retele informatice t1+

Notiuni generale


Retea de calculatoare – ansamblul de statii si reteaua de transfer date intre acestea destinat deservirii cererilor utilizatorilor in procesarea datelor.
Statiile pot fi calculatoare, camere, imprimante,etc.
Reteaua de transfer date consta din reteaua magistrala de transfer date si reteaua de acces (de abonat).
Reteaua magistrala consta din noduri de comunicatie (routere) si canale de transfer date intre acestea.
Reteaua de acces conecteaza statiile sau retelele locale la reteaua magistrala. Consta din canale de transfer date, uneori si din concentratoare de date.
Reteaua informatica – ansamblul de sisteme si aplicatii informatice si reteaua de calculatore pe care acestea ruleaza.
Functiile componenetelor: statiile – i/o data; canal de transfer date – schimb de date intre echipamente; nod de comunicatie – comutarea (switch) canalelor adiacente sau a transferului de date prin aceste canale; concentrator – capacitate mai mare decat canalul.

Evolutia


43 – primul calculator electronic Collosus construit la comanda Intelligence Service pentru a descifra codurile de comunicare din Germania Nazista; Folosirea izolata a unor calculatoare electronice ‚stand alone’.
54 – cluster de calculatoare SEAC+DYSEAC – complex de calcul; Folosirea complexelor de calcul (cluster de calculatoare).
58 – folosirea sistemelor de teleprelucrare a datelor; schimb de date la distanta (nu prea comod); retea telegrafica cu teletype-uri (necesita echipament intermediar compatibil cu reteaua telegrafica).
65 – crearea retelelor de calculatore (mai multe complexe de calcul interconectate); primul complex de calcul cu diferite sisteme de operare apare in SUA.
68 – prima retea de calculatoare in Marea Britanie cu 3 noduri (calculatoare). In NPL (national physics laboratory) – retea de laborator.
ARPA,SITA, CYBERNET, TYMSHARE – in baza carora s-au dezvoltat mai multe retele.
In Franta – CYCLADE, TRANSPAL; in Canada – DATAPAC.
82 – EUNET in Europa.
90 – afaceri electronice.
95 – MoldPac in Moldova. 75 – primele transferuri in md. 85 – reteaua academica in md.
SPRINT – cea mai larga acoperire.
Internet – cea mai cunoscuta retea de calculatoare.
Indicatori
1969
2012
2012/1969
Productivitate, flops
12*10^6
10*10^15
1000*10^6
Capacitate CTD, bps
56*10^3
100*10^9
2*10^6
Nr de calcule
4
700*10^6
200*10^6
Nr de utilizatori
100
2.5*10^9
25*10^6

Informatie, mesaje continue si discrete. Discretizarea mesajelor continue.

Informatie – caractersticile unui obiect, proces sau fenomen.
Date – reprezentari concrete ale informatiei in diverse forme, dar care pot fi preluate si procesate de calculator.
Mesaj – totalitate de informatii cu inteles finit; mijloc de schimb de informatii intre statiile retelei.
Abordare: Shannon Claude a propus aprecierea informatiei in mesaj dupa incertitudinea inlaturata in urma citirii acestuia: I=log(2)n; I=–log(2)Pi. i=1,n; I–incertitudine; Pi–probabilitate.
Entropia sursei de informatie – cantitatea medie de informatie intr-un mesaj generat de sursa: –∑(Pi*log(2)Pi), i=1,n.
Discrete – care pot fi reprezentate numeric (scaune 2, studenti 100).
Continue – reprezentate prin functii continue de unul sau mai multe argumente. Oricare 2 valori nu am lua pentru o asemenea functie, intotdeauna va exista o a 3-a valoare cuprinsa intre primele 2 (imagini, voci, temperatura).
Discretizarea – transformarea mesajelor continue in numerice. 2 teoreme: Fourier – orice functie cu conduita rezonabila (lipsa intreruperilor de grad 1 sau 2) poate fi reprezentata fara pierderi de informatie in forma de suma a unor sinusoide. Nyquist – orice functie continua cu conduita rezonabila poate fi reprezentata fara pierderi de informatie printr-un sir de valori ale acesteia ce stau la intervale ∆t≤1/(2∆F); ∆F – latimea spectrului de frecvente a functiei; ∆F=fs-fj; fs – frecventa sinusoidei cu cea mai mare frecventa Fourier; fj – frecventa sinusoidei cu cea mai mica frecventa Fourier.
Reprezentarea punctelor in calculator se face in functie de diapazonul calculat. Eroarea de reprezentare nu depaseste ∆x/(2√3) (repartitia normala); ∆x – diapazon.
Pixel – punct/patratel.
3d – volume pixel (voxel) – cub / tetraedru.

Semnale. Transformarea mesajelor in semnale. Codificarea semnalelor. Modularea semnalelor.


Semnal – proces fizic folosit pentru transmiterea eficienta a informatiei la distanta. Esenta sa consta in redarea intocmai a informatiei din mesaj. Purtator de semnal (carrier) – procesul fizic folosit de semnal (curent electric continuu/alternativ, unde electromagnetice, raze laser, unde infrarosii).
Etapele de transformare a mesajului in semnal: transformarea mesajului in mai multe semnale primare (in proces fizic), codificarea acestora, modularea lor pentru a fi transmise.
Codificare – punerea in corespondenta fiecarui element al mesajului a unui cuvant de cod. Un cuvant cod consta din elemente de cod. Numarul de elemente de cod in un cuvant se numeste lungime a cuvantului. Codurile pot fi uniforme (toate cuvintele de cod au aceeasi lungime) si neuniforme (US-ASCII – 7 bits, UTF-8 – 8 bits, UTF-16 – 16 bits, UTF-32 – 32 bits).
Baza codului – nr total de elemente de cod diferite la formarea cuvintelor de cod (ASCII, baza, 0 si 1 – cod binar).
Puterea unui cod – nr de cuvinte de cod admise, diferite in acest cod. N=b^n, b – baza, n – lungime cuvant. (ASCII 8 – 256 caractere/cuvinte cod, Unicode – 2^16).
Modularea semnalelor – punere in corespondenta fiecarui element sau grup de elemente de cod a unor elemente de semnal a.i. unor grupuri diferite de elemente de cod sa le corespunda elemente de semnal diferite. Pentru a obtine elemente de semnal diferite se modifica in modul respectiv anumiti parametri ai purtatorului de semnal.
Metode clasice de modulare: curentul continuu sau alternativ. Sirul de biti se reprezint prin elemente de semnal cu 0 sau 1. Continuu: tensiune, directie, intensitate (modulare monopolara/monovalenta si bivalenta). Alternativ: parametri: sinusoide, amplitudine/tensiune, frecventa,faza/unghiul (modularea amplitudinii, in frecventa, de faza).
Durata semnalului notata T. Viteza de transfer date/modulare – numar de elemnte de semnal care genereaza sursa in o secunda: V=B*Ie=B*log(2)N, B=1/T, Ie= log(2)n.
Mai sunt si alti purtatori de semnal: sir de impulsuri cu parametrii durata impulsului, frecventa, faza; unda WDM (wave division multiplication).

Sistemul de transfer date punct la punct


Sistemul de transfer date punct la punct – sistemul dedicat transferului datelor intre 2 echipamente terminale de date.
Echipament terminal de date – i/o data (calculator 5V sau nod de comunicatie 12 V).
Canal de comunicatie – mediu fizic nepartajat (prin un canal poate fi transmis un singur semnal) destinat transferului semnalelor la distanta.
Unitate de conversie a semnalului – acordarea amplitudinii si spectrului semnalelor ce se transmit intre echipament terminal si canal comunicatie.
Unitate de protectie de erori – sporirea veridicitatii transferului de date.
Canal discret – are la 1 si 0 semnale in forma numerica, 3 parametri: capacitatea transmisiei, veridicitatea, fiabilitatea de functionare.
Canal de transfer date – asigura orice veridicitate stabilita anterior in baza folosirii perechii de unitati de protectie respective, 3 parametri: capacitatea transmisiei, veridicitatea, fiabilitatea de functionare.
Echipament de grup – asigura functionare in paralel a 2 sau mai multe canale de transfer date.
Trunchi de transfer date – 3 parametri: capacitatea transmisiei, veridicitatea, fiabilitatea de functionare,  garanteaza orice valoare dinante stabilita pentru acestia.

Linii de comunicatie


Linie de comunicatie – mediu fizic nepartajat destinat transmisiei semnalelor la distanta; prin multiplexare in cadrul acesteia pot fi create 2 sau mai multe canale.
Categorii de linii de comunicatie:
Fire cablate simple – pereche din fire de cupru cu izolator.
Fire torsadate (twisted pair) – fire rasucite din cupru in scopul anularii interferentei electromagnetice; perechi incepand de la 4 fire (la telefon): unshielded UTP/neecranate – format din 4 perechi de fire, izolate intre ele, cel mai des folosit in LAN, mai sunt numite Ethernet, UTP Type:1,2,3,4,5,5e,6,7 (5e – cel mai des sunt folosite, 6 si 7 sunt mai scumpe); shielded STP/ecranat – fiecare pereche este invelita intr-o folie de ecranare si ofera o buna protectie impotriva interferentelor si a diafoniei. Foliile de ecranare au, de asemenea, rolul de conductor de impamantare, a fost utilizat cu precadere in retelele jeton in inel (token ring), dar in prezent este rar implementat deoarece potentialele performante superioare tipului UTP nu justifica diferenta mare de pret. In plus, datorita foliilor, flexibilitatea cablului este mult redusa; Type: 1, 1A; ∆F de la sute de KHz pina la zeci de MHz.
Cablu coaxial – cablu electric, care se compune dintr-un fir conductor inconjurat de un material izolator, inconjurat de un alt invelis, conductor la randul sau, acoperit de un ultim strat izolator. Acesta este utilizat pentru transmisiuni de inalta frecventa sau pentru semnale de banda larga. ∆F de la zeci pana la sute de MHz; mai multe cabluri intr-un invelis comun; untilizat pentru centrale telefonice; in retele se folosesc cate 2 cabluri coaxiale paralele sau chiar si 4 (Quax KG11, 58, 5817, 62, Ethernet 10Base2, thick Ethernet 10Base5).
Fibra optica – miez transparent din sticla sau plastic acoperit cu un strat reflector din plastic, apoi un invelis protector exterior. In calitate de purtator de semnal serveste raza laser monocromatica; o parte din flux se reflecta prin statiile reflector, acesta fiind fenomen nedorit. Miezul nu e absolut transparent. Semnalul e transmis prin razele Roentgen care propaganduse se absorb si se reflecta ceea ce determina caderea de intensitate. Permit transmisii pe distante mai mari si la largimi de banda mai mari decat alte medii de comunicatie. Fibrele sunt utilizate in locul cablurilor de metal deoarece semnalul este transmis cu pierderi mai mici, si deoarece sunt imune la interferente electromagnetice. 2 clase: monomodale/unimodale - d≤λ (d – diametrul miezului transparent, λ – lungime de unda a razei laser), ∆F pana la zeci GHz, raza laser se propaga paralel cu miezul transparent, λ=62,5 sau 125 nanometri, lungime maxima a unui segment e 100 km; polimodale - d≥λ, ∆F pana la sute THz sau GHz, lungime maxima a unui segment e 10 km, cu cat d e mai mic cu atat capacitatea e mai mare.

Canale de comunicatie


Dupa destinatie pot fi canale telegrafice, vocale, radio, radio TV, canale speciale pentru transport de date, canale cosmice.
Vocale dedicate – se formeaza intre 2 puncte pentru o durata indelungata de timp.
Vocale comutate – se formeaza temporar pe durata transmisiei informatiei ulterior desfiintindu-se cu eliberarea resurselor; se formeaza din segmente care se interconecteaza la statiile telefonice; sunt mai putin calitative si mai ieftine decat cele dedicate.
Radio – se folosesc in sistem cu difuzare pentru transmisia informatiei sonore, sursa cu multi receptor, latime banda pana la zeci de Hz.
TV – transmiterea de microunde (greu ocolesc obstacole); transmisia directa a undelor la distanta de 40-50 km, latime banda 4, 8, 12 MHz.
Caracteristicile de baza a liniilor si canalelor de comunicatie: amplitudine – frecventa, amplitudine – faza, veridicitatea transmisiei, fiabilitate de functionare, capacitatea transmisiei. C=2*∆F*log(2)(1+Ps/Pz), Ps=puterea semnalului, Pz=puterea zgomotului/perturbatiei; ∆F=fs-fj.
Echipamente de conversie a semnalelor – acordarea amplitudinii si spectrului semnalelor ce se transmit intre echipament terminal si canal comunicatie. In functie de caracterul semnalului in canalul de comunicatie sunt 2 categorii de echipamente: echipament pentru canale analogice (modeme), pentru canale numerice (CSU/DSU).
Modem – efectueaza convertirea semnalelor numerice primite de la echipamentul terminal de date in semnale analogice (continue) transmise in canalul de  comunicatie (si operatia inversa).
Clasificarea modemelor dupa:
Viteza de transmisie: joasa pana 600 bps; medie 600-9600 bps; inalta peste 9600 bps;
Ritm de operare: simplex - transmisie doar in o directie - 1 canal; duplex / fullduplex - transmisie concomitent in ambele directii - 2 canale; demiduplex - transmisie in ambele directii dar alternativ - 1 canal, acestea mai pot emula regimul duplex;
Metoda de transmisie: serie – transmisia datelor bit cu bit consecutiv; paralel – transmisia pe grupuri de n biti pe n canale paralele; sincron – transmisie pe blocuri de biti fara intervale intre ele, fiecare bloc se completeaza cu 6-8 caractere de sincronizare SYN la inceputul blocului si 5-6 la sfarsit, acest bloc se numeste pachet si are nevoie de canale cu viteza mai inata; asincron - transmisia pe blocuri de biti, fiecare bloc are la inceput un element de semnal START si la sfirsit un element de semnal STOP, intre blocuri vecine exista pauze de durata diferita, blocuri mai mici decat la sincrone;
Numar de protocoale: monoprotocol, multiprotocol;
Posibilitati de compresie a datelor: cu si fara compresie;
Set de caracteristici: ordinare – instructiunile se transmit prinr-un set de canale iar datele prin altul; inteligente / SMART MODEM – instructiunile si datele se transmit prin acelasi set de canale, multiprotocol, cu posibilitati de compresie a datelor, adapteaza viteza de lucru la calitatea canalului, Vn - viteza nominala, optima, Vef - viteza efectiva, viteza transmisiei fara erori, Vef ≤ Vn in functie de veridicitatea transmisiei; Daca este eroare a datelor ele nu se transmit  ci se sterg. Exista o viteza optima de transmisie astfel incit viteza sa fie maxima si nr de erori minim. Modemul face statistica de erori si isi alege viteza potrivita.

Asigurarea veridicitatii transmisiei datelor


Caracteristica calitativa:
Datele se transmit prin canale in forma de semnale. Canalele trec printr-un mediu.
Perturbatii – influienta mediului asupra semnalelor din canale – fenomen negativ care provoaca identificarea mesajului la receptie cu erori.
Pot fi: aditive – se suprapun semnalului, pot fi armonice (concentrate-n frecventa), in impulsuri (concentrate-n timp) si zgomotul alb; multiplicative – modifica caracteristicile fizice ale canalului.
Cauzele perturbatiilor: proiectare cu erori, contacte necalitative in echipamente, descarcari electrice, influienta canalelor vecine, nerespectarea conditiilor de exploatare (supraincarcarea liniilor, umezeala ridicata).
Caracteristica cantitativa a veridicitatii este indicele probabilitatii erorii la un element de date: Pe=lim(ne/n), n->inf, n – nr de elemente de date transmise, ne – nr de elemente receptionate eronat.
Veridicitatea transmisiei – capacitatea sistemului de a transmite date fara erori. Element de date – bit (mai des), caracter, bloc de date. BER – bit error rate – indicator normat: vocale analogice comutate 2*10^(-3); vocale analogice dedicate 5*10^(-4); optica in ’70 10^(-8); mediu de transmisie giga ethernet 10^(-11).

Metode de imbunatatire a veridicitatii transmisiei datelor


Volumul semnalului V = latime banda ∆F * putere semnal Ps * durata transmisiei T. Cu cat V e mai mare cu atat veridicitatea e mai mare. Asupra ∆F, Ps nu putem influienta fiind limitate de canal, insa T poate creste.
Clasificarea metodelor:
Cu legatura inversa de decizie – luarea deciziei privind erorile-n pachet la destinatar in baza analizei rezulttelor procesarii pachetelor. A->B. B proceseaza, in functie de rezultat se decide: daca sunt erori transmite nonacknowledgement NACK, daca nu-s erori transmite ACK; legatura inversa informationala – erori in pachet la sursa: decizia se ia in baza informatiei primita prin leg inversa de la destinatar. A->B, B proceseaza, B->A, A decide; leg inv hibrida – luarea deciziei la destinatar sau la sursa in functie de situatie; leg inv este metoda mai eficienta decat cele fara leg inv.
Fara legatura inversa - transmisie repetata a pachetului, la destinatie se aplica o schema majoritara: se transmit 3 exemplare ale pachetului, daca cel putin 2 din ele coincid rezulta receptie fara erori; trimitere a catorva exemplare ale pachetului concomitent pe mai multe canale paralele; codificare redundant; imbinare a 2 sau 3 din metodele precedente.
Principii de codificare pentru protectie la erori: La transmiterea cuvintului de cod “a” la destinatar pot fi 4 stari ale cuvintului de cod receptionat: 1-este un cuvint de cod admis a. Decizie reusita rezultat final-fara erori. 2- se identifica cuv a’. Deoarece e cuv interzis se identifica eroare, totodata deoarece a’tine de zona de influenta a cuv  de cod admis “a”, erorile se corecteaza inlocuind a’ cu “a”. Corectare reusita. Rezultat final-fara erori. 3-se identifica cuv de cod interzis b’, deci cuvintul este cu erori. Deoarece b’tine de zona de influenta a cuvintului de cod admis”b” erorile se corecteaza inlocuind cuvintul b’ cu “b”. Corectare nereusita. Rezultat final cu erori. 4- se identifica cuvintul de cod admis “b”. Nu se identifica erori, desi acestea exista.Rezultat final-cuvint eronat. Ne convin din aceste cazuri primele 2,deci pentru a mari probabilitatea aparitiei acestor 2 e nevoie de a extinde zona de influenta.
Distanta de cod (Hamming) = numarul de biti de acelasi ordin prin care difera cel putin 2 cuvite de cod.
Codurile bloc presupun segmentarea sirului de bit ice se transmite in blocuri. Fiecare bloc se codifica aparte. Codurile continue presupun codificarea sirului fara segmentarea prealabila.
Codurile bloc divizibile prevad posibilitatea de diferentiere a bitilor suplimentari (redundanti) de cei de baza. Codurile bloc indivizibile nu prevad diferentierea in cauza.
Codurile cu control de paritate - folosesc un singur bit suplimentar, care ia valoarea ca in cuvintul rezultant de bit  sa fie par. Se folosesc la detectarea erorilor de transmisie de date sau in cadrul unor echipamente; permit detectarea erorilor de multiplitudine impara: 1,3,5,7… biti eronati; puterea de detectare a erorilor este 50%. Mai puternice sunt codurile matriciale de paritate – reprezentarea sirului de biti in matrice, se adauga la fiecare linie si coloana un bit redundant.
cod liniar - adunarea modul 2 a 2 cuvinte  de cod admise rezulta cu un cuvint de cod admis.
cod ciclic – se folosesc cel mai des, reprezentarea sirurilor de biti in forma matriciala.
Coduri: CRC16, IBM bySinc(16biti), CRC32(32 biti). Pt operarea in calculator se foloseste reprezentarea polinomiala a codurilor CRC. CRC16-ordinul bitului superior este 15. Puterea codului CRC16 se detecteaza erorile in proportie, daca m.putin de 16 biti eronati-100%, daca 16 biti eronati, atunci se detecteaza 99,9964%, daca m mult de 16 biti eronati se detecteaza in 99.9983% din total cazuri.

Codificarea fizica a datelor in retelele locale


Coduri NRZ(non return to zero);NRZ I-foloseste tranzitia de nivel; avantaje-codul este foarte simplu;dezavantaje- 1. valoarea medie a semnalului in canal poate sa difere(cind nr de biti 1 difera de nr de biti 0); 2.in unele cazuri, siruri mari de biti zero consecutive) este greu de identificat nr total de biti 0 in aceste siruri
Coduri Manchester: ordinar si diferentiat.ambele cazuri au la baza 2 reguli, dintre care prima este comuna: Reg1:existenta unei tranzitii de nivel la mijl. fiecarei cellule de bit.Reg2(Manch. ordinar)-tranzitia de la mijl.celulei de bit este orientate de la nivel inalt la nivel jos pt bitii 0 si invers pentru bitii 1.daca mai sunt necesare tranzitii acestea pot fid oar la inceputul celulelor de bit.Reg2(Manch.dif.)-este inverse regulei pt NRZ I, adica la inceputul fiecarui bit 0 exista o tranzitie de nivel si lipsesc asemenea tranzitii la inc.bitilor1.
Avantaje: sunt eliminate ambele neajunsuri ale codurilor NRZ:1.codul se autosincronizeaza prin existenta obligatory a unei tranzitii de nivel la mijl.fiecarei cellule de bit;2. nivelul mediu al semnalului in canal este 0, valabil pt fiecare celula de bit. Dezavantaje: viteza de midulare necesara pt asigurarea aceleiasi viteze de transmisie date este de 2 ori m.mare la Manch. Decit la NRZ deoarece viteza=>B=1/T, adica cere un mediu mai calitativ.

Structuri topologice. Multiplexare, comutare, concetrarea canalelor.


Structura topologica – ansamblul nodurilor si legaturilor intre acestea.
Stea – cea mai simpla, putin fiabila. La caderea nodului central reteaua se desfiinteaza complet, toate nodurile devin autonome.
Arbore – cea mai mica lungime sumara a canalelor, cea mai ieftina; putin fiabila; la caderea unui nod/canal reteaua se fragmenteaza.
Inel – fiecare statie de lucru e conectata la urmatoarea, iar ultima e conectata la prima, utilizata la FDDI, Token ring; 2 cai independente: nu contin canale sau noduri comune cu exceptia nodurilor sursa si destinatie => fiabilitate, cerere inaintata de ARPA.
Completa – fiecare nod cu fiecare din celelalte noduri direct, cea mai fiabila, scumpa, folosite pentru nivelele superioare ale retelelor magistrale.
Plasa – prevede cel putin 2 legaturi ale fiecarui nod cu alte noduri ale retelei, cea mai folosita topologie in retele mgistrale.
Comutare - a schimba legaturile unui circuit electric cu altele, a modifica succesiv conexiunile unor circuite, a racorda un circuit electric la retea; cale de reducere a costului in retea este aplicarea unui comutator.
Multiplexare – separarea in cadrul unei linii de comunicatie a 2 sau mai multe canale.
Multiplexare in frecventa – aplicarea unui filtru care nu permite trecerea frecventelor inalte; ∆F pt cablu coaxial e 100 MHz; telefon 3100 Hz; voce umana 300-3400Hz; banda de protectie 900Hz; 900+3100=4000 Hz; N=100*10^6/4000=25000.
Multiplexare in timp – alocarea intregii latimi de banda a liniei fiecarui canal, pe rand. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un comutator. Multiplexarea fibrei optice V= 40Gbps, V1 canale = 64Kbps => N = 40Gbps / 64Kbps = 0.6*106.
Concentrator – nu permite interconectarea, dar face legatura / transmite, mai simplu, ieftin decat comutator, nu toate canalele pot fi conectate; Dispozitiv ce regrupeaza datele de la mai multe terminale intr-o unitate centrala; Echipament electronic care multiplexeaza un set de linii de comunicatie de mica viteza, pe o singura linie de mare viteza.
Concentrator de date – are memorie, poate stoca informatie, toate se accept si se transmit date la furnizor, pentru calitate buna e necesar canal de capacitate mai mare.

Retele de comutare de canale, mesaje, pachete, difuzare de pachete.


Comutare de canale – retele care folosesc in calitate de noduri de comunicatie comutatoarele de canale; acestea formeaza la cerere conexiunea intre canalele incidente in perechi. La cererea de transmitere a datelor intre 2 statii, mai intii se formeaza conexiunea temporara intre aceste statii prin intermediul nodurilor / comutatoare de canale, apoi se transmit datele si dupa terminarea transmisiei canalul format se desfiinteaza eliberand resursele (isdn, retea telefonica traditionala). Avantaje: foarte dezvoltate, transmitere de trafic isocron (viteza constanta de transmisie). Dezavantaje: incarcarea joasa a canalelor, 20-30%, cost mare, limita de folosire, timp pentru stabilirea conexiunii.
Comutare de mesaje - retele care folosesc in calitate de noduri de comunicatie comutatoarele de mesaje pt a transmite mesaje: de la statia A la B la mesaj se adauga informatii de serviciu: antet si sfirsit. Mesajul se transmite la comutatorul de mesaje adiacent; receptioneaza mesajul, inscrie in memorie, determina canal de iesire pentru el, inregistreaza mesajul in firul de asteptare catre acest canalsi cand ii vine randul il transmite la urmatorul nod, astfel se transmite mesajul de la nod la nod pana la destinatie. Prima astfel de retea AUTODIN-I, in 60 de departamentul apararii SUA. Se mai foloseste la retele telefonice. Avantaje: incarcarea inalta a canalelorpana la 80-90%, iar uneori si mai mult; echilibrarea a traficului de date in retea, toate resursele se incarca omogen. Dezavantaje: nu e posibil dialogul, e necesara memorie la noduri pentru pastrarea temporara a mesajelor de tranzit, cresterea dimensiunii mesajului cu informatiile de serviciu, nu e posibila transmiterea de trafic isocron.
Comutare de pachete – folosesc in calit de nod comucatie comutatoare de pachete/rutere. Pentru a transmite mesaj de la statia a la b mesajul se imparte-n segmente, la fiecare segment se adauga informatie de serviciu: antet (adresa sursa, destintar, dimensiune, numar de ordine a pachetului, cerinte de calitate) si sfarsit obtinand astfel pachetul. Fiecare asemena pachet se transmite la fel ca prin reteaua cu comutare de mesaje. Pachetul se transmite la ruterul adiacent, ruterul receptioneaza, il inscrie in memorie, determina canalul de iesire, il inregistreaza in firul de asteptare catre acest canal si cand ii vine randul il transmite mai departe fara a astepta sosirea la ruter si a altor pachete ale mesajului dat. 2 metode de comutare de pachete: datagrama (determina canalul de iesire pentru pachet independent de cele ale celorlalte pachete ale aceluiasi mesaj, pentru a asambla mesajul se foloseste numarul de ordine) si circuite virtuale (transmiterea tuturor pachetelor unui mesaj pe unul si acelasi traseu numit circuit virtual, dispare problema ordonarii, dar campul de ordine a pachetului e folosit pentru a determina daca un pachet s-a pierdut). Compararea metodelor: metoda datagrama asigura o echilibrarea mai inalta a traficului de retea decat la cea cu circuite virtuale, e mai operativa, insa nu garanteaza sosirea tuturor pachetelor, este mai putin fiabila, pachetul poate fi inca in retea si ruterul sa nu stie, il considera drept pierdut daca trece de timeout. Avantaje: permite dialogul, incarcarea canalelor mai inalta decat la comutarea de mesaje, posibilitatea folosirii canalelor de diferita capacitate intre noduri, la canale de capacitate mare e posibila transmiterea de trafic izocron. Dezavantaje: e necesara memorie la noduri/ruter pentru pastrarea pachetelor de tranzit, dar de capacitate mai mica, informatie de serviciu mai multa decat la comutare de mesaje. Comutare de pachete e mai eficienta decat cea de mesaje dar nu putem afirma ca e mai eficienta decat cea de canale.
Retele cu difuzare de pachete – folosesc un singur canal de transfer date; toate statiile sunt conectate la acest canal care se numeste mediu de transmisie, este un canal multipunct. Unul transmiteun canal, ceilalti asculta, daca doresc o iau, toti pot receptiona; principala problema: determinarea statiei careia de alocat resursele unicului canal. Rezolvare: metoda de acces la mediu. Prima astfel de retea a fost construita in 71 de catre universitatea din Honelulu, se numea Aloha, metoda de acces Aloha. Era o retea radio la care doar antena sursa transmite. Retelele locale majoritatea sunt cu difuzare de pachete.

Popular Posts

Expresii frazeologice

Corespondenta economica

Exam la filozofie: Primele 24 intrebari

Analiza economico - financiara

Motive

Integrale

Finantele Intreprinderii exam

Dreptul Afacerilor T1

Genuri si specii

Integrarea Economica