C0-C*. C* - ultima matrice transformata.
2.     Metoda drumului critic (Critical Path of Method) – identificam operatiunile, consecutivitatea, durata lor. Graf retea: Cu ajutorul nodurilor se prezinta evenimentele in retea. Arcele – activitatile. Un singur nod de intrare si unul de iesire. Circuite interzise, graf orientat. Fiecare activitate are un singur nod initial si unul final, nu se permit activitati cu acelasi nod de intrare si acelasi nod de iesire, din acest motic se introduc activitati fictive cu durata 0. Calculam caracteristicile de timp: td(i) = maxim care vine in nod i; tt(j) = minim care pleaca din j. SD = td; FT = tt; ST = tt-tij; FD = td+tij; rezerve de timp: Rtot = FT-FD=ST-SD; Ri = td(j)-tt(i)-tij. Durata critica = termen de realizare cel mai devreme a ultimului eveniment n, - cel mai mic interval de timp necesar pentru realizarea intregului proiect.  Daca td=tt se alege drumul critic. Activitatile drumului critic sunt numite activitati critice. Caracteristicile de timp sunt importante in analiza grafului retea pentru ca ele duc la determinarea drumului critic.
3.     Teoria firelor de aşteptare (teoria cozilor) – scop: abonatii sa nu astepte prea mult. Pentru analiza acestor sisteme se utilizeaza: caracteristicile fluxului de cereri solicitate sistemului, timpul de servire. Flux de sosire a cererilor – variabila x(t) – numarul crerilor solicitate sistemului in intervalul de timp t – variabila aleatoare discreta. Tabelul pentru reprezentare: x(t): 0,1,…,k,…; p. Legea de distribuire / repartitie a probabilitatii este diferita pentru fiecare sistem. Daca repartitia e Poisson atunci fluxul e poisson, markov sau elementar. Pentru toate sistemele fluxul de sosire a cererilor este elementar cu proprietatile:  ordinar, stationar, independent. Ordinar – probab solicitarii mai mult de o cerere intr-un interval mic de timp este infinit mica de ordin superior. Stationar – probab ca in intervalul de timp t vor sosi k cereri depinde numai de marimea k si t. Independent – probab nu depinde de nr de cereri solicitate pina la momentul inceperii intervalului t. Exista: sisteme deschise cu refuz cu sursa infinita de statii, deschise cu refuz n,m< inf, deschise cu numar limitat de statii, sisteme inchise in care sursa e parte componenta a sistemului de asteptare.

4.     Procese Markov continui după timp şi discrete după stări – proces care se poate afla in una din stari si care in orice moment de timp poate trece dintr-o stare in alta. Pi(t) – probab ca in momentul de timp t procesul se afla in starea Si. Pij(dt) – probab c-n intervalul de timp t procesul trece dintr-o stare in alta. Lamda – intensitatea de trecere a procesului din o stare in alta. Poate fi reprezentat print-un graf marcat orientat. Sistemul de ecuaţii diferenţiale de tip Kolmogorov - Cele care vin in S0 se iau cu + cele care pleaca – cu minus. Regim de tranziţie şi de echilibru (staţionar). – functionarea sistemului e divizata in 2 etape. Jordan gauss pentru graf tare conex, probab finala nu depinde de timp. Regim stationar – daca sistemu se alfa in starea s1 40% din tot timpul de functionare.

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii

Integrarea Economica