Sisteme de Calcul 1
- prelucrare pe loturi de mai multe calculatoare care lucrau asupra unei probleme supravegheate de unitatea de control; nesigure, dar asigurau folosirea eficienta a procesorului; neglijarea necesităților utilizatorilor.
- multi-terminal: regim dialog; interesele utilizatorilor se luau în considerație; conduce cu procesul de prelucrare a datelor -- partajare a timpului; unele funcții de i/o au devenit descentralizate, dar puterea de calcul -- centralizata.
- rețele informatice: concentrarea câtorva complexe de calcul aflate la distanta: prelucrarea datelor, folosirea programelor de rețea, folosirea comuna a datelor de program, sau prelucrarea pe mai multe calculatoare a unei sarcini; face parte din sistemele descentralizate ca și multiprocesor sau multi-calculator; nu au dispozitive comune; informație, servicii, eficacitate; Cyberspace.
- multiprocesor: mai multe procesoare, fiecare din ele lucrând independent; un sistem de operare unic; lucrul comun dirijat de OS; folosirea memoriei operative comune => productivitate: programe cu legături de date strânse; siguranță.
- multi-calculator: mai multe calculatoare cu propriile lor OS, programe, dispozitive; lucrul comun; siguranță ridicata; productivitate: prelucrarea paralela a datelor (cu o viteza mai mica decât la multiprocesoare); dispozitive periferice comune.
- La baza majorității calculatoarelor monoprocesor sta complexul de calcul al lui John von Neumann. Dispozitive de baza: UAL, memoria operativa, unitatea de control UC, I/O. UAL și I/O - prelucrare paralela; restul - secvențial.
- Memoria cache este de volum mic adăugata în procesor pentru a micșora timpul de apel la unitățile de păstrare a datelor.
- Lucrul asincron: funcționarea dispozitivelor concomitent; fiecare grup de instrucțiuni e prelucrat de o unitate - lucru conducta.
- Intrările multiple la memoria operativa sunt pentru ca mai multe unități sa apeleze la ea concomitent.
- Calculatoarele personale: OS, monitor, tastiera, mouse; componente de baza: microprocesor (gestiunea lucrului, operațiuni logice și aritmetice), tastiera (input), mouse (comenzi), memorie principala / memorie operativa / RAM (în care se păstrează datele, programele ce lucrează la moment). Păstrarea unui volum adăugător din aceasta categorie se face în memoria virtuala swap pe discul dur. Memoria video - păstrarea informației afișate la ecran. ROM - memorie constantă: date, programe pentru testarea computerului la încărcare (BIOS). HDD - păstrarea informației de lungă durată; CPU (central processing unit): CU (control unit) + ALU (arithmetic logic unit). CU - circuit logic complex care coordonează, direcționează majoritatea activităților; nu îndeplinește, ci indică ce să se facă.
- Instrucțiuni de nivel înalt: OS, limbaj de programare transformat de către procesor în limbajul mașinii (limbajul de nivel jos). După transformare datele se păstrează în memoria operativa. CPU: RISC - set minim de instrucțiuni; CISC - set complet de instrucțiuni. i=instrucțiune; e=execuție; i+e=tact.
- Registre - păstrarea informației în interiorul procesorului.
- Magistrala (BUS): de date, de adrese, de control. 8, 16, 32 etc.
- Caracteristicile sistemului de calcul: productivitate, timp de răspuns, siguranță, preț.
- Parametrii sistemului de calcul: viteza, volumul memoriei de lucru.